Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 82

Wątek: Wielo a rozwój...

Mieszany widok

Domyślnie Wielo a rozwój...

byłam u fizjoterapeuty i usłyszałam że pieluszki wielo utrudniają rozwój np raczkowanie następuje później. Dodam że pani fizjoterapeutka sama używała wielo ale z zaznaczeniem iż na czas raczkowania czyli ok 2 mc używała pampków.
    I pytanie czy faktycznie tak jest? Mój Kuba jest spory i odrazu widzę gdy coś blokuje mu ruch i ta wielo niestety ciężko mu się ruszać...

Domyślnie

z autopsji nie powiem, bo mój młody już dawno raczkował jak zaczęliśmy wielo (miał 10m). Ale czytałam na tym forum wiele razy, że faktycznie tak może być. I jeszcze u młodszych dzieci może utrudniać obracanie i na czas nauki lepiej odpuścić a założyć jak już się nauczy. Z raczkowaniem pewnie podobnie. Ale są przecież małe zgrabne wielo np IB które nie powinny krępować ruchów.

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

hmm w jakimś wątku dziewczyny podnosiły tę kweistię

hmm ale ja myślę sobie tak:
    my wychowaliśmy się na wielorazówkach

i z obserwacji moich dzieci:
    córka na jednorazówkach - późno zaczęła chodzić i ogólnie z postępami motorycznymi była do tyłu

syn od urodzenia na wielorazówkach (jestem ortodoksem, nie stosujemy jednorazówek) i szybko mu szło raczkowanie, chodzenie

więc już sama nie wiem gdzie ten problem

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Jak zapakujesz dziecko w pieluchę wielorazową z dodatkowymi wkładkami to raczej sie nie porusza za mocno
    Trzeba dostosować pieluszki do potrzeb dziecka - na dzień cieńsze i węższe, na noc i do spania pozostałe.

Chusteryczka Awatar Sroka
    Miejscowość
    na polnoc od Monachium

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasia.234 Zobacz posta
    Jak zapakujesz dziecko w pieluchę wielorazową z dodatkowymi wkładkami to raczej sie nie porusza za mocno
    Trzeba dostosować pieluszki do potrzeb dziecka - na dzień cieńsze i węższe, na noc i do spania pozostałe.
    o to to!

Chustoholiczka Awatar guzik
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Moje dziecko szybko raczkowało-trochę ponad pół roku miała. A wielo mamy cały czas, odkąd miała ok.2miesiące, więc u nas ta teoria w ogóle się nie sprawdziła.
    Marysia16.09.2010, (*)2011,Ryś 2.09.2019, Helenka 7.05.2021

Chustomanka Awatar emmaline
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

my też tylko na wielo - głównie na tetrze - i szybko poszło, rozwija sie panna motorycznie bardzo ok, fakt, że szczupła jest.

teraz jak ciepło jest to może go w tetrze i pasku sumo puszczaj?
    Weronika Magdalena 09.10.09 http://weronikamagdalena.blog.pl

czekamynaczerwcowegochłopca2017

Chustofanka Awatar marzen@
    Miejscowość
    Rzeszów

Domyślnie

Moja siostra ma teraz 17 lat, czyli wychowywała się w epoce kiedy pampki dopiero wchodziły na rynek. Z racji ceny używane były tylko na spacery i w gości. W domu poczciwa stara tetra. Siostra zaczęła chodzić jak miała 9 m-cy.

Na pewno nie można wpychać dziecku na dzień po domu zbyt wielu grubych wkładów, ale przecież dawniej nawet pampki były zdecydowanie grubsze niż dziś i jakoś dzieci nauczyły się chodzić.

