Pokaż wyniki od 1 do 20 z 60

Wątek: tetra i muśliny - ranking

Mieszany widok

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie tetra i muśliny - ranking

co jakiś czas powtarzają się pytania o tetrę, może wartoby mieć jeden wątek tetrowy, który zebrałby opinie o różnych w różnym miejscu.
    Uwaga techniczna - jeśli macie tetrę z allegro, to dawajcie link nie do konkretnej aukcji, bo te szybko znikają, ale do sprzedawcy, albo nazwę sprzedawcy.

To na początek moje mizerne doświadczenia tetrowe:
    tetra ze smyka - (rocznik 2008/9 ) - próbowałam używać na pupę, ale musiałabym dawać dwie, żeby starczyło, inna sprawa, że synek zawsze dużo jadł-dużo siusiał. Oprócz tego niestarannie wykończona, brzegi krzywo popodwijane, często podszyte tak, że i tak brzeg niezabezpieczony.

tetra bambusowa kikko kolorowa
    - ładna, starannie wykończona, stosunkowo chłonna (choć nie tak, jak regularne wkładki bambusowe np w IB). Kurczy się w praniach 60 stopni (teoretycznie przy 40 nie powinna), ale chyba to nie wpływa na chłonność, bo po prostu robi się gęstsza. Co jakiś czas rozciągam po praniu, choć nie wiem, czy udaje mi się dojść do rozmiaru wyjściowego.
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustonoszka Awatar tonka antonka
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

W moim stosiku tetrowym posiadamy:
    - tetrę bambusową Kikko białą 70x70 - też uważam, że jest ładnie wykończona, miękka i dość chłonna, faktycznie kurczy się w praniu w 60 stopniach ale za to ma jedną fajną zaletę, nie zostają na niej prawie nigdy plamy po kupce, a jak już są to schodzą w kolejnym praniu
    - tetrę Bobas z nadrukiem 80x80 (http://www.mamabebe.pl/product-pol-1...a-chlopca.html)
    całkiem fajna tetra, dość gruba, po praniu nie ściąga się, tylko utrzymuje kształt, podoba mi się w niej to że brzegi nie są zawinięte tylko gęściej utkane i obszyte, dzięki temu po złożeniu w prostokąt nie ma takiego grubego brzegu jak w innych tetrach; niestety przy pierwszych praniach brzeg się trochę postrzępił; chłonność średnia
    - muśliny z bawełny niebielonej Ecopi 80x80 - ładnie wykończone, materiał nie znienia kształtu po praniach, dość chłonna; nie nadaje się za bardzo dla noworodków czy mniejszych niemowląt ze względu na wielkość ale również dlatego, że jest dość sztywna, nawet po wielu praniach; ale bardzo podoba mi się wizualnie, ładnie wygląda, no ale to akurat sprawa drugoplanowa
    - no i mam jeszcze tetrę z lat 80 - tych po moim mężu i powiem, że jest świetna, miękka, całkiem chłonna, zdecydowanie grubsza niż tetra którą można kupić w większości sklepów obecnie, warto takiej gdzieś poszukać

Chustoholiczka Awatar guzik
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

- no i mam jeszcze tetrę z lat 80 - tych po moim mężu i powiem, że jest świetna, miękka, całkiem chłonna, zdecydowanie grubsza niż tetra którą można kupić w większości sklepów obecnie, warto takiej gdzieś poszukać
    -ja też taką mam, z beli, po mnie albo bracie, nieużywaną-tata dostał z wojska przydział- ileś tam metrów tetry, potem krawcowa to podzieliła i obszyła przydała się trochę przy małej
    -a i mam paczkę z tesco, ale tej nie używałam jako wkłady nigdy- jest cieńsza od tej starej, kiepska się wydaje- cieniutka
    Marysia16.09.2010, (*)2011,Ryś 2.09.2019, Helenka 7.05.2021

Chustomanka
    Miejscowość
    Trójmiasto

Domyślnie

Bardzo ciekawy wątek
    Używamy:
    muśliny Imse Vimse - bardzo fajna, troszkę może zrobiła się sztywna, ale chłonna. Niestety mamy te 80 g i przy sikaczu 1,5 roku już czasami nie dają rady
    tetra bambusowa kolorowa Kikko - piękne, żywe kolory, miękka cały czas, przez długi czas moja faworytka, ale....skurczyła się przy praniu w 60 stopniach bardzo - o 1/4 na pewno, a może i więcej. Po każdym praniu starałam się ją wyciągać, i ostatnio przez to wyciąganie porozchodziła się w niektórych miejscach:/
    muśliny eco pi - bardzo fajna, chłonna, podobna do imse vimse, 100g sprawdza się przy naszym sikaczu
    mamy jeszcze tetrę kupioną w akpolu, przy w/w wygląda jak firanka, dokładam ją czasem do niektórych pieluszek jako dodatkowy wkład, samej bym się nie odważyła

J. 2010, W. 2013, A. 2021

Chustofanka
    Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

super wątek jul!

ja mam tetrę bambino mio muślinową - chwalę ja sobie, używam już kilka miesięcy, minusy to to, że się troche skurczyła i twarta zrobiła

tetra ze smyka ( z roku 2011) - nie za fajna, taka ścierkowata

tetra surowa, niebielona - ok, choć po pierwszych praniach była idealna, mięciutka, chłonna, delikatna, teraz niektóre z tych pieluszek zrobiły się bardzo twarde i chyba mniej dużo chłonne

tyle ode mnie

Chustonoszka

Domyślnie

Ja mam tetrę LUX, taka w dużą kratę. Producent to chyba EGA. Poleciła mi koleżanka i jestem z niej zadowolona.Bardzo chłonna i w 60 stopniach dobrze się spierają kupki. Po kilku praniach nie jest może bardzo miękka, ale my i tak dajemy wkładki sucha pupa. Wydaje mi się, że pieluchy nie skurczyły się specjalnie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów