elena - a ta metka to od jakiego silka jest? bo już się pogubilam...
może jeszcze inaczej - demona miała dwa silki ed. 1 - ale one były chyba po 30% jedwabiu...?
kolejne czyli edycja 2 i 3 - jak je rozróżnić? mają różne metki może?
ja niestety na wyjezdzie, szmata tez na wyjezdzie ale moze anyszka cos wkleji![]()
Kruszynka 2010
Doradca Akademii Noszenia Dzieci
LULAMY Akademia Chustonoszenia
Specjalistka od metody karmienia dzieci- BLW (Bobas Lubi Wybór), Certyfikowany uczestniczka szkolenia z BLW prowadzonego przez Gill Rapley.
BabyLedWeaning
oraz Stowarzyszenie Poznań w Chuście
moje zwierzaki i
eleno, śmiem się nie zgodzić.
bywały edycje 1 z metką tkaną ale i edycje 2 z metką plastikową. sama metka to mało.
bardziej rozróżnisz, tak jak piszesz po tym jak metka jedwabna połączona jest z bawełniana. acz czy jest tak jak piszesz to nie wiem, nawet didek milczy jak zaklety w tej sprawie (co mnie niemiłosiernie wkurza, bo ważną dla mnie kwestię pani Tina pozostawiła bez odpowiedzi a napisała mi to co już zawarłam w pytaniu - czyli potraktowała mnie jak kretynkę. zresztą nie tylko mnie.)
mam taką teorię że oni sami nie wiedzą czym się te edycja różnią.
oraz, to co już Olci w pw napisałam (kurde czy ja jestem nienormalna? po kiego w ogóle wchodzę na forum zeby o takich obiektywnie - pierdołach rozprawiać... ehhh głupiam)
na tbw raczej mało można znalexć o tzw. 3 edycji - tam laski rozróżniają tylko 1 i 2 z tego co zaobserwowałam, ale mogę być niedokładna.
kiedyś sądziłam że 1 edycja miała nitkę jedwabną osobną (no, wiadomo, nie była to w 100% jedwabna nić) wtkaną w poprzek w postaci dwóch tak samo "świecących", czy tez jednolicie łapiących farbę do jedwabiu (podczas gdy bawełna zostawała biała) biegnących obok siebie. a edycja 2 miała jedną jedwabną (patrz o %) i jedną czysto bawełnianą (białą po farbowaniu acidem) biegnące obok siebie w poprzek. i dlatego na tej 1 wychodził większy kontrast po farbowaniu farbami do włókien odzwierzęcych.
poczytawszy kilka wątków dla silkoświrów na tbw dowiedziałam się że było ODWROTNIE i to druga(2) edycja lepiej z kontrastem się farbuje.
nic o 3 edycji nie znalazłam.
po czym zgłupiałam i napisawszy do didka, z fotami pofarbowanej kontrastowo szmaty, zostałam potraktowana jak ta wyżej wspomniana ułomna i ręce mi do ziemi opadły...
no.
aha i apeluję - nie wprowadzajcie nikogo w błąd mitem o tych metkach.
i didek i laski z tbw twierdzą że TO NIE JEST WYTARCZAJĄCE KRYTERIUM. bo było zamieszanie z tymi metkami. wazniejszy jest splot nici.
i demona mnie niemożebnie wkurza siejąc taki zamęt (lowe krowę tak poza tym) bo serio nie tak jest!
o.
to napisawszy, lecę dziecku memu najmodszemu pierś pokazać (moze i podam do skonsumowania)
aha, Olciu - mówimy cały czas o jedwabiu 30%. we wszystkich tych edycjach.
jedwabiu 50% było kilkanaście sztuk i to był limit pionierski. raczej nie macała go nawet i demona![]()
:/
acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.
boszzzz... ale wiedza
no właśnie tak mi się wydawało, że tzw. edycja 1 i edycja 2 - mają po 30% silku
demona utrzymuje, że 1 różni się od 2 - ale nadal mają 30%
te z 50% nie spotkałam, ale przyznam, że bym chciała
natomiast wiem, że była też 3 edycja (nawet na slingomama jest indio silk natur - third edition) - w październiku 2008
wobec tego edycja 2 w lutym 2008
a kiedy 1? ta 1 z 30% silku?
ech... zagmatwane te silki
a może w ogóle nie było 3 edycji!
tylko tak, jak pisze elena?
a nomenklatura forumowa pozamieniała je troszkę i edycję 2 nazwała 1 (z 30%), a edycję 3 nazwała 2 (z 30%); sprawę silka 50% przemilczając![]()
ja jakoś tych splotów nie kumam( nawet magda1980 wstawiała zdjęcie)
ni w ząb
bo chciałabym wiedzieć jaka moja jest dokładnie( no ale ma materiałową metkę więc II)
a jak to jest z tą wagą chusty?
a jeszcze podpytam do ilu kg nosiłyście maluchy bo mi ten jasny kolor nie podchodzi i już nie wiem czy farbować czy póścić dalej?
A tak wogóle to za ile można kupić v1 a za ile v2? Wiem, że pierwszego raczej ciężko dostać ale tak orientacyjnie jaka jest ich cena? Mowa cały czas o 30 % jedwabiu, bo już się troszkę pogubiłam w tych rozważaniach![]()