Pokaż wyniki od 1 do 20 z 174

Wątek: eko jednorazowki

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar Julla
    Miejscowość
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bianka2009 Zobacz posta
    Chłonna wielorazówka nie grzeje utrzymuję jedynie temperaturę ciała. Chemia zawarta w jednorazówce a dokładnie żel chłonny w niej zawarty pod wpływem reakcji z moczem grzeje. Jest to udowodnione i jeśli istnieje ryzyko nie chcę używać tym bardziej że z wielo jest nam dobrze
    Nie zgodzę sie z tym że gruba wielorazówka grzeje. Nawet w grubej wielo temperatura jest niższa niż temp ciała to jest chyba normalne no chyba że ktoś jest chory i ma temeraturę wyższą. To chyba jest racjonalne
    a powiedz, gdzie czytałaś o tym, jakie są badania.. z ciekawości pytam.

Zakładam też, że nawet jeśli jednorazówka, ale taka co "oddycha", to ma możliwość oddawania ciepła...
    miśki dwa i mały ktoś

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Bianka, ja mam nocne opory, bo Lauron nie toleruje nic sztucznego przy pupie...więc zostają nam tylko naturalne = mokro przy pupie. No i to niestety nam się w nocy nie sprawdza, bo przewijanie byłoby często. Ale zgadzam się, że lepszy byłby całkowity brak żelu. Tak się zbierałam do tych zupełnie eko jedno. Ale ich chłonność chyba jednak też może nie starczyć na noc niestety. :/
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Od niedawna te eko-rossmanówki są w nowszej wersji - są elastyczne przy rzepach, a na opakowaniu 4 jestdziewczynka. No i jest ich mniej w paczce...

My też używamy na noc, jeden wystarcza.
    http://corallovo.blogspot.com/
    08.2005 06.2010 01.06.2014

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

Nie wiem skad wam sie wzielo, ze pieluchy EKOLOGICZNE maja byc lepsze dla zdrowia. One maja byc lepsze dla ziemi, jak sama nazwa wskazuje. I przewaznie sa.
    A. 02.2010, T. 06.2012

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ananke Zobacz posta
    Nie wiem skad wam sie wzielo, ze pieluchy EKOLOGICZNE maja byc lepsze dla zdrowia. One maja byc lepsze dla ziemi, jak sama nazwa wskazuje. I przewaznie sa.
    masz rację

dla mnie musi być nie tylko eko ale i zdrowo bo co z tego że jest eco i lepsze dla ziemi skoro dla pupy koszmar.

Cytat Zamieszczone przez sheana Zobacz posta
    Bianka, ja mam nocne opory, bo Lauron nie toleruje nic sztucznego przy pupie...więc zostają nam tylko naturalne = mokro przy pupie. No i to niestety nam się w nocy nie sprawdza, bo przewijanie byłoby często. Ale zgadzam się, że lepszy byłby całkowity brak żelu. Tak się zbierałam do tych zupełnie eko jedno. Ale ich chłonność chyba jednak też może nie starczyć na noc niestety. :/
    Ja też stosuję tylko mokro przy pupie w nocy też i przewijam 1-2razy. Początkowo było ciężko ale się przyzwyczaiłam i nie przeszkadza mi to obecnie. Wysypiam się normalnie wiec ok

Cytat Zamieszczone przez Julla Zobacz posta
    a powiedz, gdzie czytałaś o tym, jakie są badania.. z ciekawości pytam.

Zakładam też, że nawet jeśli jednorazówka, ale taka co "oddycha", to ma możliwość oddawania ciepła...
    Z tego co pamiętam w Niemczech były prowadzone takie badania. Było tu na forum o tym jakiś czas temu.
    Były też badania z środków UE i też wyszło że posiadają ogólnie sporo metali ciężkich, jak ołów itp.
    Jesli chodzi o oddychalność można tu polemizować każdy na swoją stronę ale w wielo nie ma chemicznego absorbentu i to mnie przekonuje aby ich używać. Jak wymyślą bardziej przyjazne dla zdrowia i planety jednorazówki (nawet jakby miały być mniej chłonne) to jestem za, ale póki co zostanę przy wielo

tu jest ciekawie napisane i pokazane
    http://pieluszkomania.blogspot.com/2...orazowych.html
    Ostatnio edytowane przez bianka2009 ; 21-11-2011 o 20:46

Chustomanka Awatar IwonaKM
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

nie polecam tych pieluszek. Kupilam na wakacyjny wyjazd a własciwie na przejazdy, córka miała je na sobie na czas podróży i noc przed powrotem do domu (by nie wozić brudnych wielo w walizce). Strasznie ją odparzyły.
    Wcześniej, w szpitalu po porodzie uzywałyśmy Bambo Nature i nie bylo takich problemów.

Generalnie moje dziecko tez z tych, co preferuje naturalne tkaniny przy pupie i wymaga przewijań w nocy, ostatnio wielu, bo idą zęby.
    Pola 2011

Chusteryczka Awatar mamaLiKa
    Miejscowość
    sercem na Ursynowie ;)

Domyślnie

My używamy czasem, do niedawna na noc, a teraz np. na dłuższe podróże, albo gdy wszystkie formowanki nocne brudne/suszą się. Nie są jakieś fantastyczne, ale moim zdaniem na takie używanie od czasu do czasu spełniają swoją rolę, u nas odparzeń w nich nie było. No i do mnie przemawia fakt, że choć w części rozkładają się (stąd ta ekologiczność), plus ich cena.

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

to jest już chyba trzeci wątek o tych pieluchach...

Chusteryczka Awatar Julla
    Miejscowość
    Trójmiasto

Domyślnie

Bianka, dzięki poczytam
    miśki dwa i mały ktoś

Uprawnienia umieszczania postów