Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 40

Wątek: Czy i jaki Did dla niuborna

demona
    Guest

Domyślnie

Bo z Didkami nie mozna powiedzieć - fale są takie, a z lnem sa siakie. KAŻDA jest inna.

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez makatka Zobacz posta
    Ja mam akurat i Nati pasiaka ( od niego zaczynaliśmy ) i żakarda Didkowego - fale I na początek chyba polecałabym Nati, bo łatwiej dociągnąć. Bardziej miękka jest. Fale sztywnawe jednak.
    A ja bym polemizowała... Wciąż mam fale aqua (nie sprzedały się jednak), a używałam tez fal czerwonych - i były bardziej sztywne, odrobinę grubsze niż moje.
    Więc nawet fala fali nierówna
    http://corallovo.blogspot.com/
    08.2005 06.2010 01.06.2014

Chustoguru
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demona Zobacz posta
    Bo z Didkami nie mozna powiedzieć - fale są takie, a z lnem sa siakie. KAŻDA jest inna.
    Założyłam, że mowa o falach bawełnianych.
    Te egzemplarze, które miałam były zawsze miękkie.

Rany, swoją droga już tęsknię za chustowaniem...

Chustoholiczka Awatar gouraanga
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

tu jeszcze na allegrze:
    http://allegro.pl/chusta-tkana-do-no...727226111.html

dla mnie świetnie noszące i mięciutkie były fale japura z kapokiem. no i ten kolor!

Chustofanka

Domyślnie

Hmmm... w zasadzie nie powinnam się chyba wypowiadać, bo autorytet ze mnei żaden, faktycznie. Tylko te dwie chusty miałam w rękach, obie bawełniane. Nati nową, fale używane ( srebrne BTW ). I mimo wszystko odnoszę takie wrażenie, być może mylne, że fale ciut sztywniejsze od Natki.
    Ale jak napisałam, żaden ze mnei autorytet. Piszę z pozycji chustonówki i pomyślałam, że być może komuś, kto kupuję pierwszą tkaną moje odczucia się przydadzą. Sama miałam taki dylemat jakiś czas temu i dziewczyny doradziły pasiaka. I z perspektywy czasu i lichych doświadczeń bardzo im za taką radę dziękuję, bo załapałam bakcyla
    ... a może nie dziękować, bo budżet na tym cierpi ;P

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Nie masz się co tłumaczyć Każda z nas ma inne chustowe doświadczenia, a wybrałaś bardzo dobrze, bo natkowe pasiaki to !
    Ja też wymiataczką wcale nie jestem, ale juz na przykładzie dwóch chust z tej samej "serii" (fale)widać, że mogą być duże różnice.

I to jest w tym wszystkim najpiękniejsze: że jest taka różnorodność i chust, i gustów, i widzimisiów

Chusteryczka
    Miejscowość
    Cieszyn

Domyślnie

Ja zaczęłam od didkowego indio loden (z jedwabiem i ramie) i dla noworodka i teraz 2,5 miesięcznego dziecka to strzał w 10 Najbardziej urzekła mnie w tej chuście lekkość - mam dla porównania gekony didka i to jest kawał szmaty. A loden cieniutki, miękki, łatwo się dociąga i mało go Jedyna wada jak dla mnie to kolor. Dla mnie na początek chustowania ważne, żeby chusta była w miarę cienka i lekka. Jak dziecko rośnie, można sprzedać i coś grubszego kupić.

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

No widzisz - to też względne, bo ja zaczynałam od vatanaia maruyamy i mimo wielu prób i szczerych chęci nie polubiłam jej, a to przecież jedna z większych cienizn chustowych...
    Lada dzień zacznie służyć innej mamie, może jej bardziej przypadnie do gustu...

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Gekony gekonom nierówne
    Ja mam szare gekony i sa jak nić pajęcza leciutkie i super wiążące...ale z drugiej strony mam też indio burgundowe i to jest tym bardziej chusta jak babie lato.
    Wydaje mi się ,że u didka jest z czego wybierać
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustofanka

Domyślnie

No ja się bałam inwestować od razu sporo, nie będąc pewną, czy mi się spodoba jakaś durnowata byłam

Chustoholiczka Awatar calineczka
    Miejscowość
    100km od Torunia i 100km od 3Miasta

Domyślnie

ja dla mojego niuborna kupiłam didkowe elipsy kaszmirowo-jedwabne. są najcieńszą, najmilszą, najbardziej miękką chustą jaką mogłabym sobie wyobrazić. indio z jedwabiem przy tych elipsach to koc normalnie!

