Są bardziej, mają mniej żelu, mniej wybielaczy, nie mają jakiś dziwnych balsamów nawilżających. Z przegrzewaniem chyba każde będą, bo to jednak taki materiał chyba. :/
Bianka, czemu okropne? My też w nocy na nich i je uwielbiam![]()
Są bardziej, mają mniej żelu, mniej wybielaczy, nie mają jakiś dziwnych balsamów nawilżających. Z przegrzewaniem chyba każde będą, bo to jednak taki materiał chyba. :/
Bianka, czemu okropne? My też w nocy na nich i je uwielbiam![]()
Lauron(Smo)12.06.2010, Bruno(Gadzinka)
12.01.2012
No nie wiem, na prawdę uważacie, że kilka warstw na noc do pieluchy wielo, grzeje jąderka mniej niż pampers?
Dla mnie argument o oddychaniu pieluch wielorazowych jest grubo przesadzony. Jak włożę w otulacz grubą tetrę i np. polar sucha pupa czy inny konkretny zestaw, to nie sądzę, żeby to oddychało bardziej, niż pieluszka jednorazowa (tym bardziej, że sa teraz takie, które reklamują właśnie jako oddychające np. Bella Happy 3D czu Toujour z Lidla)... Na dzień, wiadomo, można wartwę tetry i zmieniać co godzinę, to zgodzę sie, że JAKAŚ cyrkulacja powietrza jest, ale zestawy nocne sa zazwyczaj grube...
Sheana> wystarcza Ci eko rossman jeden na noc? Bo my w nocy Pampersa używamy, wielo nie starcza, a poza tym niesamowicie śmierdzi siuśkami już po kilku godzinach...
Ostatnio edytowane przez Julla ; 20-11-2011 o 12:44
miśki dwa i mały ktoś
Cały czas starczało. Ostatnio coś Lauron przesikuje, ale pije w nocy strasznie dużo i rosną zęby. Ale myślałam już o sprawdzeniu nie-eko na noc, bo przewijanie nocne średnio pasuje. Ale chyba się uspokoiło i znów na noc ma. Zawijana jest około 21, śpi +/- do 7 rano, więc troszkę czasu wytrzymuje.
12.01.2012
Pamiętam, że kiedys na noc też stosowałam i chyba wystarczało, no ale Ignac był młodszy i siusiał mniej...
miśki dwa i mały ktoś
dla mnie że czegoś jest mniej nie zmienia nic bo i tak jest. Nie lubię pieluch jednorazowych. Kiedyś kupiłam eko z rossmana dla córki ale śmierdziały okropnie jak każda jednorazówka. Miały te żelowe kulki w sobie. Nie wiem ile jest ich mniej ale było dużo, dla mnie za dużo, a tak naprawdę nie powinno być w ogóle tego. Za dużo się naczytałam. Nie chcę używać tego typu pieluch w nocy bo mija mi się to z celem używania wielo w dzień dlatego że w nocy dziecko spędza w pieluszce jednorazowej średnio połowę dnia około 10-12godzin. Wolę założyć chłonną wielorazówkę i zmienić ją raz w nocy. Niż założyć jedną jednorazówkę i nie zmieniac jej w ogóle i żeby pupa byłą w tej chemii tyle godzin. Chłonna wielorazówka nie grzeje utrzymuję jedynie temperaturę ciała. Chemia zawarta w jednorazówce a dokładnie żel chłonny w niej zawarty pod wpływem reakcji z moczem grzeje. Jest to udowodnione i jeśli istnieje ryzyko nie chcę używać tym bardziej że z wielo jest nam dobrze![]()
Nie zgodzę sie z tym że gruba wielorazówka grzeje. Nawet w grubej wielo temperatura jest niższa niż temp ciała to jest chyba normalne no chyba że ktoś jest chory i ma temeraturę wyższą. To chyba jest racjonalne![]()
próbowałam tych pieluch jak jeszcze w nocy Zosia spała w jednorazówkach, ale też stwierdziłam, że to bezsensu stosować wielo w dzień a w nocy czyli przez pół doby kisić w jedno ;/ A Rossmanowe eko nie smierdziały nam tj. pampersy, ale były sztywne i odciskały się i grzały...
mam teraz formowanki i używam 2 szt. na nockę i pupka jest git. Nie używam już wcale jednorazówek z czego dumna jestem bardzo![]()
Wiktor lipiec 2007r. i Zosieńka 11 marzec 2011r.
Bianka, ja mam nocne opory, bo Lauron nie toleruje nic sztucznego przy pupie...więc zostają nam tylko naturalne = mokro przy pupie. No i to niestety nam się w nocy nie sprawdza, bo przewijanie byłoby często. Ale zgadzam się, że lepszy byłby całkowity brak żelu. Tak się zbierałam do tych zupełnie eko jedno. Ale ich chłonność chyba jednak też może nie starczyć na noc niestety. :/
12.01.2012
Od niedawna te eko-rossmanówki są w nowszej wersji - są elastyczne przy rzepach, a na opakowaniu 4 jestdziewczynka. No i jest ich mniej w paczce...
My też używamy na noc, jeden wystarcza.
Nie wiem skad wam sie wzielo, ze pieluchy EKOLOGICZNE maja byc lepsze dla zdrowia. One maja byc lepsze dla ziemi, jak sama nazwa wskazuje. I przewaznie sa.
A. 02.2010, T. 06.2012
masz rację
dla mnie musi być nie tylko eko ale i zdrowo bo co z tego że jest eco i lepsze dla ziemi skoro dla pupy koszmar.
Ja też stosuję tylko mokro przy pupie w nocy też i przewijam 1-2razy. Początkowo było ciężko ale się przyzwyczaiłam i nie przeszkadza mi to obecnie. Wysypiam się normalnie wiec ok
Z tego co pamiętam w Niemczech były prowadzone takie badania. Było tu na forum o tym jakiś czas temu.
Były też badania z środków UE i też wyszło że posiadają ogólnie sporo metali ciężkich, jak ołów itp.
Jesli chodzi o oddychalność można tu polemizować każdy na swoją stronę ale w wielo nie ma chemicznego absorbentu i to mnie przekonuje aby ich używać. Jak wymyślą bardziej przyjazne dla zdrowia i planety jednorazówki (nawet jakby miały być mniej chłonne) to jestem za, ale póki co zostanę przy wielo
tu jest ciekawie napisane i pokazane
http://pieluszkomania.blogspot.com/2...orazowych.html
Ostatnio edytowane przez bianka2009 ; 21-11-2011 o 20:46