żona TEGO Jaśka
mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)
U nas nie ma z tym problemu. Alek bardzo szybko zaczął raczkować. Jak jeszcze leżał stosowałam wkłady stopniowane na pleckach cienkie ale chłonne z babusa i konopi. Nawet tetrę w otulaczu składałam tak aby mniej było na pupie a więcej z przodu. Moim zdaniem wielgaśne wkłady z mikrofibry w kieszonkach onesize nadają się dla dziecka które już chodzi a nie dla niemowlaka u nas spięte na najmniejszy rozmiar były wielgaśne nawet z jedną wkładką praktycznie do 6kg.
Staram się wybierać pieluszki wygodne i dobrze skrojone ale nie wszystkie dostępne na rynku takie są niestety.
Fizjoterapeuta nie jest ekspertem od wielo aby generealizować w ten sposób na temat wielo. Gdybym ja coś takiego usłyszała to pewnie miałby niezły wykład ode mnie na ten temat![]()
My chodzimy na rehabilitację (a raczej stymulację rozwoju). Nela ma problemy z napięciem mięśniowym i to od urodzenia. Rehabilitantka poprosiła tylko, żebyśmy na ćwiczenia przychodzili w pampersie, bo na ćwiczeniach ją rozciąga, zgina i w pampersie jest łatwiej. Ale na co dzień Nela chodzi w wielo. Patrzę na dzieci znajomych, które są w 100 % pampersowe i jest różnie. Niektóre ruszają się szybciej, niektóre podobnie, albo wolniej niż Nela robią niektóre rzeczy. Nie sądzę więc, żeby wielo miało na to jakiś wpływ.
W okresie raczkowania, stawiania pierwszych kroczków definitywnie pożegnaliśmy się z SIO i AIO. Najłatwiej pomyka się Tymiankowi we Flipach z tetrą w środku.
Franek na poczatku byl w jednorazowce, na wielo przeszlismy jak mial jakies 5 miesiecy (i to tylko kieszonki byly). opozniony ruchowo byl sporo (z roznych powodow, niepieluchowych raczej). wojtek na wielo od trzeciej doby, formowanki, tetra, prefoldy, kieszonki czesciej dopiero teraz - raczkuje od tak dawna, ze juz nei pamietam kiedy zaczal, wlasnie zaczal chodzic... to chyba bardziej od dziecka zalezy (plus - jak pisaly dziewczyny wyzej - dopasowania pieluchy do dziecka).
natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster
Synek od drugiego miesiąca życia na wielo, raczkować zaczął krótko po skończeniu 6 miesięcy.
Wydaje mi się, że grunt to obserwować własne dziecko, czy to co ma na pupie mu przeszkadza czy nie.
J. 2010, W. 2013, A. 2021
sheana my właśnie tak robimy teraz chwilowo na zmiane z jedno lecimy bo "startuje" mi do raczkowania
u nas każda pieluszka wielo "każda" krępuje ruchy Kubie. Na dzień jedna wkłądka czy tetra we flipie obojętnie, a przy tym przesikuje mi wszystko zanim zdąże go przenieść do przebrania...;/ sama nie wiem mo że to datego że kubuś duże jest ma pupke sporą
ps. co do ciuszków to musze rozmiar większe brac ze względu na pupke , zeby miał swobode ruchów.
Ostatnio edytowane przez Anna H. ; 09-08-2011 o 23:28
Moje uszytki: Quku.pl
GALERIA --> https://plus.google.com/photos/11361...85742012042817
HandMade na forum-->http://www.chusty.info/forum/showthr...28#post2987628
Tez uwazam, ze najwazniejsze jest dopasowanie pieluchy do dziecka. Ja jak zaczelismy z wielo mialam tylko zestaw CP, ktore jak wiadomo do najmniejszych nie naleza. Widzialam, ze sa troche za spore i naszylam sama pieluch waskich w kroku i nie grubych i nie zauwazylam aby w jakikolwiek sposob przeszkadzaly.Nie byy super chlonne, ale ja i tak zmieniam co sik. Moja Jula fakt faktem pozno sie brala za obracanie, raczkowanie itd, ale nie powiedzialabym, ze bylo to z powodu wielo. Bardzo czesto byla w samych cienkich formowankach lub zupelnie bez pieluch, kiedy EC funkcjonowalo u nas wysmienicie, a i tak wolala leniwie lezec niz sie ruszac, a teraz biega jak szalona.
My z racji wcześniactwa regularnie chodzimy na kontrole do rehabilitanta do szpitala, od początku panie są zachwycone wielo i nigdy nie padło ani słowo o tym, by mogły opóźniać rozwój. Jadwisia prawie dogania rówieśników. Nie raczkuje jeszcze, ale czołga się jak mały komandos, a przewracać się na brzuch zaczęła, gdy miała urodzeniowe 6 ms - czyli swoje korygowane 4.
Ale co fakt, to fakt - ja też staram się na dzień nie zakładać 'wielkich' kieszonek ani tym bardziej podwójnych wkładów. Wolę zmienić częściej i mieć poczucie, że małej jest lżej (i bardziej sucho.