Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: Pieluchowanie wielo a wygoda maluszka

Chustofanka Awatar kasia_B
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie Pieluchowanie wielo a wygoda maluszka

Napalona byłam niesamowicie na używanie wielo- i trochę się na początku rozczarowałam i nabyłam wątpliwości. Synek ma dopiero 2 tygodnie- od kilku dni używamy wielo- i tak się zastanawiam czy jemu jest wygodnie, wszystkie niby noworodkowe otulacze są na niego za wielkie (waży ponad 4 kg), używamy więc Apple cheeks jako otulacza i prefoldów pieluszkarniowych. Ale i tam mam wrażenie że w porównaniu do pampersów dziecko ma grubą warstwę na pleckach.
    I zastanawiają mnie jeszcze gumki na pleckach w kieszonkach- w większości są dość grube, używam co prawda jako otulacza szytych przeze mnie i nie zauważyłam odgnieceń, ale wątpliwości pozostają.
    Jakie są Wasze doświadczenia?

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Ja nie mam doświadczeń z pieluchowaniem noworodka, ale i starszemu dziecku zdarza się założyć za grubą albo za szeroką pieluszkę. Trzeba zawsze patrzeć, czy wygląda ok, jesli nie, to próbować czegoś innego. Wiem, że noworodkom dziewczyny wkładają samą tetrę w otulacz, wiadomo, trzeba częściej zmieniać, ale dziecko ma wygodniej.

Chustoholiczka Awatar ktosikowa

Domyślnie

Mysmy od 5 dnia zaczeli z wielo. Fakt, że mała urodziła się 4600 i 63 długa. na wejściu były Flipy i tetra. Teraz tetra i wełniaczek tetro.
    Nie ma raczej za dużo na pupie. Ale jak kilka razy na wyjście założyliśmy kieszonkę to faktycznie sporo było na pupie.
    Ale pupka zdecydowanie lepsza niż w jednorazówkach... I... mniej poodgniatana.
    Taka-jestem-ładna(nastolatka...ech...)-1999, Nikt-mnie-nie-rozumie(takoż...)- 2000, Brykacz-nad-brykacze- 2004, Trzeba-to-policzyć- 2006, Królewna(królewny NIE sprzątają)-2011,Tylko-sprawdzam! -2012, Żółwina- 2015

Dziecko jest jak prąd- ma fazy. Nic dziwnego, że u nas są spięcia... Sieć przeciążona

Domyślnie

też miałam takie wątpliwości, moje dziecko nawet mniej ważyło
    składaj sobie na początku tetrę w taki samolot czy origami (nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa, na stronie pieluszkarni jest instrukcja) wtedy na pleckach będzie mniej
    w upały składałam tak samą tetrę bez otulacza i było super
    za dwa tygodnie pieluszki zaczną lepiej pasować i wątpliwości Ci miną, zobaczysz a tym że szeroko w kroczku jest się zupełnie nie martw bo to akurat bardzo dobrze, zdrowo dla bioderek!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasia_B Zobacz posta
    Napalona byłam niesamowicie na używanie wielo- i trochę się na początku rozczarowałam i nabyłam wątpliwości. Synek ma dopiero 2 tygodnie- od kilku dni używamy wielo- i tak się zastanawiam czy jemu jest wygodnie, wszystkie niby noworodkowe otulacze są na niego za wielkie (waży ponad 4 kg), używamy więc Apple cheeks jako otulacza i prefoldów pieluszkarniowych. Ale i tam mam wrażenie że w porównaniu do pampersów dziecko ma grubą warstwę na pleckach.
    I zastanawiają mnie jeszcze gumki na pleckach w kieszonkach- w większości są dość grube, używam co prawda jako otulacza szytych przeze mnie i nie zauważyłam odgnieceń, ale wątpliwości pozostają.
    Jakie są Wasze doświadczenia?
    hej Kasia, miło Cię widzieć, wreszcie możesz testować swój stosik
    Ja nie miałam do czynienia z noworodem w wielo ale 4 kg to przecież kurczak, wszystko jest na takim wielkie. Mój syn to chyba wtedy jeszcze używał Pampersy Newborn, najmniejsza pieluszka jaką widziałam, i najchudsza, wątpię aby jakikolwiek zestaw wielo mógłby z nią konkurować w kwestii grubości i wielkości. Ale najważniejsze przy wielo, to aby nie pupa nie była podniesiona do góry, tzn ma mieć płaskie i proste plecy jak w jednorazówce. Myślę, że tetra czy prefold plus cienki otulacz nie daje grubości, a szeroko między nogami może, a nawet powinien mieć we wszystkich poradach jakie czytałam zalecają aby kieszonki zakładać od min. 4.5kg, czyli może gdzieś za 2-3tygodnie spróbuj znowu. A Flip? za duży?