Chustoguru
    Miejscowość
    Sydney

Domyślnie

A jak zajrze na te ich strone firmowa, to wcale nie ma tych, o ktorych piszecie
    tzn. tych, o ktorych wyrazacie sie z najwiekszym uznaniem. Te paski co widze to mi sie wcale nie widza
    te jaszczurki i rybki tez nie....
    Na razie fale mi przypadly do gustu, aha i tu na sprzedam bylo cos pieknego, ale juz sprzedane, takie fioletowo-zolte zdajesie.

Aha, widze, ze ktos przeglada ten dzial, moze wiecie ile orientacyjnie wazy chusta, taka 4.7 chyba nie wiecej niz kilogram?
    Ostatnio edytowane przez yvona ; 22-07-2011 o 04:02

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

większość chust, o których dziewczyny piszą, to limity i nie są już dostępne w sklepach, ale takie z drugiej ręki mają same plusy: złamane, mięciutkie, a niejednokrotnie tańsze niż nowe (tu już zależy od modelu, bo i są i takie, których cena poszła mocno w górę w porównaniu z ceną zakupu )

chusta 4,7 z pudełkiem waży około 1kg. Cieńsza chusta nieco mniej, ale w pudełku zwykle są jeszcze instrukcje wiązania, płyta itd. i raczej do 1kg się nie da. Chyba że kupujesz używkę i poprosisz wyraźnie o wysyłkę bez pudła itd. to może się uda
    2 + 7 (2005-2018)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yvona Zobacz posta
    aha i tu na sprzedam bylo cos pieknego, ale juz sprzedane, takie fioletowo-zolte zdajesie.
    może moje lilie fioletowo-białe, które jeszcze wiszą?
    http://chusty.info/forum/showthread.php?t=60525
    2 + 7 (2005-2018)

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Fale aqua bez pudla i paierow ważą 0,7kg.

Chustoguru
    Miejscowość
    Sydney

Domyślnie

To ja wezme bez pudla

Jednak fale. Ale, ale.... jak malz sie spisze i mi sypnie kasa niedlugo to se kupie to: http://www.didymos.com/index.php?s=show_silk.php

a sadzilam, ze mnie nie poniesie
    Tymczasem bede ogladac i wyrabiac sobie opinie

Dziekuje bardzo za wszystkie porady, nie ma to jak opinie z pierwszej reki

Chustofanka Awatar cinkowa
    Miejscowość
    okolice Grodziska Maz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yvona Zobacz posta
    Jednak fale. Ale, ale.... jak malz sie spisze i mi sypnie kasa niedlugo to se kupie to: http://www.didymos.com/index.php?s=show_silk.php
    również dopiero zaczynam swoją przygodę z chustami, ale w zalinkowanym didku też już zdążyłam się zakochać Pooszczędzam i sobie kupię. O

Chustonówka

Domyślnie

A jaki Did dla noworodka na jesien i poczatkujacej mamy? Zalezy mi,zeby byl z bawelny, bo dzieciaki mam alergiczne. Jest taki wybor,ze trudno sie zdecydowac, bardzo podobaja mi sie paski Katja, Martin,Olaf niebieskie fale z jedwabiem, czerwone liscie i zielono-brazowe gekony...ech. Co radzicie?

Domyślnie

osobiście radzę zacząć od pasiaka Listki, fale mogą się gorzej dociągać (listki miałam i rzeczywiście dociągają się trudniej), bo są bardziej wypukłe, trudniej je przesunąć.
    A pasiaki, które wymieniasz są wszystkie bardzo fajne Warto tylko poszukać używanej - będzie bardziej miękka i łatwiejsza na początek
    2 + 7 (2005-2018)

Chustonówka

Domyślnie

dziekuje za podpowiedz

Uprawnienia umieszczania postów