Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Wątek: MT czy podaegi - poradźcie, proszę

Chustonówka Awatar aniczka

Question MT czy podaegi - poradźcie, proszę

Czy ktoś miał styczność zarówno z podaegi, jak i z MT i może je porównać?
    Poradźcie mi, co wybrać jako pierwsze nosidło dla 5 miesięcznego dzieciaczka (tata też chce ponosić, a do chusty się nie chce przekonać).
    Co lepiej podtrzymuje mały kręgosłup, a odciąża duży i "odejmuje kilogramów"?
    Czy podaegi mają rozmiary, jak MT? Gdzie ich najlepiej szukać?

dzięki z góry

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

a maluch juz siedzi? bo jesli nie - to albo dobrze dobrany ergonomik, albo dobrze dobrane MT (wiem, wiem, forumowa szkola wiekszosci mowi, ze wtedy tylko chusta, ale nie zawsze sie da...). na pewno nie podegi, w nich sie nie da raczek schowac do srodka, nie ma jak podtrzymac glowy jak dziecko zasnie - wojtek siedzi od dawna, ale ciagle za ruchliwy mi sie wydaje, zeby go w podega wsadzic (a i do chusty sie staram w raczkami w srodku jak jest z przodu, na plecach - zawsze tylko tak). swoja droga, szkoda, zeby pod lezal i sie kuzyl, jutro sprobujemy
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Domyślnie

hmmmm... czyli pozostaje poczekać. Spodobał mi się podzik, bo mało skomplikowany i wygląda, że wiązanie ekspresowe. Na razie wyłącznie chustujemy tkano (kółkowa odpada, bo mi kręgosłup nie zniesie jednoramiennego obciążenia). To początek naszej chustowej przygody i sporo do wyćwiczenia...

A jak się odnieść do takich instrukcji:
    http://www.tettinntil.no/Instruksjon...malpodaegi.htm ???

A, jeszcze pytanie: czy podaegi mają też jakieś rozmiary? Na co zwrócić uwagę, gdybym chciała kupić? I jakie to wielkości cenowe?

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

hmm, pod wcale nie taki latwy jak sie wydaje troche mi zajelo opanowanie wiazania, szczerze mowiac.

ja ekspertem wiazaniowym nie jestem, doradca tez nie - ale ja (JA powtarzam) bym tak dziecia nie nosila. podegi nie otula scisle dziecia (zobacz zdjecia ostatnie i przedostatnie - jakie tam sa luzy po bokach). moge jutro z wojtkiem sprobowac, ale to troche malo miarodajne bedzie, bo on a juz rok prawie.

jeszcze mi chusto mejtaj do glowy przychodzi - to MT zrobiony z chusty, dla malego malutka wydaje mi sie najlepszym rozwiazaniem mejtajowym - bo chyba opatuli najscislej.

czy podegi maja rozmiary nie wiem. dawno temu nelles szyla - ale jej wieki nie widzialam na forum... sprobuj kakot na priwa zapytac, ona jest podegowym guru cen tez nie znam, ja swoje kupilam wieki temu na bazarku naszym... na co zwracac uwage - hmm, moje dla mnie maja jedna wade - nie maja wypelnionych pasow, wiec jak Franek sie zrobil ciezki, to mi przestalo byc wygodnie go nosic.

znalazlam jakis wiekowy bardzo watek o podobnym tytule, mizerny raczej ilosciowo, ale wklejam...
    http://www.chusty.info/forum/showthr...t=10499&page=1
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®

Chustomanka Awatar hajda
    Miejscowość
    Nowy Targ

Domyślnie

Witajcie.
    Fanką podów jestem, więc Natalio bronić ich muszę. Ja tam bez problemów dzieciowi rączki pod pas chowałam, jak młody był. Wówczas główka opiera się o pas i nie ma żadnych kłopotów ze spaniem (gdyby tak było to azjatki by ich nie używały na potęgę).
    Brak wypełnienia pasów w podzie może być naprawdę kłopotliwy dla noszącego, szczególnie jak dziecko podrośnie i zrobi się ciężkie. Nie słyszałam o rozmiarach podaegi, szyję swoje wg przepisu z oppamamy. Uszyłam pierwszego MT, potem poszła seria podaegi, nosidłam jak tylko dziecko usiadło, testowałam na górskich szlakach.
    Jeśli masz możliwość przetestowania to koniecznie sprawdź to nosidło. Moim zdaniem warto mieć podaegi i MT lub chustomt jak kto woli.
    Aniczko ja Ci chętnie wyślę fotki, ale tu nie umiem wkleić. Odezwij sie na hajda@vp.pl Pozdrawiam.

Chusteryczka Awatar ostroszyc
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

W podzie spokojnie można schować rączki i kark podpiera tak jak MT, różnica jest pod pupą - nie ma pasa biodrowego więc ciężar opiera się na szelkach. Z przodu wiązałam jak kieszonkę, z tylu jak plecak prosty lub z krzyżem. Mój pod ma wypełnione częściowo, szerokie pasy - wszystko zależy jak jest uszyty Acha, teraz używam mt bo Mały ciężki się zrobił i pas biodrowy jest mi potrzebny.

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

eee, bo mi z niewyspania jasnosc wyrazania mysli wcielo jak pisalam, ze ja bym tak dziecia nie nosila to tyczylo sie dziecia niesiedzacego (to dziecie z linka jakies takie malutkie mi sie wydaje, stad przypuszczenie, ze niesiedzace jest). a z siedzacym sprawdze jutro, bo faktycznie, przyznaje bez bicia, na pomysl schowania rak do srodka jakos nie wpadlam

a nosilam jak ostroszycz - z przodu jak kieszonka, z tylu plecak prosty z wykonczeniem tybetanskim (zwlaszcza w ciazy sie super sprawdzalo).
    Ostatnio edytowane przez natala ; 31-07-2011 o 01:30

Chustomanka Awatar hajda
    Miejscowość
    Nowy Targ

Domyślnie

Aniczko, jak się zbiorę i napiszę regulamin to wystawię poda do testów. Sama się przekonasz, czy lepszy dla Was niż MT.

Domyślnie

O, to ja się piszę na testy podzika

Chusteryczka Awatar ostroszyc
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

A ja na mt

Chustomanka Awatar hajda
    Miejscowość
    Nowy Targ

Domyślnie

Dziewczyny piszcie od razu w jakim wieku są Wasze dzieciaczki, jeśli uzbieram grupę chętnych z Krakowa i Warszawy to możliwe, że przyjadę na spotkanie. Ale o tym napiszę w dziale testy.

Uprawnienia umieszczania postów