Chustomanka

Domyślnie

wszystko składałam tak aby na plecach było najmniej warstw a więcej z przodu i było ok Dla noworodka najlepsza tetra też składana aby było mniej na plecach zeby pupa nie sterczała do góry. Noworodka częściej się przewija więc grube chłonne kieszonki i formowanki są nie wygodne. Jak masz kieszonki to jeden wkład wystarczy wtedy kieszonka nie jest taka wielka i wypchana i dziecku jest wygodniej. Ja tak robiłam na początku

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Noworodek oczywiście może mieć szeroką pieluszkę, ja napisałam o tym w kontekście dziecka już chodzącego, ale to jeszcze daleko przed wami

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawiareczka Zobacz posta
    hej Kasia, miło Cię widzieć, wreszcie możesz testować swój stosik
    Ja nie miałam do czynienia z noworodem w wielo ale 4 kg to przecież kurczak, wszystko jest na takim wielkie. Mój syn to chyba wtedy jeszcze używał Pampersy Newborn, najmniejsza pieluszka jaką widziałam, i najchudsza, wątpię aby jakikolwiek zestaw wielo mógłby z nią konkurować w kwestii grubości i wielkości. Ale najważniejsze przy wielo, to aby nie pupa nie była podniesiona do góry, tzn ma mieć płaskie i proste plecy jak w jednorazówce. Myślę, że tetra czy prefold plus cienki otulacz nie daje grubości, a szeroko między nogami może, a nawet powinien mieć we wszystkich poradach jakie czytałam zalecają aby kieszonki zakładać od min. 4.5kg, czyli może gdzieś za 2-3tygodnie spróbuj znowu. A Flip? za duży?
    Flip jeszcze za duży, IV też- Jedynie Apple cheeks używany jako otulacz daje radę- ma falbanki przy nóżkach, gumka na pleckach cieniutka, więc z prefoldami jest w miarę ok

Chustomanka Awatar IwonaKM
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Używam wielo od 3,5 miesiąca, od powrotu do domu, 12 dnia życia. Córeczka ważyla 3050g, malutka i chudziutka. Na poczatku sprawdzaly się otulacze BambinoMio, nie byly za wielkie. Nie miescila sie w nie tetra ani prefoldy BambinoMio ale miałam wkłady do kieszonek, frotowe chyba bambinex, cienkie, chłonne, wkladalam zamiast tetry, nie robily dużej pupy. Póżniej dokupiłam prefoldy pieluszkarni. Mialam też moje ulubione teeny fit tots bots na noce, ewentualnie na wyjścia. Malutkie, mięciutkie, nic nie wyciekalo.
    Apple Cheeks u nas wydawal się gigantyczny, podobnie Bumgeniu AIO S.
    Gdy córeczka ważyla okolo 3,5 kg kupiłam też w Pieluszkarni stacjonarnej kieszonke Blueberry mini delux, uzywamy do tej pory. Tez malutka, zgrabniutka, nic nie wycieka i mozna do niej włożyć prefold albo wklad frotowy. Czasem zastepuje otulacz.
    No i mamy też Itti Bitti SIO S, ktore na początku na mini pupci wydawaly mi sie grube na pleckach i sztywne w kroczku.

Chustonoszka Awatar Eko_mamusia
    Miejscowość
    Warszawa / Gocław

Domyślnie

Kasiu ja pieluszki wielo mialam zakupione na dwa miesiące przed porodem, jednakże zaczełam ich używać dopiero gdy Kubuś miał około 1-1,5mca właśnie z tego powodu iż pieluszki były na niego ciut za duże i wydawało mi się ze źle leżą i że nie jest mu w nich komfortowo zwłaszcza że wiekszosć pieluszek jakie posiadamy to pieluszki One Size....

nie martw się, im dziecko większe tym człowiek do wielo bardziej przekonany pieluszki napewno zaczną dobrze lezeć. Z kazdym dodatkowym kilogramem będzie tylko lepiej

