Pokaż wyniki od 1 do 20 z 67

Wątek: Wysadzanie w wersji LIGHT ;) RELACJA PO ROKU #41

Mieszany widok

Chustomanka Awatar jadorota
    Miejscowość
    Wielkopolska

Domyślnie Wysadzanie w wersji LIGHT ;) RELACJA PO ROKU #41

Od kilku dni zaczęłam wysadzać Młodego. Łapię siusiu i kupkę, ale tak raz na jakiś czas. Nie dam rady tak non stop latać i sprawdzać, czy zrobił, czy nie. Tym bardziej, że ja mam skłonności do przesady i nie chciałabym, aby siuśki stały się dla mnie sensem życia

No i moje pytanie, czy któraś robi podobnie? A jak nie, to Dziewczyny nie krzyczcie na mnie.

Podoba mi się to wysadzanie, bo stosik brudnych pieluch dziś serio dużo mniejszy
    Ostatnio edytowane przez jadorota ; 10-08-2012 o 17:39
    Dorota i trzech muszkieterów '03, '05, '11

Chustomanka Awatar mamaUlki
    Miejscowość
    Dzierżążno

Domyślnie

Ja też tak robię Tylko u mnie jeszcze taki problem, że moja mała nie chętnie na nocnik robi.. Zmuszać jej nie chcę, bo wtedy w ogóle będzie uciekać. Czasami siedzi i siedzi na tym nocniku i nic, albo wstaje i robi obok albo od razu jak założę pieluchę.. Widocznie lubi te pieluszki tak samo jak ja

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

mój Maciek od zawsze miał swoje zdanie na ten temat. tzn jak był malutki owszem robił posłusznie siusiu nad zlewem, kupkę na papierek, później do kibelka i tak do 8 mies mniej więcej. Ale tez nie za każdym razem, bo prowadziłam aktywny tryb życia sporo jeździłam z nim komunikacją miejską, a zimą w terenie nie wysadzę przecież...
    nocnika nie znosił od początku a niedawno połamał w złości póżniej sie zaczeły kilkugodzinne częste podróże, przeprowadzki i inne kłopoty które nie pozwoliły mi na skupienie się na ec i padło całkiem...
    teraz zaczynamy od początku...
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

ChustoTata

Domyślnie

My też na podobnym sposobe, tylko nasz juz troszkę większy- gdy czuje,że cos sie zbliża przynosi nocnik lub próbuje na niego usiąść / zdejmować pieluszkę wtedy wiemy,że jest to świadome w pełni no nie zawsze się oczywiście udaje, ale kupkę już w większości tak łapiemy czasem siku też

Chustofanka Awatar maryjey
    Miejscowość
    Suwałki

Domyślnie

Ja też wysadzam "lajtowo" - tzn rano po obudzeniu i czasem wieczorem przed kąpielą. Rano zawsze robi siku - chyba, że się spóźnię i zrobi w pieluchę. Co do kupki - próbowałam "łapać", ale albo nie zauważyłam kiedy zrobił albo nie zdążyłam i dałam sobie spokój. Chcę go oswoić z nocnikiem a nie stresować wysadzaniem. Czuję, że na odpieluchowanie jest jeszcze za wcześnie.

Domyślnie

Ja do tej pory lajtowo tzn po obudzeniu, mój M. bardziej jest zaangażowany i częściej próbuje, ale on jest mało w domu to sobie może.
    Ja mam jednak wciąż ambicję podejść do tego porządnie zaczynam jutro, bo dziś już za późno.

Chustoholiczka Awatar barbamama
    Miejscowość
    Sumatra

Domyślnie

ja też. Kupki wszystkie w umywalce, siuśki różnie
    (*) 08, barbidou VIII '09 barbabelle II '11 barbotine & barbalala II '13

Miejscowość
    Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zapominajka Zobacz posta
    Ja do tej pory lajtowo tzn po obudzeniu, mój M. bardziej jest zaangażowany i częściej próbuje, ale on jest mało w domu to sobie może.
    Ja mam jednak wciąż ambicję podejść do tego porządnie zaczynam jutro, bo dziś już za późno.
    No to powodzenia. Prawda jest taka, że teraz cieplutko i łatwiej z gołą dupką wysadzać przez kilka minut, ale jesienią, czy zimą to jakoś mi się to nie widzi...

