Pokaż wyniki od 1 do 19 z 19

Wątek: jak długo w chuście?

Chustonoszka Awatar traschka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie jak długo w chuście?

Witajcie
    Jestem szczęsliwą mamą siedmiotygodniowej Marysi, chustujemy się od czterech dni i z zachwytem stwierdzam, że mała kocha chustę co najmniej tak jak jej mama. Efekt już od pierwszego wiązania - mała zasypia w ciągu minuty. Dziś strasznie marudna, nie pasowało jej nic i taką krzyczącą i wierzgającą zapakowalam do kieszonki - od razu cisza i spokój.
    I tu moje pytanie - jak długo w ciągu dnia mogę ją nosić w chuście? Ja sama mogłabym nosić cały dzień, nie czuję żadnego zmęczenia, wydaje mi się że wiązanie też coraz lepiej wychodzi ale co z małą? Czy są jakieś ograniczenia? Oczywiście robimy normalne przerwy na przebieranko i karmienie
    Dodam, że nosimy się jak dotąd tylko w kieszonce. Kołyska nie wchodzi w grę - mała od razu szuka cyca i tylko się irytuje.

Chustofanka Awatar tulu
    Miejscowość
    Warszawa Muranów

Domyślnie

tak długo, aż Ci młoda nie da znać, że już nie chce
    Urszulka 20.12.2010

Domyślnie

No codziennie przez cały dzień to trochę dużo. Mała musi też przecież kiedyś trenować poruszanie się, nie? A i ty za jakiś czas będziesz chciała odpocząć

Chusteryczka Awatar matysia
    Miejscowość
    Jabłonna

Domyślnie

My nosiliśmy sie dużo, ile to jakby wiedziałam na czuja, że teraz to trzeba położyć młodego na macie żeby pofikał teraz nakarmic, przewinać itd. Ale często Franek spał w chuście. Chustujemy sie od 3 tygodnia.

Maciek 1987,Marta 1989,Mateusz 1993,Michał 1995, Matylda 2005,(*)2006, Benjamin 2008, Franuś 2010,
    Nikt z nas nie jest ideałem.
    Choruje, mało mnie na forum

Chustofanka Awatar satey
    Miejscowość
    Białystok

Domyślnie

Jak długo? To zależy od Was, głównie od dziecka.
    Na razie Marysia jest maleńka, więc dużo śpi. Zatem niech śpi wtulona w mamę, potem zapewne będzie chciała pobrykać i ćwiczyć poza chustą.
    Zazdroszczę!!

U nas na początku było to samo, że Ignaś od razu zasypiał a ja z radością obserwowałam jak śpi wtulony. Potem był bunt chustowy, po którym mogę nosić na spacerach/wyjściach, a po domu to już nie bardzo.

Chustofanka Awatar Mirtucha
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Barciej w chuście usypiał i go odkąłdałam podziwiałam dziewczyny które nosiły czy też siedziały z dzieciem w chuście całą drzemkę,ja potrzebowałam odpoczynku od i tak ciągle wessanego we mnie stworkaAle myślę ,że i ty z córeczką po paru dniach będziecie miały swój system na chustonoszenie
    Zu 2006,Ba 2010,O 2012,Ru 2014

Chustonoszka Awatar traschka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

dzięki dziewczyny!
    Nie nosimy się cały dzień, średnio takie 2 dwugodzinne sesje i rozumiem, że nie ma z tym problemu. Mała rzeczywiście jak na razie dużo śpi. Kiedy tylko ją zawinę usypia w kilka minut a potem jej tak dobrze, że nie chce się obudzić tylko wtula się coraz mocniej i przesypia swoje zwykłe pory posiłków Póki co uwielbiam kiedy tak ze mną śpi ale przypuszczam, że może mi się znudzić za jakiś czas. Odkładanie do łóżeczka mamy już opanowane jakby co