Pozdrawiam
    Agusia mamusia Kubusia

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IwonaKM Zobacz posta
    Używam wielo od 3,5 miesiąca, od powrotu do domu, 12 dnia życia. Córeczka ważyla 3050g, malutka i chudziutka. Na poczatku sprawdzaly się otulacze BambinoMio, nie byly za wielkie. Nie miescila sie w nie tetra ani prefoldy BambinoMio ale miałam wkłady do kieszonek, frotowe chyba bambinex, cienkie, chłonne, wkladalam zamiast tetry, nie robily dużej pupy. Póżniej dokupiłam prefoldy pieluszkarni. Mialam też moje ulubione teeny fit tots bots na noce, ewentualnie na wyjścia. Malutkie, mięciutkie, nic nie wyciekalo.
    Apple Cheeks u nas wydawal się gigantyczny, podobnie Bumgeniu AIO S.
    Gdy córeczka ważyla okolo 3,5 kg kupiłam też w Pieluszkarni stacjonarnej kieszonke Blueberry mini delux, uzywamy do tej pory. Tez malutka, zgrabniutka, nic nie wycieka i mozna do niej włożyć prefold albo wklad frotowy. Czasem zastepuje otulacz.
    No i mamy też Itti Bitti SIO S, ktore na początku na mini pupci wydawaly mi sie grube na pleckach i sztywne w kroczku.
    Ja od IB używałam samych otulaczy, ale są zbyt wąskie w kroku i prefoldy źle się układały. Oryginalne wkłady odpadają- za sztywne i rzeczywiście grubo na pleckach. A teeny fit tots bots na długo wystarczają?

Chustomanka Awatar IwonaKM
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasia_B Zobacz posta
    Ja od IB używałam samych otulaczy, ale są zbyt wąskie w kroku i prefoldy źle się układały. Oryginalne wkłady odpadają- za sztywne i rzeczywiście grubo na pleckach. A teeny fit tots bots na długo wystarczają?
    nam starczyły na 3 miesiące pieluszkowania, do mniej więcej 3,5 miesiąca życia ale córeczka, jak pisałam, z tych wąskich i długich.
    Mniej więcej do trochę ponad 5 kg, moim zdaniem czula sie komfortowo, potem odlożylam (teraz wisza na bazarku), bo wydawało mi się, ze zaczynam ją "wciskać" w te pieluszki, a małym kawalkiem rzepa nie chciałam spinać. Na stronie sklepu napisano, że poslużą do 6 kg.
    w dziale recenzje, w wątku poświęconym teeny fit jest zdjęcie mojej córeczki w tej pieluszce, możesz zobaczyc jak wyglądają na pupie

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

Ja pieluszkowałam wielorazówkami od ok. 3 kgm na początku głównie przeszyte flanelki i cieniutkie formowanki do rozmairowych otulaczy. One-size wszelakie (a mamy ich sporo róznych) zaczeły leżeć na Jadwisi jako tako, gdy doszliśmy do ok. 4,5 kg. A teraz, przy 7 kg, pupka jest tak zgrabna, że hoho Szybko zleci i Twój stosik będzie super się na małej nosił

Chustomanka Awatar i_n_a
    Miejscowość
    Poznań / Suchy Las

Domyślnie

Podbiję nieco temat, bo mnie naszły podobne wątpliwości ostatnio.
    Ja mam generalnie schizę na punkcie kręgosłupa, wszelkich napięć, tego, jaki wpływ ma np. technika podnoszenia dziecka i trzymania na jego rozwój motoryczny itp., więc mnie zmartwiła bardzo grubość wielu pieluch noworodkowych. I się zastanawiam, jak one wpływają na kształtowanie się kręgosłupa przede wszystkim. No bo przecież taki osesek większość czasu leży jednak, i to na plecach. A takie np. frotowe formowanki z dodatkowym otulaczem nieźle podnoszą pupę do góry.
    Takie trochę akademickie rozważania, bo u mnie na porządku dziennym tetra i tylko z otulaczem na wyjścia, ewentualnie malutka kieszonka z cienkim wkładem. Mam jedną formowankę IV, ale flanelową, a wszystkich frotowych się po prostu pozbyłam, bo uznałam, że póki co są za duże. Nie mówiąc o tym, że w takie upały, mam wrażenie, one mocno grzeją.
    Karolina: (*), Milena - 8 września 2008, Ania - 17 czerwca 2011, mąż i 2 koty
    Doradca Noszenia ClauWi
    ® - www.matami.pl
    http://kulinarneperwersje.blogspot.com
    W Poznaniu też nosimy

Chustofanka
    Miejscowość
    Żory

Domyślnie

Ja pieluchowałam wielo od urodzenia małej, ale nie używałam tetry, bo była za gruba. Kupiłam w Ikei takie taniutkie frottowe ręczniczki i przekroiłam każdy na pół. Do otulacza wkładałam połówkę i w zupełności to wystarczało. Myślę, że połówka zwykłej, ale dobrej jakości pieluchy też byłaby ok. Dosia nie leżała prawie w ogóle, ciągle ją nosiliśmy, a na upały w domu zakładałam zamiast otulacza takie bawełniane majtki dla niemowląt, których miałam kilka par, płukałam je i suszyłam po przesikaniu. Oczywiście do majtek połówka ręczniczka z Ikei.
    Dobroszka - 10 styczeń 2009
    Bartosz - 02 grudzień 2013

Uprawnienia umieszczania postów