Chusteryczka
    Miejscowość
    cały świat

Domyślnie

Jadorota, czy ja dobrze rozumiem, że wysadzasz 4-miesięcznego malucha? Maluszka, który robi do 10 kup dziennie i jeszcze wiecej siku? Łał, podziwiam samozaparcia! ja nie przetrwałabym nawet chyba jednego dnia "wysadzając" takiego szkraba......
    Blog Roku, który stale mnie wzrusza..... www.kochamylaure.pl

.....

Chustofanka Awatar elson
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

I ja tak mam, od jakich 3 miesięcy a Joania ma teraz z grubsza 6. Noce w zasadzie odpuszczam, bo do północy potrafi być sucho a potem ja kamień w wodę. Tylko z tym sensem życia to nie wiem sama, bo mój od ponad roku odpieluchowany Wojcio Bożym świecie zapomina i różne rzeczy przynosi ostatnio w majtach. A z radości to się i ze starszym bratem wspólnie posikać potrafią. Śmiech i łzy z nimi.
    Kubuś 2005, Wojtuś 2008, Joasia 2011 ...

http://chusty.info/forum/showthread....36#post1503336

Chustomanka Awatar Madisa
    Miejscowość
    Lepiej nie mówić...

Domyślnie

Ja też wysadzam lightowo, już 4 miesiące. Przez naprawdę lightową lightowość, moje zmęczenie i młodego zaaferowanie raczkowaniem i eksplorowaniem mieszkania jakiś wielkich postępów nie mamy, ale zawsze to kilka pieluch do przodu i rzadziej smrodek z kupy się błąka po domu.
    A no i ja też mam tendencje do przesady i robienia z igły widły, więc nie mogę nie lightowo bo zaraz z tego by jakaś kibelkowa trauma wyszła
    syn 2010, blog sporadyczny, wiara w życie pozaforumowe coraz silniejsza

Miejscowość
    Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madisa Zobacz posta
    Ja też wysadzam lightowo, już 4 miesiące. Przez naprawdę lightową lightowość, moje zmęczenie i młodego zaaferowanie raczkowaniem i eksplorowaniem mieszkania jakiś wielkich postępów nie mamy, ale zawsze to kilka pieluch do przodu i rzadziej smrodek z kupy się błąka po domu.
    A no i ja też mam tendencje do przesady i robienia z igły widły, więc nie mogę nie lightowo bo zaraz z tego by jakaś kibelkowa trauma wyszła
    No właśnie. Kibelkowa trauma czyli dobrze wiesz o co mi chodzi. Pochwalę się tylko, że od napisania posty kupy już łapiemy fajnie, bo faktycznie poprzedza je bączek

Chustofanka Awatar Pastela
    Miejscowość
    lubuskie

Domyślnie

no i ja się przyłączę Zosia ukończyła 5 mieś. i wyciągnęłam najmniejszy nocniczek po synku i od razu nasikała sprawdzam czy pielucha sucha, jak sucha to wysadzam i po chwili jest sik, a sika zazwyczaj co 2 godz. kupkę robi raz dziennie jak się ją posadzi w leżaczku, więc i nocnikowa pozycja jej odpowiada szkoda że nie zaczęłam wczesniej...
    Wiktor lipiec 2007r. i Zosieńka 11 marzec 2011r.

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Ja lightowo też, nie pamiętam - od 2 m-cy?

Kupy raz łapię, raz nie, różnie. Po początkowym spięciu, że musi być coraz lepiej, odpusciłam jakiekolwiek "postępy", i tylko jak mnie dziecina osra przed kompem, jestem delikatnie podirytowana

Zobaczymy, jak będzie potem
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Miejscowość
    Wielkopolska

Domyślnie

Minął rok od napisania posta. Trochę się zmieniło. W lutym wrociłam do pracy i na wiosnę miałam mini kryzys. Przeszłam na jednorazówki, trochę wysadzałam, ale beż szału, bo niania nie załapała tematu
    No, ale przyszły upragnione wakacje i powróciliśmy do nocnika. Zmieniła nam się też koncepcja pieluchowania z kieszonek na tetrę plus otulacz.Trudno w to uwierzyć, ale mój synek sika na nocnik jak tylko go posadzę, a dziś chwycił za nocnik, wysadziłam go i zrobił siku.
    Nie ma stresu żadnego przy tej okazji, on nie ucieka, wręcz odwrotnie chętnie siada. Po akcji dostaje brawa od braci i jest mega zadowolony.

