Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 37 z 37

Wątek: Szyte wiazanki na allegro - fajna aplikacja

Chusteryczka
    Miejscowość
    Cieszyn

Domyślnie Re: Szyte wiazanki na allegro - fajna aplikacja

Pinaska - przeczytaj caly watek to zrozumiesz o co Ani chodzi - nie o samorobki jako takie.
    Ja ogolnie zgadzam się z Anią. Dla mnie jest róznica między aukcją, w której ktoś pisze - sprzedaję samoróbkę i objaśnia co i jak, a aukcją Nowej chusty wiązanej Dla kogoś, kto dopiero wgryza się w temat to może byc naprawdę mylące. Gdyby Pani napisała, chusty samoróbkowe czy jakoś tak nikt nie mialyby pretensji

Taki niewinny watek, a juz się zaczyna "ostro" robić

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

przeczytałam cały wątek
    jestem za rzetelnym opisem także na allegro
    niemniej jednak nie uważam, że nazwę "chusta wiązana" nalezy rezerwować tylko dla skośnokrzyżowych czy diagonalnych

tak jak z nazwą "kółkowa", która szyta nie seryjnie, też jest przecież swego rodzaju samoróbką
    a na forum wymieniamy bez emocji opinie na temat kółkowych lnianych, bawełnianych i "oryginalnych"

Cytat Zamieszczone przez myrra
    Taki niewinny watek, a juz się zaczyna "ostro" robić
    bo zaczyna się przypominać wątek z otwarciem sklepu meimei

Chusteryczka
    Miejscowość
    Cieszyn

Cytat Zamieszczone przez pinaska

tak jak z nazwą "kółkowa", która szyta nie seryjnie, też jest przecież swego rodzaju samoróbką
    a na forum wymieniamy bez emocji opinie na temat kółkowych lnianych, bawełnianych i "oryginalnych"

bo zaczyna się przypominać wątek z otwarciem sklepu meimei
    ad1. ale jednak zawsze rozróżnia się wlaśnie len czy bawełnę a material skośnokrzyżowy

ad2. No właśnie, więc ja juz zmykam, zeby nie dolewać "oliwy do ognia"

Gdyby Pani napisała, chusty samoróbkowe czy jakoś tak nikt nie mialyby pretensji

też zamykam temat

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Cytat Zamieszczone przez Ania z Tulikowa
    Gdyby Pani napisała, chusty samoróbkowe czy jakoś tak nikt nie mialyby pretensji

też zamykam temat

miłego wieczoru

wzajemnie

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Cytat Zamieszczone przez Ania z Tulikowa
    wzajemnie
    och, dziękuję bardzo
    idę wypijać szampana
    kieliszkami, aż do upojenia
    a co

Chusteryczka Awatar kamuszyca
    Miejscowość
    Jelenia Góra

To ja tylko dodam, że kupiłam do tej dziewczyny MT na allegro i jestem z niego bardzo zadowolona, wykonany bardzo starannie, wygodny i śliczny. A dziewczyna niesamowicie sympatyczna, pomocna, rzetelnie odpowiada na pytania, widać, że zna się na rzeczy. Myślę, że ostatnią rzeczą, o jaką jej chodzi, jest sprzedawanie bubli i naciąganie nieświadomych mam na kasę... Nie jest (nie była) zarejestrowana na naszym forum, bardzo ją do tego zachęcałam, mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wątku się nie zniechęci

Chusteryczka Awatar andziulindzia
    Miejscowość
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez kamuszyca
    Nie jest (nie była) zarejestrowana na naszym forum, bardzo ją do tego zachęcałam, mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wątku się nie zniechęci
    Też mam taką nadzieję.

Dodam tylko, że Marta oppamama też szyła chusty z różnych tkanin nieskośnokrzyżowych i (O zgrozo!) je sprzedawała. Czy ją też zamierzacie potępić?

Pinaska zadała wcześniej pytanie, które i mnie interesuje: co złego jest w sprzedawaniu chust niemarkowych, z tkanin przeróżnych? Zwłaszcza, że jest informacja nt tkaniny z jakiej jest uszyta? I dlaczego długa wiązanka samoróbka nie jest zdrowa dla dziecka?

Andzia
    Moje ulubione ekoforum

tylko nudne kobiety mają nieskazitelne czyste domy

Chustomanka Awatar tulipowna
    Miejscowość
    Poznan

andziu - proponuje przeczytac temat tego watku - i pierwszego posta - nie ma w nich ani jednego slowa potepiajacego szyjaca mame, wiec po co uderzac zaraz w wielkie tony, mowiac, ze potepiamy kogos, albo chcemy sobie napedzic klientki.

rzucilam temat, a poniewaz to jest forum dyskujsyjne, to pojawily sie rozne opinie - rowniez osob szyjacych. nie kazda wymiana zdan musi miec na celu potepianie, ale krytyke mozna przeciez dopuscic?

osoby kupujace na allegro kieruja sie przede wszystkim komentarzami o sprzedajacym, a tych mama szyjaca te chusty ma mnostwo i to same pozytywne, co moze swiadczyc o zadowoleniu klientek - i bardzo dobrze.

jestesmy na forum juz tak duza grupa, ze naprawde trudno nam wszystkim mowic jednym glosem. pozwolmy sobie na odmiennosc pogladow i wypowiedzi. oczywiscie z szacunkiem i z zachowaniem poziomu.

