Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Wątek: Chusty a biodra

Domyślnie Chusty a biodra

Byłam wczoraj u ortopedy. Biodra ok ale mięśnie przywodzące musimy rozciągać. Dodatkowo Nasz dr nie jest zwolennikiem chust i nieco zachwiał pewność mojego męża co do słuszności noszenia malucha w chuście. Co robić?
    Dodam że mały był położony pośladkowo stąd kontrola wczesna.
    Pozdrawiam

Chusteryczka Awatar mayetschka
    Miejscowość
    Olsztyn

Domyślnie

decyzja należy do Was.
    Czy lakarz widział w jaki spodób się nosicie? Jakie ćwiczenia zaproponował?

MOja córka ułożona pośladkowo, noszona tylko w chuście, bez podwójnego pieluchowania, po 3 miechach wyleczona perfekct z dysplazji 2ab

Doradca noszenia- kurs średniozaawansowany Die Trageschule® Drezden

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Moja żaba też pośladkowa. Lekarz zalecał nam noszenie w chuście pod warunkiem że robimy to prawidłowo. Dla pewności zakładałam dodatkową pieluszkę przed włożeniem do chusty. To było na prawdę szerokie pieluchowanie. Nosiłyśmy się w chuście duuuuużo. Teraz córa biega że hej!

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

moj mial duza dysplazje
    IIc i D
    3 miechy w szelkach pawlika a jako utrzymywanie efektu noszenie w chuscie
    ( w czasie leczenia tez czasami wyjmowalam z szelek i wsadzalam do chusty bo lekarz mowil ze w chuscie ok ale razem z szelkami ale czasem dawalismy sobie luz)

Chustomanka Awatar moli1978

Domyślnie

Lekarze niestety często nie mając o czymś pojęcia, wyrażąją zbyt pochopnie swoją opinię. I niestety mętlik w głowie powodują.
    syn 2007, córka 2010, syn 2016 Mamine na fb PituPitu

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mayetschka Zobacz posta
    decyzja należy do Was.
    Czy lakarz widział w jaki spodób się nosicie? Jakie ćwiczenia zaproponował?

No właśnie. Lekarze często nie wiedzą jak wygląda takie noszenie, więc idąc do ortopedy warto wziąć chustę i pokazać wówczas specjalista nawet nie znający się na chustach ma szansę ocenić o ile wiązanie jest poprawne.
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

Nam w przychodni ortopeda powiedziała, że nie jest zwolennikiem, nawet nie słuchając co do niej mówimy - wyglądało to na zabezpieczenie się - na wszelki wypadek bezpieczniej powiedzieć, że nie, bo w razie co nie będzie na nią. Że małemu nic nie było to ją olaliśmy, zwłaszcza, że znana mi skądinąd świetna fizjoterapeuta od niemowląt, jest prochustowa. Na Twoim miejscu skonsultowałabym jeszcze z innym lekarzem, może na forum uda Ci się znaleźć jakiegoś polecanego z Twojej okolicy, który nie jest antychustowy dla zasady.
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Domyślnie

Może znacie kogoś z wrocławia godnego polecenia. ? a jak układałyście do snu?
    Kuba ma 2 A, co to dokładnie oznacza?

Domyślnie

Mayetschka ćwiczenia to rozciąganie mięśni przywodzących i leżenie w ciągu dnia na brzuchu.

Chusteryczka Awatar Vernea
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Wiesz co, z chustami to jest tak (moim zdaniem) Mają tylu samu zwolenników, co przeciwników. Byłam z moim młodym w przychodni na badaniu bioder (ostatnio) i właśnie w chuście. Jak pani dr zobaczyła to aż podskakiwała z radości, że w końcu widzi rodzica z dzieckiem w chuście. Bo chusta to w ogóle... no same ochy i achy. A dokładnie w tejże samej przychodni pani rehabilitantka popatrzyła na mnie z potępieniem i potem usłyszałam: No czego to ludzie nie wymyślą. Jest tyle wspaniałych nosideł usztywniających plecki dziecka, a tutaj się modą na te chusty kierują. A najlepiej to nie nosić bo po co. Normalnie wyjść z szoku nie mogłam...
    Poradziłabym zapytać o zdanie innego lekarza.