Chcę tylko napisać, że efekty daje nawet takie light wysadzanie i nawet z przerwami

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Ja wysadzalam w jeszcze bardziej okrojonym wydaniu, Zoja dziś leje w pieluszki, ale! bywają suche dni, gdy siusia na nocnik wyłącznie (kiedy łapię ją w porę i przede wszystkim - lubi siusiać na nocnik, sama się czasem doprasza, bardzo jest z siebie dumna i pilnuje, żebym opróżniała nocnik po niej )))

Cieszę się, że można to tak bezstresowo wprowadzać

Pozdrawiam!
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Domyślnie

Pewnie ze mozna bezstresowo. Bo tak jak piszecie - wysadzacie a nie stosujecie tzw. treningu nocnikowego. Ja sie nie dziwie, ze 2-3 latki sa mocno zestresowane nauka sikania do nocnika/kibelka skoro nikt im wczesniej nie pokazal ze mozna inaczej a nie tylko w pieluche sie zalatwic.

ja mojego 17 miesiecznego synka wysadzam od 8 miesiaca i byl na poczatku taki czas jak piszesz jadorota ze co go posadzilam to sik. Teraz juz nie jest tak rozowo ale zdecydowanie wie do czego sluzy nocnik.

Chustomanka Awatar IwonaKM
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Polę wysadzałam od 5 tygodnia życia, wcześniej się bałam, żeby dziecka nie uszkodzić. Na warsztatach chustowych annamamaalexa opowiadała o pozytywach plynących z EC, no i sprobowalam. Calkiem niezle mi się c córeczką współpracowało do około 5-6 miesiąca jej życia, potem odpuściłam, bo pojawił się płacz. Jak usiadła około 9 miesiąca, nabyliśmy "dorosły" nocnik i zaczęłam wysadzać. Od razu wiedziała do czego służy. Poczatkowo szlo nam calkiem dobrze, dochodzilo do 2-3 pieluszek zabrudzonych w ciągu doby. Jednak gdy panna ruszyła o własnych nogach, zaczęła zwiewać z nocnika. Najlepiej współpracowała wieczorem i w nocy. Nocki mamy praktycznie suche cały czas, chyba że dziecku nie uda się mamy dobudzić, by wysadziła, jak np dziś gdy budziła mnie o 5 rano. W końcu zmusiła do wstania, tyle że pieluszka już była mokra ale do nocnika jeszcze co nieco trafiło.
    Teraz z wysadzaniem w dzień jest znów lepiej, posadzona nie zwiewa ale do odpieluchowania jeszcze daleka droga, choć pannie już zdarza się wołać "sisi".

w każdym razie akcje typu nocnik służy do zabawy, dziecko nie da się na nocnik posadzić albo siedzi i nie wie do czego służy, są nam na szczęście obce.
    Pola 2011

Domyślnie

IwonaKM Twoja Pola jest mniej wiecej w wielku mojego synka bo moj z 20 III 2011r.
    tak jak u ciebie nocki mamy suche i ja w sumie to w szoku byłam, że pomimo jedzenia w nocy pielucha do rana jest sucha. Z tym, że ja zawsze rano pytam czy chce siku, jesli ewidentnie pokazuje ze NIE tzn zlosci sie i nie chce wstac z lozka to znaczy ze mu sie nie chce, jak daje raczki to zawsze robi siku. My obecnie od kilku miesiecy korzystamy z nakladki na sedes i jest duzo bardziej z niej zadowolony niz z nocnika. Nocnik a i owszem tez jest w lazience ale bardzo zadko do niego sie zalatwie. Plus jest taki ze z kibleka wystarczy spuscic wode.

Uprawnienia umieszczania postów