Pokaż wyniki od 1 do 20 z 82

Wątek: Wielo a rozwój...

Mieszany widok

Chustomanka

Domyślnie

U nas nie ma z tym problemu. Alek bardzo szybko zaczął raczkować. Jak jeszcze leżał stosowałam wkłady stopniowane na pleckach cienkie ale chłonne z babusa i konopi. Nawet tetrę w otulaczu składałam tak aby mniej było na pupie a więcej z przodu. Moim zdaniem wielgaśne wkłady z mikrofibry w kieszonkach onesize nadają się dla dziecka które już chodzi a nie dla niemowlaka u nas spięte na najmniejszy rozmiar były wielgaśne nawet z jedną wkładką praktycznie do 6kg.
    Staram się wybierać pieluszki wygodne i dobrze skrojone ale nie wszystkie dostępne na rynku takie są niestety.

Fizjoterapeuta nie jest ekspertem od wielo aby generealizować w ten sposób na temat wielo. Gdybym ja coś takiego usłyszała to pewnie miałby niezły wykład ode mnie na ten temat

Chustomanka Awatar Marti
    Miejscowość
    Sokołów Podlaski

Domyślnie

My chodzimy na rehabilitację (a raczej stymulację rozwoju). Nela ma problemy z napięciem mięśniowym i to od urodzenia. Rehabilitantka poprosiła tylko, żebyśmy na ćwiczenia przychodzili w pampersie, bo na ćwiczeniach ją rozciąga, zgina i w pampersie jest łatwiej. Ale na co dzień Nela chodzi w wielo. Patrzę na dzieci znajomych, które są w 100 % pampersowe i jest różnie. Niektóre ruszają się szybciej, niektóre podobnie, albo wolniej niż Nela robią niektóre rzeczy. Nie sądzę więc, żeby wielo miało na to jakiś wpływ.

Chustoguru
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

W okresie raczkowania, stawiania pierwszych kroczków definitywnie pożegnaliśmy się z SIO i AIO. Najłatwiej pomyka się Tymiankowi we Flipach z tetrą w środku.

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Franek na poczatku byl w jednorazowce, na wielo przeszlismy jak mial jakies 5 miesiecy (i to tylko kieszonki byly). opozniony ruchowo byl sporo (z roznych powodow, niepieluchowych raczej). wojtek na wielo od trzeciej doby, formowanki, tetra, prefoldy, kieszonki czesciej dopiero teraz - raczkuje od tak dawna, ze juz nei pamietam kiedy zaczal, wlasnie zaczal chodzic... to chyba bardziej od dziecka zalezy (plus - jak pisaly dziewczyny wyzej - dopasowania pieluchy do dziecka).
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustomanka
    Miejscowość
    Trójmiasto

Domyślnie

Synek od drugiego miesiąca życia na wielo, raczkować zaczął krótko po skończeniu 6 miesięcy.

Wydaje mi się, że grunt to obserwować własne dziecko, czy to co ma na pupie mu przeszkadza czy nie.

J. 2010, W. 2013, A. 2021

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Gdzieś było, że jak mamy wrażenie, że dziecko ograniczone, to puścić na moment w jedno, a jak juz opanuje umiejętność to w wielo. Chyba było odnośnie wkładania palców od nóg do buzi. U mnie młoda na wielo też bardzo wcześnie i jakoś nie zauważyłam żeby przeszkadzały. Ale pilnowałam żeby nie miała zbyt grubych wkładów.
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Chustomanka Awatar moli1978

Domyślnie

U mnie tez teoria ta nie sprawdziła się. Córa zaczęła raczkować wcześnie, w siódmym miesiącu, w dziewiątym stoi już na nogach i tylko czekać aż pójdzie.
    Ale też prawdą jest, ze moje wielorazówki szyte są przeze mnie lub dla mnie specjalnie, są wąskie w kroku, do środka wkładam tylko cienkie wkładki konopne. Na pewno nie ograniczają ruchów. Ale oglądając pieluchy niektóre gotowe i wkładki do nich zastanawiałam się czasami jak to w ogóle dziecku założyć...
    syn 2007, córka 2010, syn 2016 Mamine na fb PituPitu

Domyślnie

sheana my właśnie tak robimy teraz chwilowo na zmiane z jedno lecimy bo "startuje" mi do raczkowania

u nas każda pieluszka wielo "każda" krępuje ruchy Kubie. Na dzień jedna wkłądka czy tetra we flipie obojętnie, a przy tym przesikuje mi wszystko zanim zdąże go przenieść do przebrania...;/ sama nie wiem mo że to datego że kubuś duże jest ma pupke sporą

ps. co do ciuszków to musze rozmiar większe brac ze względu na pupke , zeby miał swobode ruchów.
    Ostatnio edytowane przez Anna H. ; 09-08-2011 o 22:28

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie

Tez uwazam, ze najwazniejsze jest dopasowanie pieluchy do dziecka. Ja jak zaczelismy z wielo mialam tylko zestaw CP, ktore jak wiadomo do najmniejszych nie naleza. Widzialam, ze sa troche za spore i naszylam sama pieluch waskich w kroku i nie grubych i nie zauwazylam aby w jakikolwiek sposob przeszkadzaly.Nie byy super chlonne, ale ja i tak zmieniam co sik. Moja Jula fakt faktem pozno sie brala za obracanie, raczkowanie itd, ale nie powiedzialabym, ze bylo to z powodu wielo. Bardzo czesto byla w samych cienkich formowankach lub zupelnie bez pieluch, kiedy EC funkcjonowalo u nas wysmienicie, a i tak wolala leniwie lezec niz sie ruszac, a teraz biega jak szalona.
    Julia 26.02.2010 Miron 16.03.2013

Chustofanka Awatar pauladuch
    Miejscowość
    Kartuzy

Domyślnie

Hm. Gdyby to była prawda - ludzkość opanowałaby chodzenie dopiero jakieś 20 lat temu kiedy wymyślono jednorazówki. Czy się mylę?
    Moje pierwsze szczęście: Karolinka 21.08.2004
    Szczęścia nigdy za wiele: Dominiczka 17.10.2010 i Staś 20.03.2013

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pauladuch Zobacz posta
    Hm. Gdyby to była prawda - ludzkość opanowałaby chodzenie dopiero jakieś 20 lat temu kiedy wymyślono jednorazówki. Czy się mylę?
    dobrze powiedziane Dlatego śmieszne to...

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pauladuch Zobacz posta
    No tak, ale czy to nie jest tak, że jednak nasze pupy w tetrze i flaneli na wierzch były ciut mniejsze, niż w niektórych wielo współczesnych? Zwłaszcza na etapie niezbyt dużego niemowlaka... Nie bronię pampków, bo sama ich nie używam, ale wydaje mi się, że co niektóre wielkie kieszenie i AIO rzeczywiście mogą krępować ruchy.

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

My z racji wcześniactwa regularnie chodzimy na kontrole do rehabilitanta do szpitala, od początku panie są zachwycone wielo i nigdy nie padło ani słowo o tym, by mogły opóźniać rozwój. Jadwisia prawie dogania rówieśników. Nie raczkuje jeszcze, ale czołga się jak mały komandos, a przewracać się na brzuch zaczęła, gdy miała urodzeniowe 6 ms - czyli swoje korygowane 4.

Ale co fakt, to fakt - ja też staram się na dzień nie zakładać 'wielkich' kieszonek ani tym bardziej podwójnych wkładów. Wolę zmienić częściej i mieć poczucie, że małej jest lżej (i bardziej sucho.

Uprawnienia umieszczania postów