Dodatkowo pediatra pochwaliła mnie za wielo, jednorazówki nazwała "koszmarem", o wpływie na rozwój nic nie wspominała

Chustomanka Awatar inka
    Miejscowość
    Casablanca/ teraz w PL na wakacjach

Domyślnie

Ja zaczelam czesciej uzywac wielo jak maly skonczyl jakies 2mce, wczesniej nawet tetra robila duza pupe, I mialam wrazenie ze synkowi jest niewygodnie(pupa wyzej niz plecy, I nozki wydawaly mi sie za szeroko rozstawione.Czasami wkladalam do otulacza tylko malutki reczniczek ( te do mycia twarzy).Potem jak podrosl, pieluszki zaczely lepiej pasowac.
    Mozesz sprobowac romiarowych pieluch, albo zakladac jednorazowki przez jakis czas..HTH

A. listopad 2012

Chustomanka Awatar kamilam

Domyślnie

Co prawda nie pieluchowałam takiego maluszka ale wydaje mi się żeby nie robić dziecku odwłoka osy i żeby pieluszki nie krępowały ruchów to najlepiej wybrać pieluszki rozmiarowe czy to otulacze czy aio. Sporo mam polecało AIO tenny fit, otulacze kokosi, małe formowanki S.

Lidka 29/10/2010 i dwa aniołki

Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Zgadzam się. Przede wszystkim warto iść w pieluchy rozmiarowe (zwykle są zgrabniejsze niż OS) i nie pakować do środka dużo. Jeśli zaś chodzi o wkłady, ja od samego początku preferowałam składane wkłady bambusowe KoKoSi: http://www.kokosi.pl/wklady/38-wklad-reczniczkowy.html lub http://www.kokosi.pl/wklady/909-wkla...any-36x44.html lub http://www.kokosi.pl/wklady/36-wklad...y-na-trzy.html Bambus charakteryzuje się tym, że nie potrzeba go dużo, żeby dobrze chłonął. Formowanki Stretchie też lubię (mam do tej pory). Są szerokie w kroku, ale za to pozostają zawsze miękkie i elastyczne. Mam wrażenie, że dziecku w nich wygodnie.

Chustomanka Awatar kura
    Miejscowość
    Pociecha :)

Domyślnie

Ja pieluchowałam w tym wieku przede wszystkim małymi prefoldami Ecopi (z żółtymi obszyciami) i otulaczami ImseVimse, rzadziej Grovia OS albo NappiMe. Gdy coś się działo z pupą, to dokładałam na wierzch bambusową małą szmatkę Kikko. Na noc formowanka Ecopi, też rozmiar Infant, kieszonki Bumgenius OS - zwykle przeciekały, bo były za duże.
    U nas bardzo długo były rzadkie kupy, a dziecię rosło powoli, więc prefoldy były najwygodniejsze - łatwo zaprać, stosunkowo szybko schły, proste w obsłudze. Taki zestaw stosowaliśmy do ok. 6 miesiąca, stopniowo przechodząc na większe prefoldy. Zresztą do dziś prefoldy są dla mnie najwygodniejszą opcją do chodzenia po domu.
    Rozwoju ruchowego nie krępowały, młody wcześnie się przekręcał, raczkował jako siedmiomiesięczniak, wstawał w 8 miesiacu, chodził w 10. Tylko siedzieć nie chciał za bardzo, ale to chyba nie wina pieluch

Chustomanka
    Miejscowość
    Polska

Domyślnie

A mi się wydaje, że dziecko dziecku jest nierówne. Jedne szybko będzie raczkować, chodzić a drugie będzie powolne. Sama mam różnicę w rozwoju dzieci pierwsze było pieluchowane wielo od 10mieś. a raczkowało w wieku 8 mieś., a stało tuż przed skończeniem 9mieś. drugie raczkowało w 6mieś a stało jak miało 7. No i w między czasie było pieluchowane naprzemiennie wielo i jednorazówkami. Teraz ma 8,5mieś. chodzi przy meblach w wielo. no to jak takie dzieci sensownie porównać? to gdyby pierwsze dziecko nosiło wielo od początku to by rozwój jeszcze bardziej się opóźnił? a drugie gdyby nosiło same jednorazówki to by jeszcze szybciej się rozwijało? jak dla mnie w przypadku moich dzieci to jest bez sensu.

