Co myślicie na temat nosidełka Ergobaby. Czy warto je kupować? Dodam, że mój synek ma 5 miesięcy i waży 7,5 kg
Co myślicie na temat nosidełka Ergobaby. Czy warto je kupować? Dodam, że mój synek ma 5 miesięcy i waży 7,5 kg
to było chyba pierwsze prawdziwie ergonomiczne nosidło na rynku, myślę, że warto. Ja nosiłam w swoim synka od kiedy miał 1,5 roku i było mi wygodnie. Wtedy było w zasadzie tylko ergobaby. potem pojawiły się manduce.
Aga-mama Ani (2004) oraz Franka (2006)
Doula, od 2007 roku instruktorka noszenia w chuście, Certyfikowana doradczyni Die Trageschule® Dresden warsztaty i indywidualne konsultacje chustowe www.kanga.com.pl
Manduca jest strasznie droga a ja znalazłam na allegro Ergobaby za 250 zł i zastanawiam się co zrobić. Czy kupić to ergo czy jednak postawić na nosidełko manduca.
to porządne nosidła, solidne pasy, wygodna jest kieszeń na plecach.
Dla mnie wadą był trochę niski panel - kiedy mój mały mocno wyrośnięty miał z 10 m-cy to panel już go nie otulał tak wysoko, jak chciałam, ale mi rehabilitantka kazała na to zwrócić specjalną uwagę bo brzuch młodego słaby. No i mój synek w wieku Twojego miał chyba z 9 kg i stosowny do tego wzrost, więc dla Twojego synka powinno być ok (starsze dzieci można nosić z rękoma na wierzchu).
ps a dla ułatwienia dodam, że są jeszcze i inne nosidła, a w dobrych cenach można szukać używek...
Ostatnio edytowane przez jul ; 08-07-2011 o 01:46
żona TEGO Jaśka
mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)
Też w manduce lubie rozszerzany panel, bo jest wygodniej noszącemu jak dziecko rączki ma w środku, a przy zaśnięciu wręcz konieczne jest podparcie dziecku całego kręgosłupa a nie tylko do paszek. Ale ja już wiem że zakupów nie robi się na całe noszenieWyrośnie lub znudzi się to sprzedaje i kupuje nowe
![]()
Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis
Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
Doradca Akademii Noszenia Dzieci
dokładnie ten sam temat był załozony chwilę wczesniej
http://chusty.info/forum/showthread....58#post1294858
Nie tak.
Nie teraz.
Nie w ten sposób.
Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
To, co nieuchronne
Jest potwornie przedwczesne.
Powinno przyjść dopiero później.
Jutro. Za rok. Za sto lat.
[Gerhard Zwerenz]
Właśnie miałam linka wrzucić![]()
Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014![]()
Witek -Wielka Niespodzianka 06.08.2018
ja uwazam, ze warto. moim zdaniem w ogole nosidelka sa zaraz po wozku najlepszym rozwiazaniem. ja od urodzenia tymolka az do teraz (jutro skonczy 6 miesiecy, 8kg) noislam go w babybjorn i uwazam, ze dla maluszkow do tych 8 kg to najlepszy sprzet na swiecie. teraz jak juz troszke wiecej wazy ergo jest o wiele wygodniejsze, ciezar bobola rozklada lepiej. moim zdaniem ergo nie obciaza juz tak plecow jak babybjorn.
Ja tez planuję kupić ergobaby, oglądam zdjęcia i mam mieszane odczucia jak długo starczy?
Witajcie ,
Kupiłam nosidło ergobaby, jednak moj synek nie chetnie w nim "siedzi".
Mam wrażenie że wyniaka to ze nie moze mieć szeroko rozstawionych nożek.
Mój syn ma 3,5 miesiaca waży 8 kg.
Proszę podpowiedzcie z własnych doświadceń z czego moze wynikać ta nie wygoda ?
Na co powinnam zwrocic uwagę.
Bardzo lubi byc noszony, jednak przy tych kilogramach , ktore osiagnął zaczynam czuc ból kregoslupa a jednak jak go wlożę w nosidełko czuje odciążony kregosłup za to jednocześnie widzę niezadowolenie i dyskomfort syna....
Z gory dziękuję za wszystkie rady.
Pozdrawiam
Malgosia
Przede wszystkim dziecko jest o wiele za małe na noszenie w nosidle, w tym wieku w grę wchodzi tylko i wyłącznie chusta
Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)
a jesli koniecznie nosidlo to marsupi
wbrew temu co pisza producenci wszystkie ergonomiki sa dobre tj zdrowe dla kregoslupa dziecka dopiero od momentu gdy umie utrzymac siedzaca pozycje posadzone a najlepiej od moment gdy samo siada z czworakow. A wiec rzadko kiedy nosidlo przed 6,7,8 miesiacem zycia. Poza wspomnianym marsupi, ktore ma zupelnie inna konstrukcje i zapiecie
czy probowalas chusty ? 3,5 mies dziecko spokojnie mozna nosic na plecach, a wtedy przy masie 8 kg czujesz jakbys niosla nie dziecko a...lekki plecak
tam gdzie mieszkasz popatrz czy jest jakis doradca ktory moze Ci pomoc
lato 2008, jesień 2010, zima 2013... i jesieniozima 2022
--------------------------------
doradca Akademii Noszenia Dzieci od 2010
instruktor Masażu Shantala od 2013