Pokaż wyniki od 1 do 20 z 39

Wątek: Raturku!

Mieszany widok

Chustofanka Awatar Naniby
    Miejscowość
    Kraków/Zakopane

Domyślnie Raturku!

Czesc dziewczyny.
    Szymek ma cztery i pol miesiaca i im wiecej czytam, tym bardziej przekonuje sie, ze jednak chcemy sie pieluchowac wielorazowo. I nadal malo na ten temat wiem, wiec potrzebuje porady - co kupic, ile i jak, zeby bylo dobrze. Wiem, ze temat byl na pewno walkowany wielokrotnie, ale nie bardzo mam czas, zeby przeszukiwac cale forum - dziec spi i pewnie niedlugo sie obudzi, wiec skonczy sie komputerowe rumakowanie Poradnik niby przejrzalam, ale jakis niedosyt zostal...
    Zalezy mi przede wszystkim na tym, zeby Szymek mial sucho, szegolnie w nocy, bo nadmiar wilgoci go budzi i to dosyc szybko, a przewijanie ewidentnie rozbudza. Ile czasu maksymalnie dziec moze spedzic w wielorazowce z polarem, zeby mu bylo sucho i przyjemnie? Jak czesto go trzeba przewijac w ciagu dnia? Czy to jest tak, ze jak mi zrobi siku tuz po przewijaniu, to pieluszke trzeba od razu zmienic? Jak uzywam kieszonek, to rozumiem, ze po przewijaniu musze wyjac wkladke i obie czesci wyprac, tak? Przy formowankach wystarczy wyprac sam srodek, a otulacz jest suchy, czy tez idzie wszystko do prania? I co do srodka w kieszonkach? Mikrofibra? Tetra? Frotta? Bambus? Jakie pieluchy sa wygodniejsze dla maluszka, ewentualnie dla umeczonej mamuski? Kieszonki, czy formowanki? Ile ich trzeba kupic, zeby mnie tesciowa nie wyrzucila z domu na zbity pyszczek za nieustanne uzywanie pralki?
    Przepraszam za to, ze zadaje glupie pytania i to jeszcze w dosyc chaotyczny sposob, ale na prawde nie mam pojecia jak sie do tego wszystkiego zabrac...
    Bardzo, bardzo dziekuje za wszystkie cenne rady
    PS Polskich liter chwilowo nie posiadam, bom za granica

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

To, ile dziecko i jak często sika zależy od jego wieku miedzy innymi. Ponadto od tego co je/pije.
    Suchość w środku zapewnia polar, szybkość zmiany kieszonki. Dla 4-miesięczniaka potrzebujesz pewnie co najmniej 8 pieluch na dobę. Nie wiem, czy je w nocy, jesli tak to pewnie przesikuje pieluchę i trzeba też zmieniać.
    Aha, takiemu maluchowi nie założysz grubszej, czyli bardziej chłonnej pieluchy, bo będzie mu niewygodnie. Najchłonniejsze są wkładki z bambusa i konopne, takich szukaj.
    Co do prania, to kieszonki i formowanki jak napisałaś a otulacz co kilka zmian pieluchy, chyba, że się zabrudzi albo zamoknie to wiadomo
    Możesz używać tetry, froty, mikrofibry, ale to polecam raczej na dzień niż na noc.

Chustomanka

Domyślnie

Jesli przechodzisz z pieluchowania pampersami to najlepiej na kieszonki z mikropolarem od pupy i wkłady mikrofibrowe. Taka moja rada Bo to szybko schnie i dłużej na pupie można trzymać. Na początek 10sztuk przynajmniej. Później dokupisz więcej. Aby bez stresu pieluszkować wielo (żeby nie bać się że nie starczy) potrzebne jest około 20-30 przy praniu co 2-3 dni.

Miejscowość
    Kraków/Zakopane

Domyślnie

Dzieki dziewczyny za odpowiedz.
    Szymek jest jeszcze w 100% na piersi, w nocy tez je przynajmniej ze dwa razy, wiec faktycznie mokro ma. Pampkow nie uzywamy, tylko albo rossmanowskich, albo libero (chyba norweski wynalazek), co nie zmienia faktu, ze zalezy mi na komforcie dziecka zblizonym do komfortu w jednorazowkach, jak chodzi o odprowadzanie wilgoci.
    Gdzies wyczytalam, ze po zasikaniu kieszonek lennylamb z mikropolarem wystarczy zmienic sam wklad - prawda to, czy marketing?

Chustomanka

Domyślnie

mikropolar po zasikaniu daje uczucie suchości ale nadal jest mikropolarem zasikanym więc cała pieluszka idzie do prania. Tak samo jak w jednorazówce która daje uczucie suchości ale jest zasikana mimo wszystko. Żadna pieluszka nie sprawi że mocz z pod pupy zniknie ale może dawać wrażenie sucho od pupy - takie bardziej psychologiczne czary mary

Chustomanka Awatar kista1
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Ja też przeszłam z pampków na wielo jak miała miała z 5 mc. Powiem z autopsji, że najwygodniejsze sa kieszonki bo szybko schna, dziecko nie czuje wilgoci tak bardzo jak np w tetrze. Jedno to co mogę powiedzieć to to , że wielo nigdy nie będą tak chłonne i tak kompaktowe jak pampki. Ja mam teraz 9 kieszonek w tym 3 woonderosy na noc ( moja mała wytrzymuję w nich całą noc bez pzrewijania, w środku mają konopną wkładkę). Oprócz tego uszyłam sobie 10 kieszonek- formowanek i do tego otulacz wełniany, super sprawa bo szybko te pieluchy schną.

Miejscowość
    Kraków/Zakopane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kista1 Zobacz posta
    Ja też przeszłam z pampków na wielo jak miała miała z 5 mc. Powiem z autopsji, że najwygodniejsze sa kieszonki bo szybko schna, dziecko nie czuje wilgoci tak bardzo jak np w tetrze. Jedno to co mogę powiedzieć to to , że wielo nigdy nie będą tak chłonne i tak kompaktowe jak pampki. Ja mam teraz 9 kieszonek w tym 3 woonderosy na noc ( moja mała wytrzymuję w nich całą noc bez pzrewijania, w środku mają konopną wkładkę). Oprócz tego uszyłam sobie 10 kieszonek- formowanek i do tego otulacz wełniany, super sprawa bo szybko te pieluchy schną.
    Jam blondynka - co to sa woonderosy? I jak wygladaja kieszonki - formowanki? Czym sie roznia od zwyklych kieszonek/zwyklych formowanek?

Uprawnienia umieszczania postów