Chustofanka Awatar Mirtucha
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

no tak początki są zawsze takie przytulaśne a potem trza się do roboty brać
    Ale jak wam obu tak jest dobrze to się tulcie ile wlezie,bo zaraz do przedszkola pójdzie Marysia i się przytulać nie będzie tak często chciała
    Zu 2006,Ba 2010,O 2012,Ru 2014

ChustoTata
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Kołyskę można sobie chyba trochę darować (ale nie trzeba jak kto woli są w końcu różne szkoły). Czasem trzeba dziecko odkrztusić, a to trzeba zrobić szybko. Więc z kołyski nie wyjmiesz Marysi za szybko, a więc lepiej jest mieć ja na rączkach luźno i w razie czegoś szybciej zareagujesz.

Chustonówka Awatar wodzienka
    Miejscowość
    Częstochowa

Domyślnie

Witam,
    odgrzebuję temat, bo i mnie spotkał podobny problem. Hania ma miesiąc, jest płaczkiem, nie płacze tylko kiedy je i śpi. Ostatnio przestała zasypiać w ciągu dnia, receptą okazała się chusta. I tak nosimy się w sumie około 4-5 godzin dziennie, w dwóch, trzech sesjach. O odkładaniu nawet nie ma mowy - rekord drzemki po takim manewrze to 10 minut. A ja zrobię wszystko, żeby nie płakała nawet kilka minut. Chciałabym się dowiedzieć, czy taka ilość czasu spędzonego w chuście jej nie zaszkodzi? Jakie są Wasze doświadczenia?
    Hania - 16.07.2012

moje wymianki

Chustomanka Awatar nel
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Jak Zo była malutka, też ją tyle nosiłam, bo inaczej było ciężko.. po domu, na spacery/zakupy/do urzędu/... no wszędzie [wózka nie posiadamy wcale a wcale]. Nawet do pracy (zdjęcia) kilka razy ze mną poszła w chuście i dałyśmy radę Im była starsza, a szczególnie jak już zaczęła raczkować noszenie się mocno zmniejszyło - tak bardzo naturalnie. Na początku też tylko w chuście dobrze spała, po jakimś czasie równie dobrze śpi odłożona na łóżko. Wpływ widzę pozytywny - ona była zadowolona i ja też
    córka (czerwiec 2011) i syn (wrzesień 2013)

moje zdjęcia

Chustonoszka

Domyślnie jak dlugo moze byc w chuscie?

Witam
    Od razu napisze, ze uwielbiam to forum moj 4 miesieczny syn jest chustoholikiem, na szczescie dla mnie. Nosimy sie od 7 tygodnia zycia. W ciagu dnia spi w chuscie, tzn je, potem ma dwie godziny aktywnosci I robi sie senny. Maly jest nieodkladalny, wiec wkladam go w chuste I tak spi. Tylko na spacery chodzimy w wozku. Bywa, ze w chuscie spedza jednorazowo do 3 godzin, zwykle rano. Czasem wkladam go tez po poludniu, alena troche krocej. Z jednej strony mi to pasuje, ze jest na niego sposob, ze spi, ale z drugiej strony mozd jednak za dlugi jest w chuscie? Z trzeciej strony bez chusty byloby mi straaaasznie ciezko. Raz, ze by nie spal I bylby nieszczesliwy, a dwa, ze mam go blisko siebie. Mam nati I wiaze mlodego w kieszonke. Niestety, innego wiazania nie znam. Owszem, jest net, ale wolalabym, ze ktos mi pokazal.

Chustofanka Awatar Anduina

Domyślnie

Ja specem nie jestem, ale mogę powiedzieć z doświadczenia, że my nosiliśmy się pewnie jeszcze więcej niż wy.
    Bo Klusek pewnie do pół roku to i spał w chuście, i jak nie spał to był w chuście, bo ja sprzątałam, zmywałam itd. I na spacer chodziliśmy w chuście.
    Klusek ma teraz półtora roku i żadnych wad Kluska się chyba nie nabawił.
    Poza krzywym zgryzem, ale to nie mam mojęcia skąd. Raczej nie od noszenia

