moja Maria bardzo szybko raczkowała i zaczęła chodzić 'bez mebli' jak miała 11mcy - cały czas na kieszonkach, ew formowanki lub tetra z otulaczem)
więc nie widzę związku
mój mąż za to doszukiwał się złego w tym że ma szeroko nóżki, ja szczerze mówiąc wiedzy nie mam na ten temat ale stwierdziłam że kurcze ja też byłam tetrowana i żyję ;P a Marii nóżki mimo noszenia wciąż tych samych pieluch się ładnie wyprostowały - czyli niezależnie![]()
Poznań w chuście zaprasza!!!
kiedyś, kiedyś, kiedyś to nawet tetry nie było więc bez przesady
Przeczytać historię pieluchy byłoby ciekawie
A niektóre pieluchy są wielkie bo ma ją za dużo wkładu naładowane i krój dla 3 latka a nie dla niemowlaka więc nie dziwi mnie że dziecko się ruszać nie może. Odpowiednio dobrana pielucha wielo jest naprawdę super jak dla mnie![]()
Odświeżam ten wątek, bo mnie ta kwestia bardzo interesuje. Pieluchuję swojego drugiego syna od 2 tygodnia życia, czyli jakieś 1,5 miesiąca i ostatnio zaczęłam się zastanawiać, czy wielo nie krępuje mu ruchów i czy to zdrowe dla jego bioderek/miednicy/itd. Używam głównie tetry i prefoldów z otulaczami. Mamy tez kilka formowanek, ale używane jeszcze stosunkowo rzadko (głównie na noc), bo jeszcze duuużo kup rzadkich mamy. Moje pytanie: jak pieluchować dziecko, żeby nie krępować mu swobody ruchów. Które pieluszki najbardziej sprzyjają rozwojowi ruchowemu, jakieś konkretne marki np. Ostatnio zwróciłam uwagę na formowanki bambusowe Bamboozle Stretchies - są wyjątkowo mięciutki i elastyczne więc chyba nie powinny ograniczać dziecka ruchowo? Co myślicie?
Mąż (razem od 05.2000), Wojtuś (02.2011)
, Aniołek (06.2012)
, Jerzyk (11.2013)