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Chustomanka Awatar musajka
    Miejscowość
    Śląsk

Domyślnie My właśnie po badaniu

Lekarz powiedział tylko :szerokie pieluchowanie , a ja sobie pomyślałam,że jak nosze małego w kieszonce i ma szeroko nóżki to tak jakby miał podwójną pieluszkę prawda?

Chustonówka
    Miejscowość
    Szczecinek

Domyślnie

musajka ja tak samo pomyślałam i zrobiłam jak Ty.
    Mojej Małej też ortopeda polecił szerokie pieluchowanie(miała IIa w 6 tyg.). Robiłam to
    - przy mężu - żeby się nie czepiał
    - do lekarza - j.w.
    - jak miała przyjść położna - j.w.
    Poza tym bez podwójnej pieluchy - nosiłam w chuście a tam i tak nóżki są odwiedzione, kładłam na brzuszku - a tu szerokie pieluchowanie tylko przeszkadza - pupa zbyt wysoko i nie może szkrabik wygodnie poleżeć. Zresztą u nas wszystkim dzieciom lekarz "profilaktycznie" zaleca szerokie pieluchowanie, nawet jak bioderka są zdrowe - miałam tak z synkiem. Ale rehabilitantka Małego (synek urodził się wiotki)) powiedziała, że nie powinno się profilaktycznie szeroko pieluchować, bo stawy biodrowe najlepiej rozwijają się jak dziecko ma swobodę ruchów i jest często układane na brzuszku. Stwierdziła, że kiedyś mniejszy kłopot z rozwojem dzieci, bo dziecko w tetrze trzeba było częściej przewijać i to sprzyjało fizycznemu (i nie tylko) rozwojowi dziecka. A teraz rodzice (niektórzy) zakładają pampka i dziecko leży tak długo aż zacznie pampek przeciekać.

Chustomanka Awatar musajka
    Miejscowość
    Śląsk

Domyślnie no...

No uspokoiłaś mnie.Zresztą przy tych temperaturach dodatkowa pielucha między nami to zapewne nic przyjemnego.Za jakieś trzy tygodnie kontrola zobaczymy co się okaże...

Chustofanka Awatar Naniby
    Miejscowość
    Kraków/Zakopane

Domyślnie

A mnie nasz ortopeda powiedzial, ze od szerokiego pieluchowania juz sie odchodzi, bo to nie daje takich efektow, jakie powinno - wszyscy polecaja raczej z przyzwyczajenia, niz dlatego, ze to jest na prawde skuteczne. U nas z bioderkami wszystko ok, ale sugerowal, zeby nosic dziecia na biodrze, w pozycji zabki - wtedy bioderka maja doskonala pozycje do dojrzewania. Konkluzja - wyrzucamy druga pieluche, wrzucamy dziecia w chuste i cieszymy sie zdrowymi, w pelni rozwinietymi bioderkami!

Chustoholiczka Awatar agaja
    Miejscowość
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

mlodego kazali szeroko pieluchowac - wczesniak, usg nieprawidlowe
    nosil pieluchy wielo i byl w chuscie (my z bezwozkowych, wiec chusta byla i po 10h dziennie) , dzis ma 16 mcy smiga jak szalony, zdrowiutenki

ChustoTata
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

A nasz Kuba dziś był u ortopedy i jak nas pani dr zobaczyła w chuście, to była szczęśliwa. Zbadała Kubę i powiedziała, że jest ok. Kontrolnie dała skierowanie na USG i zaprosiła nas po nim na kontrole. Ale była zadowolona z jego bioderek.

Uprawnienia umieszczania postów