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja gdzieś poruszałam podobny temat, ale a poro nauki chodzenia. Czy nie przeszkadza, czy dziecko będzie równie sprawne. Ale młody w wielo raczkował normalnie, jak reszta dzieci, teraz już wstaje, próbuje chodzić, i nie widzę różnicy między nim a większością dzieci w jego wieku Także nie ma się co martwić.
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Chusteryczka Awatar mist

Domyślnie

A ja z kolei mam wrazenie, ze moje dziecko w wielo sie nie chce obracac... podczas zmiany pieluszki ladnie sie przekreca z plecow na boki, nawet 2 razy jej sie udalo z brzucha na plecy (zapewne przypadkiem). Po zalozeniu pieluchy co najwyzej z boku na plecy

Chustoholiczka Awatar kustafa
    Miejscowość
    WAW

Domyślnie

z mojego doświadczenia widzę, że coś w tym jest. ale nie demonizowałabym.
    wielopieluchowanie zaczęliśmy w 10 miesiącu, gdy dziecię już pięknie raczkowało. na początku próbowaliśmy różnych rodzajów, krojów, marek i metod, żeby sprawdzić, co najlepiej nam odpowiada. i szybko okazało się, że w dzień formowanki+otulacz odpadają (za grube toto, trudno się podnosić i mięśnie brzucha nie dają rady), podobnie jak kieszonki szersze w kroku, tj. z przeszyciami. i w grę wchodzą tylko kieszonki wąskie, z małą pupką (w naszym przypadku - BY, nappime, kokosi). ja od razu widziałam różnicę w swobodzie ruchu dziecka i jego komforcie motorycznym.
    ale może nasz przypadek jest niemiarodajny, bo raczkowanie, pełzanie i obracanie dziecię opanowało przed epoką wielorazówek tzn. w pampku. gdyby od początku było w wielo, to może sprawa wyglądałaby zupełnie inaczej.

Chustoholiczka Awatar Kudlata
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Ktoś na poprzedniej stronie pytał o bioderka.. My na pierwszą kontrolę do ortopedy poszliśmy w kieszonce, ortopeda pochwalił i powiedział, że nawet trochę sztywniejsze mogłyby być te kieszonki to by odwodzenie nóg jeszcze lepiej kształtowało. Kuba jest na wielo od 4 tyg życia, bioderka ma w porządku, przekręcić już mu się kilka razy udało (ma 3,5 msca obecnie).. W domu używamy tetry i otulaczy OS nappime (wolę częściej zmienić ale żeby miał przewiewnie i cienko), na wyjścia kieszonki z bambusowymi wkładami i formowanki grube (nappime głównie) bo to sikacz straszny.
    Jakub -16 września 2013 Antonina- 16 marca 2018

Chusteryczka Awatar huskymama
    Miejscowość
    Zabrze

Domyślnie

ciekawy wątek....nigdy się nad tym nie zastanawiałam ale też nie miałam powodów bo H jest raczej z tych mało wrażliwych co im nic nie przeszkodzi w poruszaniu....używałam tylko otulaczy ecodidi z pociętą tetrą/flanelą i kilku kieszonek na wyjścia....ale rzeczywiście nie pakowałam dużo bo przede wszystkim skupiamy się na EC a pielucha była zabezpieczeniem w razie wtopy i zawsze zmienialiśmy od razu po zmoczeniu. Teraz jak stoi i chodzi przy meblach to wolałam zwinąć dywan i puszczam z gołą pupą albo w zwykłych majtkach zamiast z pieluchą latać ....ale wątek się przyda zaznaczyć...podlinkuję koleżance.

Chusteryczka Awatar owieczka33
    Miejscowość
    Warszawa BMW ;)

Domyślnie

Już w innym wątku o tym pisałam- 30 lat temu i wczesniej nikt nie słyszał o jednorazówkach. Dzieci latały z tetrą miedzy nogami zabezpieczoną foliowymi gaciami.
    Dzieci rozwijały się normalnie- w swoim tempie. Pieluszki ani nie przyspieszały, ani nie zwalniały ich rozwoju. Dziś jest tak samo.

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Mist, mój starszy był przez 1,5 roku na jednorazówkach i też miałam obserwację, że bez pieluchy raźniej się rusza. Ale to normalne! Jednorazówka też nieco ogranicza, a można dobrać takie wielo, żeby dziecku było podobnie.

Maks bardzo szybko przybierał na wadze. Był kolosem i trudno było mi znaleźć takie pieluchy, żeby go nigdzie nie cisnęły. A jednak udawało się. W dzień otulacze i cienkie wkłady. Na dłuższe wyjścia i na noc formowanki, czasem też do drzemki. Trzeba po prostu eksperymentować, bo każde dziecko jest inne.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Uprawnienia umieszczania postów