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Podobają mi się te chusty, też zaczynałam od samoróbki, sprzedająca pisze, że odpowie na pytania, doradzi. Zdecydowaną zaletą tych chust jest cena. Nie każdy chce i może wydać 150, 200 czy więcej zł. na coś, co nie wie, czy mu potrzebne. Ktoś wyżej pisał, że pani uczciwie informuje, że z cięższym dzieckiem może być niewygodnie. Czyli nie naciąga klientów.

Fajnie zaznacza środek i brzegi (nie widziałam na żywo, wnioskuję z opisu). Można się na tym nauczyć wiązać.

Tkanina nieskośnokrzyżowa nie jest chyba szkodliwa dla dziecka?

I jeszcze, wbrew pozorom może nie odebrać, a zachęcić klientów sklepom z firmowymi chustami. Przecież chustowanie wciąga.
    Tyle moich przemyśleń na ten temat.
    Mam siedem córek, noszę najmłodszą, Zosię (27.12.2007).

Chusteryczka Awatar visenna2
    Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Cytat Zamieszczone przez domagda

Tkanina nieskośnokrzyżowa nie jest chyba szkodliwa dla dziecka?
    Powiem tak... Bardzo dawno temu, na poczatku istnienia forum na gazecie, jako prawdę do wierzenia poadwano że chusta "samoróbka" jest mniej zdrowa od chusty skośnokrzyżowej, ponieważ nie da się jej dociągnąc tak dokładnie, i nie podtrzymuje kręgosłupa dziecka tak dobrze jak chusta z materiału skośnokrzyżowego.

Jednakowoż teraz, po dwóch latach, bogatsza o zdobytą przez ten czas wiedzę tudzież osobiste doświadczenia, nie jestem pewna czy jest to takie oczywiste

Zgadzam się z Petisu że sam skośnokrzyżowy materiał chusty nie czyni, przykładem niech będzie Rapalu, która - choć skośnokrzyżowa - okazała się najgorzej pracującą chustą jaką widziałam. A Pamir - choć nieskośnokrzyżowy - jest jedną z najlepiej noszących szmat w moim stosiku.

Tym niemniej uważam że różnica między nośnością zwykłego fabrycznie tkanego materiału a materiału skośnokrzyżowego jest dość znacząca i fajnie byłoby, gdyby sprzedająca umieściła na stronie aukcji tę informację, po którą póki co trzeba do niej dzwonić (chodzi mi o maksymalna wagę dziecka przy której chusta jest wygodna)
    ChustoHolizm
    Zuzia 21.12.2005
    Ania 26.06.2008
    Mateusz 04.08.2011

Doradca - Partner Akademii Noszenia Dzieci

Chustonoszka
    Miejscowość
    okolice Opola

Każda skośnokrzyżowa jest diagonalna, ale nie każda diagonalna jest skośnokrzyżowa
    i w ten sposób moje poczucie zdobycia wiedzy tajemnej legło w gruzach Chyba założę nowy temat, bo mi trochę tak

Ola od Girasola swego czasu pisała o tym - TUTAJ na przykład
    przeczytałam i jedyne co zrozumiałam, to że różnią się kolorystyką Chyba jednak założę nowy temat, może takich "lejków" jak ja jest więcej
    treść mojego życia: Magdalena (05.10.2007) i Zosia (13.12.2009)
    skutki moich chwil słabości: Filemon, Benek, Funia, Fredek i Roma

Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Cytat Zamieszczone przez myszowata
    Każda skośnokrzyżowa jest diagonalna, ale nie każda diagonalna jest skośnokrzyżowa
    i w ten sposób moje poczucie zdobycia wiedzy tajemnej legło w gruzach Chyba założę nowy temat, bo mi trochę tak

[quote:1f119bku]Ola od Girasola swego czasu pisała o tym - TUTAJ na przykład
    przeczytałam i jedyne co zrozumiałam, to że różnią się kolorystyką Chyba jednak założę nowy temat, może takich "lejków" jak ja jest więcej [/quote:1f119bku]

Po skosach rozciągają sie podobnie (chociaż Natalia z Nati pisała kiedyś że diagonal rozciąga sie nierównomiernie), ale diagonalny materiał ma stronę "prawą" i "lewą" a skośnokrzyżowy po obu stronach jest taki sam.
    Co do nośności to nie tylko od splotu ona zależy, jest kilka innych parametrów decydujących o jakości chusty, tutaj też Natalia mogłaby wiele wyjaśnić, ona o materiałach wie chyba wszystko
    Rozumiem to tak: (jak błądzę, niech mnie ktoś poprawi): splot skośnokrzyżowy jest jednym z szerszej grupy splotów diagonalnych.
    ChustoHolizm
    Zuzia 21.12.2005
    Ania 26.06.2008
    Mateusz 04.08.2011

