Moje dziecko szybko raczkowało-trochę ponad pół roku miała. A wielo mamy cały czas, odkąd miała ok.2miesiące, więc u nas ta teoria w ogóle się nie sprawdziła.

Moje dziecko szybko raczkowało-trochę ponad pół roku miała. A wielo mamy cały czas, odkąd miała ok.2miesiące, więc u nas ta teoria w ogóle się nie sprawdziła.
Marysia16.09.2010, (*)2011,Ryś
2.09.2019, Helenka
7.05.2021

my też tylko na wielo - głównie na tetrze - i szybko poszło, rozwija sie panna motorycznie bardzo ok, fakt, że szczupła jest.
teraz jak ciepło jest to może go w tetrze i pasku sumo puszczaj?
Weronika Magdalena 09.10.09
http://weronikamagdalena.blog.pl
czekamynaczerwcowegochłopca2017

Nasz ortopeda ostatnio powiedział, że wielo w niczym nie przeszkadzają. Z tym, że my zaczęłyśmy z wielo późno - w wieku 11 miesięcy - młoda zaczęła chodzić po kilku tygodniach, duża pupa i szeroki krok jej w tym nie przeszkodziły. Znaczy, nadal chodzi jak kaczka, ale ponoć jeszcze ma prawo.

Jak byliśmy kiedyś u rehabilitantki - mały ze słabymi mięśniami brzucha - powiedziała, że "te pieluchy"nie pomagają, bo przy leżeniu miednica ląduje w górze, plecki się nienaturalnie wyginają - akurat w jego wypadku to raczej nie miało znaczenia, bo znacznie więcej leżał na brzuchu, a na wielo przeszedł jak miał już te kilka miesięcy. No ale coś tam jest. Pewnie jak napisała wyżej Kasia - trza wkładać tak pieluchy, żeby były stosowne do potrzeb dziecka - nie tylko siuśkowych, ale i rozwojowych.
Raczkować młody zaczął stosunkowo późno, ale to raczej wynikało ze słabych mięśni brzucha, które jakoś nie mogły dźwignąć szanownych i solidnych czterech liter w górę, trochę może ze śliskiej podłogi wszędzie w domu, nie wydawało mi się, żeby szerokość pieluchy mu przeszkadzała.
żona TEGO Jaśka
mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

dzięki za wątek!
ja mam wrażenie, że czasem młodego za bardzo "wkładkuję" i jest mu niewygodnie na pleckach, ale z drugiej strony...
pojedynczą przesikuje w pół godziny.
Jacuszek - 14.03.2011 i Jagódka - 7.05.2014
Doradca Noszenia ClauWi® (kurs zaawansowany)

Być może coś w tym jest, ale i tak myślę, że ciasne jeansiki i czaderskie ubranka krępujące ruchy są o wiele gorsze
No i z wielo nie zrezygnuję. Używamy ostatnio dość cienkich formowanek, choć fakt- zmieniam co godzinę
Dorota i trzech muszkieterów '03, '05, '11

no ja wlasnie miedzy innymi dlatego sie do wielo nie przekonalam, ze mialam wrazenie, ze moj synek po prostu jest w nich jakos bardziej usztywniony. Czasem uzywalam tetry z otulaczem jeszcze, to zupelnie co innego jednak, gdy dziecko juz sie rusza. Oczywiscie sa pieluszki i pieluszki... jedne wielkie inne bardziej dopasowane.

żona TEGO Jaśka
mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

U nas nie ma z tym problemu. Alek bardzo szybko zaczął raczkować. Jak jeszcze leżał stosowałam wkłady stopniowane na pleckach cienkie ale chłonne z babusa i konopi. Nawet tetrę w otulaczu składałam tak aby mniej było na pupie a więcej z przodu. Moim zdaniem wielgaśne wkłady z mikrofibry w kieszonkach onesize nadają się dla dziecka które już chodzi a nie dla niemowlaka u nas spięte na najmniejszy rozmiar były wielgaśne nawet z jedną wkładką praktycznie do 6kg.
Staram się wybierać pieluszki wygodne i dobrze skrojone ale nie wszystkie dostępne na rynku takie są niestety.
Fizjoterapeuta nie jest ekspertem od wielo aby generealizować w ten sposób na temat wielo. Gdybym ja coś takiego usłyszała to pewnie miałby niezły wykład ode mnie na ten temat

My chodzimy na rehabilitację (a raczej stymulację rozwoju). Nela ma problemy z napięciem mięśniowym i to od urodzenia. Rehabilitantka poprosiła tylko, żebyśmy na ćwiczenia przychodzili w pampersie, bo na ćwiczeniach ją rozciąga, zgina i w pampersie jest łatwiej. Ale na co dzień Nela chodzi w wielo. Patrzę na dzieci znajomych, które są w 100 % pampersowe i jest różnie. Niektóre ruszają się szybciej, niektóre podobnie, albo wolniej niż Nela robią niektóre rzeczy. Nie sądzę więc, żeby wielo miało na to jakiś wpływ.

My z racji wcześniactwa regularnie chodzimy na kontrole do rehabilitanta do szpitala, od początku panie są zachwycone wielo i nigdy nie padło ani słowo o tym, by mogły opóźniać rozwój. Jadwisia prawie dogania rówieśników. Nie raczkuje jeszcze, ale czołga się jak mały komandos, a przewracać się na brzuch zaczęła, gdy miała urodzeniowe 6 ms - czyli swoje korygowane 4.
Ale co fakt, to fakt - ja też staram się na dzień nie zakładać 'wielkich' kieszonek ani tym bardziej podwójnych wkładów. Wolę zmienić częściej i mieć poczucie, że małej jest lżej (i bardziej sucho.

moja młodsza córa chowana na wielo mając 3 m-ce zaczęła się obracać na brzuch, i inne elementy rozwoju ruchowego też wykonywała dosyć szybko- na pewno szybciej niż jej siostra pieluchowana jednorazówkami; wielo w niczym jej nie ograniczały
www.fotodzieciaki.blogspot.com - fotografia ciążowa, fotografia rodzinna, fotografia...
www.fotodzieciaki.com
DOULA

"Dziecko małe, lekkie, mniej go jest. Musimy się pochylić, zniżyć ku niemu." J. Korczak "Prawo dziecka do szacunku"