Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Jaka pielucha w trakcie leczenia odparzeń na pupie

Chustofanka Awatar morla1
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie Jaka pielucha w trakcie leczenia odparzeń na pupie

No i mam problem, pieluchowałam mojego noworodka tylko pieluszkami z naturalnymi materiałami od pupy, lub formowankami głównie z bambusem no ale i tak od ciągłych kup pojawiło się mega odparzenie na pupie. W trakcie leczenia odparzenia bylismy na pampkach, teraz już dużo lepiej i moje pytanko, jeżeli pojawi się znowu to jak zaleczyć pupę stosując wielo - czy stosować pieluchy w których czuje mokro, czy raczej takie z welurkiem bądz polarem aby izolowało podraznioną skórę od mokrego? Najlepszym rozwiązaniem dla mnie przewiewna tetra + wełna ale czy dawać na tetrę wkładkę mam sucho?Bo już się pogubiłam w tej kwestii..

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie

Ja bym nie dawała wkładki, tylko coś przewiewnego. W polarze jest cieplej moim zdaniem i trochę się poci, więc natura lepsza. Jak u nas się pojawiło odparzenie, raz jeden jedyny, ale okropne, kiedy wychodziły jakieś zęby i mocz był toksyczny to starałam się, żeby pupa była sucha jak najdłużej, czyli często na nocnik, same formowanki, albo z wełną. Sprawdzałam pieluchę co 15 minut, żeby jak tylko siknięta to zmienić i smarowałam bepathenem maścią. Ponad tydzień walki z czego 4 pełne dni w domu, bo akurat było wolne w żłobku. W nocy też wstawałam i jak miała mokro to na śpiąco zmieniałam na suchą.

Twój maluch jeszcze malusi i pewnie dużo leży. Ja bym podkładała pod pupę coś chłonnego i wietrzyła ile wlezie. Możesz też jakiś wełniany kocyk zalanolinować jako ochronę na materac.
    Julia 26.02.2010 Miron 16.03.2013

Chustoholiczka Awatar ktosikowa

Domyślnie

Nic bym nie zakładała... połozyła tetrę na podkładzie i starała sie łapac kupy, żeby nie miały kontaktu se skóra...
    A jesli trzeba pieluche, to na pewno nie kładłabym nic polarkowego...
    Taka-jestem-ładna(nastolatka...ech...)-1999, Nikt-mnie-nie-rozumie(takoż...)- 2000, Brykacz-nad-brykacze- 2004, Trzeba-to-policzyć- 2006, Królewna(królewny NIE sprzątają)-2011,Tylko-sprawdzam! -2012, Żółwina- 2015

Dziecko jest jak prąd- ma fazy. Nic dziwnego, że u nas są spięcia... Sieć przeciążona

Chusteryczka Awatar lemniscus
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

goła pupa
    Maja 16.08.2009
    Pola i Lena 04.06.2013

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

i wełna lecznicza do pieluchy
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Uprawnienia umieszczania postów