Chusteryczka Awatar kamuszyca
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Cytat Zamieszczone przez visenna2

Tym niemniej uważam że różnica między nośnością zwykłego fabrycznie tkanego materiału a materiału skośnokrzyżowego jest dość znacząca i fajnie byłoby, gdyby sprzedająca umieściła na stronie aukcji tę informację, po którą póki co trzeba do niej dzwonić
    (chodzi mi o maksymalna wagę dziecka przy której chusta jest wygodna)
    Nie widziałam takiej informacji na żadnej aukcji dziewczyn szyjących kółkowe nieskośnokrzyżowe... Dziwne, że jakoś nikt tego nie zauważył i nikomu to nie przeszkadza?
    Napiszcie, dziewczyny: "zanim kupicie moją chustę głęboko się zastanówcie, bo skośnokrzyżowe są lepsze..."

Dziewczyna jest w porządku, bo rzetelnie informuje osoby zainteresowane i nie naciąga, nie widzę powodu, żeby miała pisać cokolwiek i chustach skośnokrzyżowych. Gorzej gdyby sprzedawała zwykły splot w cenie skośnokrzyżowego... A sprzedaje za 1/4 jego ceny...

Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Cytat Zamieszczone przez kamuszyca

Dziewczyna jest w porządku, bo rzetelnie informuje osoby zainteresowane i nie naciąga, nie widzę powodu, żeby miała pisać cokolwiek i chustach skośnokrzyżowych.
    A w którym miejscu napisałam że ma pisac cokolwiek o chustach skośnokrzyżowych?? To Twoja, wybacz, nadintrerpretacja.
    Skoro kupującym lojalnie i uczciwie (co się chwali oczywiście) udziela informacji że dla 9,5 kg dziecka chusta byłaby niewygodna (czyli że chusty takie najlepsze są dla lżejszych dzieci) to równie dobrze można by takie info umieścić na stronie aukcji, bo nie każdy się zastanowi, nie każdy się zna, ale i nie każdemu będzie się chciało dzwonić i dopytywać. Przy okazji takiej informacji można np zaproponowac właśnie swoje MT, jako przeznaczone dla cięższych dzieciaków. Nie musiałaby to być bynajmniej informacja "nie kupujcie moich chust bo inne sa lepsze", no bez przesady.

Ale to tylko takie moje gdybanie, bo skoro na allegro pełna parą idzie sprzedaż karych kotów i innych wynalazków jako "super chust, wygodnych i bezpiecznych", to sprzedawanie wiązanych chust szytych ze zwykłej bawełny czy czego tam jest przy tym wręcz pozytywne.
    ChustoHolizm
    Zuzia 21.12.2005
    Ania 26.06.2008
    Mateusz 04.08.2011

Chusteryczka Awatar andziulindzia
    Miejscowość
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez tulipowna
    andziu - proponuje przeczytac temat tego watku - i pierwszego posta - nie ma w nich ani jednego slowa potepiajacego szyjaca mame, wiec po co uderzac zaraz w wielkie tony, mowiac, ze potepiamy kogos, albo chcemy sobie napedzic klientki.

rzucilam temat, a poniewaz to jest forum dyskujsyjne, to pojawily sie rozne opinie - rowniez osob szyjacych. nie kazda wymiana zdan musi miec na celu potepianie, ale krytyke mozna przeciez dopuscic?

osoby kupujace na allegro kieruja sie przede wszystkim komentarzami o sprzedajacym, a tych mama szyjaca te chusty ma mnostwo i to same pozytywne, co moze swiadczyc o zadowoleniu klientek - i bardzo dobrze.

jestesmy na forum juz tak duza grupa, ze naprawde trudno nam wszystkim mowic jednym glosem. pozwolmy sobie na odmiennosc pogladow i wypowiedzi. oczywiscie z szacunkiem i z zachowaniem poziomu.
    Z całym szacunkiem: przeczytałam uważnie cały wątek. Nie odniosłam się w swych wypowiedziach do postu pierwszego (bo był bardzo przyjazny i chwalący) tylko do wypowiedzi dziewczyn krytykujących panią sprzedającą chusty z linka m.in. Anię z Tulikowa. No i zgadzam sie w zupełnosci: każdy ma prawo do swojej opinii, ja również. Pisałam moim zdaniem możliwie grzecznie ale wprost, bo nie cierpię owijania w bawełnę. Nie oczekuję, że wszyscy mi przyklasną ale mam nadzieję, że następnym razem przemyślą trochę swoja postawę względem takich osób jak pani z allegro.

Andzia
    Moje ulubione ekoforum

tylko nudne kobiety mają nieskazitelne czyste domy

Uprawnienia umieszczania postów