Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: Początkująca - pomoc w wyborze

Chustonówka

Domyślnie Początkująca - pomoc w wyborze

Witam, podczytuję Was od kilku dni. Noszę moją półroczną córeczkę w chuście samoróbce azimii i ponieważ ostatnio nasze wypady chustowe nabrały intensywności (mała nie znosi wózka), stwierdziłam, że najwyższa pora nabyć coś nowego.
    Kolorystycznie pasują mi baaaardzo nati ALASKA i NEPAL. Czy długość 3,7 będzie odpowiednia do kieszonki? Jestem bardzo drobnej budowy. Teraz mam 4,6 i muszę wiązać chustę na brzuchu co przy takiej letniej pogodzie jest dość uciążliwe. Wydaje mi się, że te 90cm właśnie jest zbędne. Z drugiej strony obawiam się czy to nie będzie za bardzo "na styk" jak córa podrośnie.
    I co najważniejsze - napalu i alaski jest kilka typów i nie wiem czym się różnią (poza ceną ) W tym momencie są dostępne nepal i alaska
    - 100% bawełny, nepal z wełną i alaska z wiskozą bambusową. Zależy mi, żeby chusta była dość cienka, dobrze się dociągała i wybaczała błędy Moją lnianą chustę dociąga się koszmarnie - co naciągnę z jednej strony, to luzuje się z drugiej. Młoda też się już rozpycha łokciami i zanim wyjdziemy z domu to obie jesteśmy upocone. Czy splot skośno-krzyżowy zniweluje ten problem z nierównomiernym dociąganiem? Nigdy nie miałam w rękach "prawdziwej" chusty
    Czy jakaś dobra dusza mogłaby mi przybliżyć czym się te chusty różnią? Będę bardzo wdzięczna. Mam nadzieję, że wkrótce chustowanie będzie dla mnie i córy już tylko przyjemnością no i zbliżają się wakacje

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

bawełna jest pewnie najtańsza i na długo powinna starczyć (w sensie dźwiganych kilogramów). Wg mnie natki pasiakowe są dość przewiewne i na lato odpowiednie.
    Nepal z wełną będzie pewnie grubszy i może grzać. Ale ma lepszą nośność (ale to ma własciwie znaczenie od 10kg w zwyż )
    chusta z bambusem - chłodzi, dlatego poleca się ją na lato. Mi się ją gorzej nosiło o tyle, że jest bardziej śliska, trudniej ją dociągnąć i w czasie prania się kurczy a podczas noszenia wraca do normalnej długości (ale co za tym idzie, w czasie spaceru świeżo po praniu się luzuje, bo się wydłuża )
    Na początek proponowałabym Ci bawełnę

Co do długości - zmierz dokładnie ile ogona Ci zostaje w chuście, którą masz teraz i będziesz wiedziała, jaka długość Ci wystarczy Do nati możesz też napisać, czy jest szansa na niestandardową długość (np. nie 3,7 tylko 3,9), może się uda, jeśli będzie potrzeba

Mam nadzieję, że coś pomogłam
    a skośnokrzyżową po prostu łatwiej i porządniej można dociągnąć w porównaniu do "pościelówki". Na pewno zobaczysz różnicę
    2 + 7 (2005-2018)

Chustomanka Awatar Celebrianna
    Miejscowość
    Oleśnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karusek Zobacz posta
    bawełna jest pewnie najtańsza i na długo powinna starczyć (w sensie dźwiganych kilogramów). Wg mnie natki pasiakowe są dość przewiewne i na lato odpowiednie.
    Nepal z wełną będzie pewnie grubszy i może grzać. Ale ma lepszą nośność (ale to ma własciwie znaczenie od 10kg w zwyż )
    chusta z bambusem - chłodzi, dlatego poleca się ją na lato. Mi się ją gorzej nosiło o tyle, że jest bardziej śliska, trudniej ją dociągnąć i w czasie prania się kurczy a podczas noszenia wraca do normalnej długości (ale co za tym idzie, w czasie spaceru świeżo po praniu się luzuje, bo się wydłuża )
    Na początek proponowałabym Ci bawełnę