Chustofanka Awatar soh
    Miejscowość
    Japonia

Domyślnie

Kalinka tez nieodkladalna, ale tak totalnie. Przez nia pierwsza chuste sprawilam sobie. Jak miala 2-6 mcy spedzala w chuscie po 8-10h dziennie. Poza chusta byla tylko wyjmowana do przewijania lub do fotelika w samochodzie. Karmienia w chuscie, spanie tez. Powod prosty: ryczala jak nie u mamy na rekach, tata byl be, a ja mialam Majke do ganiania. Majka akurat przechodzila faze wyjatkowej przytulnosci oraz choroby lokomocyjnej, wiec zabawialam jak moglam po domu i na Kalinke po prostu czasu nie mialam. Jak miala te 6mcy zaczelam ja wiecej na sile wyjmowac z chusty, zeby sie choc poruszala troche. Jak miala 7mcy juz raczkowala A teraz ma 3,5 roku, biega, skacze, i nie wyglada zeby jej to chustowanie zaszkodzilo. Dalej jest przytulasta, wymaga mamy i nie lubi obcych generalnie. Mysle, ze po prostu ten typ tak ma

Dodam, ze drzemki byly tylko w chuscie az skonczyla spac calkiem. Inaczej siostrzyczka budzila. Troche lepiej bylo jak Majka poszla do przedszkola (Kalinka miala 1,5 roku wtedy), ale Majka byla tylko od 8:30 do 12:30 rano, wiec akurat niekoniecznie w czasie drzemki dla poltorarocznej Kalinki. W tej chwili Sumiczek spi tylko w chuscie i to raczej tylko na moich plecach. Noszona jest duzo, bywa i po 3h na raz, choc nie az tak jak Kalina. Ale ta to nigdy nie pospi wiecej niz 40min na raz, bez wzgledu na to jak sie nakombinuje...
    Soh i same corki - Majka (08/2007), Kalina (09/2009), Sumire (07/2012), i Amelka (02/2015)

Chustopróchno Awatar Karusek
    2 + 7 (2005-2018)

Chustofanka Awatar inek
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

Liam siedzi w chuscie duzo, kazdy placz i kazdy bol w chuscie od razu mija, a sproboj go wyciagnac, to tak sie drze, ze sasiedzi slysza. Wczoraj mial taki dzien, ze tylko u mamy na rekach i koniec kropka, nie ma opcji inaczej, bo histeria, wiec od 9 rano do 22 byl wyciagany z chusty tylko na przewijanie i karmienie. I zyje

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

W pierwsze cztery miesiace z chusty wychodzil na karmienie/przewijanie/sen nocny. do tej pory jesli w dzien spi to tylko na plecach. wiazany w kieszonke, potem w plecack. zyje, ma sie dobrze
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

W prawidłowo zawiązanej chuście dziecko może przebywać bez ograniczeń. Ale warto wziąć pod uwagę, że do prawidłowego rozwoju dziecko potrzebuje różnorodności pozycji i bodźców, więc warto zapewnić mu także możliwość leżenia na płaskiej (twardej) powierzchni na plecach, a także na brzuszku, i na boczkach (ze szczególnym uwzględnieniem brzuszka).
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Chustonoszka

Domyślnie

Dzieki ogromne. Gdzies, na jakiejs stronie chustowej, widzialam chustowe bhp. Bylo tam napisane, ze dziecko nie powinno byc zamotane dluzej niz 4 godz dziennie, wlasnie m. In. Ze wzgledu na to, ze ma doswiadczac roznych bodzcow. Kiedy maly nie spi, czyli do 2.5 godz po jedzeniu, staram sie, zeby lezal w roznych miejscach. Ale on duzi spi w dzien, w zasadzie glownie w chuscie. W wozku tez, ale potrafi sie obudzic po godzinie z rozdzierajacym placzem I musimy na cito zasuwac do domu.
    Chusta mnie uratowala, genialny wynalazek. I faktycznie, bardzo poglebua wiez z dzieckiem.

Uprawnienia umieszczania postów