Pokaż wyniki od 1 do 20 z 45

Wątek: Wiewcie co piszą w gazetach na temat EC?

Mieszany widok

Chustoholiczka
    Miejscowość
    daleko i blisko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez margeritta Zobacz posta
    Wpadła mi wczoraj w ręce gazetka dla rodziców "Twoje dziecko" podtytuł Ekspert wśród pism dla rodziców :-D
    Pomijam, że na każdej stronie mnóstwo bzdur, sponsorowanych artykułów i reklam.
    Ale jeden artykuł zasługuje na uwagę
    temat: Letnie pożegnanie z... pieluchą.
    cytuję:
    "Kiedy jest dobry czas?
    Większość dzieci zaczyna korzystać z nocnika w połowie trzeciego roku życia, dziewczynki z reguły wcześniej niż chłopcy. To czas, gdy maluch naturalnie dojrzewa do pożegnania z pieluchą. Kontrolowanie swojej fizjologii nie jest łatwe dla dwulatka - malec musi zauważyć, że chce siusiu, przypomnieć sobie, co to oznacza (że zaraz zacznie siusiać), i wiedzieć, że musi szybko biec do nocnika. Wieści o niemowlakach świadomie siusiających do nocnika włóż między bajki. Zwykle to przypadek okupiony przez malca długim siedzeniem na nocniku."

nie wiem czy się z tego śmiać czy raczej płakać
    przykre że producenci pieluch tak manipulują rodzicami
    hmmm naprawde uwazasz, ze niemowle EC SWIADOMIE zalatwia sie do nocnika? W EC to nie o swiadomosc chyba chodzi tylko o komunikacje matki z dzieckiem i rozpoznawanie przez matke potrzeb dziecka - rowniez tej fizjologicznej, albo ja zle rozumiem EC.

zrestza poczuyaj na dzikiedzieci.pl
    K. i J. 17.07.2008, W. 07.02.2013

1% KRS 0000037904 Cel szczegółowy 26513 Nowacka Katarzyna i Jakub 1% DZIĘKUJEMY!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamaduo Zobacz posta
    hmmm naprawde uwazasz, ze niemowle EC SWIADOMIE zalatwia sie do nocnika? W EC to nie o swiadomosc chyba chodzi tylko o komunikacje matki z dzieckiem i rozpoznawanie przez matke potrzeb dziecka - rowniez tej fizjologicznej, albo ja zle rozumiem EC.

zrestza poczuyaj na dzikiedzieci.pl
    wiem doskonale o co chodzi w EC i zapewniam Cię że moje dziecko od 8 miesiąca życia załatwia swoje potrzeby świadomie, ale nie po to założyłam ten wątek więc nie będę dyskutować

Chustoholiczka Awatar Basinda
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Przecież to co piszą to prawda.
    Absolutnie nie mam nic do stosujących EC ale ze świadomym załatwianiem potrzeb fizjologicznych przez dziecko to nie ma wiele wspólnego.
    Basia mama 5 małych Trolli
    Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Nie doszukiwałabym się wszędzie teorii spiskowych. Zresztę EC to bardziej świadomość rodzica niż dziecka. A to że do 1,5 roku minimum nie ma szans na samodzielność w tej kwestii to pogląd większości psychologów (Eichelberger dużo o tym pisał) nie tylko producentów pieluszek.

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agnen Zobacz posta
    dziecka. A to że do 1,5 roku minimum nie ma szans na samodzielność w tej kwestii to pogląd większości psychologów (Eichelberger dużo o tym pisał) nie tylko producentów pieluszek.
    Ja jednak wyczuwam różnicę między 1,5 minimum a " w trzecim roku życia" . Nie mam wiedzy w tym temacie na bank, bo to tylko podyplomówka była, ale pan Freud twierdził ,że długie karmienie piersią może zatrzymać dziecko w fazie oralnej( słowa prowadzącej) powodując zaburzenia na tym tle w dorosłości. Z psychologią jest taki urok, że zawsze się znajdzie inny specjalista który twierdzi inaczej
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Domyślnie

dubel, przepraszam ale w dziwnym miejscu się odpowiedź zapisała
    Ostatnio edytowane przez margeritta ; 18-06-2011 o 23:30

Domyślnie

no nie wiem, psychologia mnie nie do końca przekonuje, ale załóżmy że macie rację i moje dziecko jest wyjątkiem od reguły
    to wytłumaczcie mi w takim razie jak nazwiecie sytuację w której 11 miesięczne dziecko śpi już zupełnie bez pieluszki, budzi się w nocy i woła siusiu, co jak nie świadomość hipnoza?

panthera OT odnośnie wołania mama i tata w tym samym numerze owej gazety kolejna mądra rada:
    "Mówi ma-ma. I to już... w połowie pierwszego roku! Ale spokojnie, na razie nie jest to prawdziwe mówienie ze zrozumieniem. W taki sposób maluch gaworzy. Nie tworzy jeszcze wyrazów, ale bawi się dzwiękami i powtarza sekwencje sylab - właśnie dlatego od czasu do czasu możesz usłyszeć z jego ust takie fałszywe "mama". Dopiero około 12 miesiąca życia maluchy ograniczają się do dzwięków mowy ojczystej, ponieważ tylko takie słyszą wokół siebie."
    u nas było podobnie jak u Was, ewidentnie tata to był tata a mama to mama
    w tej gazecie prawie na każdej stronie są takie wspaniałe mądrości, a już najbardziej mnie wkurza to wszechobecne promowanie mleka modyfikowanego, ale ja chyba jestem przewrażliwiona
    Ostatnio edytowane przez margeritta ; 19-06-2011 o 14:47

Uprawnienia umieszczania postów