Co do długości - zmierz dokładnie ile ogona Ci zostaje w chuście, którą masz teraz i będziesz wiedziała, jaka długość Ci wystarczy Do nati możesz też napisać, czy jest szansa na niestandardową długość (np. nie 3,7 tylko 3,9), może się uda, jeśli będzie potrzeba

Mam nadzieję, że coś pomogłam
    a skośnokrzyżową po prostu łatwiej i porządniej można dociągnąć w porównaniu do "pościelówki". Na pewno zobaczysz różnicę
    Zgadzam sie z Karuskiem Dodam tylko, ze bambus wiskozowy, a nie naturalny niezbyt chlodzi. Raczej wzmaga pocenie sie, jak sztuczny material. Jesli juz to naturalny (pare natek jest z naturalnym). A poza natkami polecam cieniutkie bawelniane vatanai, cienkie ale mocne i baaaardzo mile
    po prostu Agata

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Ja tez zaczynałam od samoróbki i moge napisać, że naprawdę czuć różnicę.
    Tak, jak Karusek polecałabym Ci zwykłą bawełnę, jest najbardziej uniwersalna i nie sprawia kłopotów w praniu. Do wyboru pozostaje ci tylko kolor

Nie wiem, jak bardzo drobna jesteś. Ja mam standardowe 38 i 170cm i wiążę kieszonkę z 4 metrów.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chusteryczka

Domyślnie

nepal z wełną jest dość cienki, moim zdaniem porównywalna chusta z bawełną, a lepiej nosi. no ale zdania są podzielone, czy na lato wełna się nadaje (niektórzy uważają, że tak)
    wszystkie w zasadzie powinny być mięciutkie!
    K. 2009M. 2012

Chustonówka

Domyślnie

Dziekuję bardzo za wszystkie podpowiedzi. Jeszcze mam parę wątpliwości
    Czy pasiaki bawełniane kurczą się w praniu, a w związku z tym trzeba brać na to poprawkę przy wyborze długości? Mam 158 cm i rozmiar 34. Wydaje mi się, że 3,7m na teraz będzie OK (nie lubię ogonów). Ale co jak mała będzie miała np. 2 latka? Raczej potrzebna mi będzie dłuższa...
    Chusty u Nati mają podaną długość po krótszej stronie skosów czy po dłuższej?
    Czy Alaska bawełniana od bawełnianego Nepalu czymś się różni poza kolorem?
    I czy można te chusty skrócić np. u krawcowej na wybraną długość?
    Na razie tyle pytań. Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Chustoholiczka Awatar Basinda
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

natki są cięte w równoległobok więc długości boków sa podobne. Bardzo często są realnie dłuższe niż podane wymiary. Sktócić zawsze można po jednej lub po obu krawędziach ( przy obcinaniu jednej trzeba ponownie zaznaczyć środek).
    Jeżeli teraz z określonej długości zawiążesz kieszonkę to ta chusta wystarczy dla większego dziecka którego raczej w kieszonce już nosić nie będziesz tylko w 2x, w plecaku czy na biodrze. Kieszonka jest jednym z najbardziej chustożernych wiązań więc można na jej podstawie określić maksymalną długość chusty jaka będzie potrzebna.
    Basia mama 5 małych Trolli
    Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Odpowiem tylko częściowo na kolejną porcję Twoich pytań:
    Skrócić zawsze można, trzeba tylko przesunąć metkę zaznaczającą środek chusty - to żaden problem, o ile jest wszyta po wierzchu, a nie w podłożenie chusty.
    Noszę 36/38 (teraz raczej to drugie...) i czasem wiążę moją dużą małą w kieszonkę z krótkiego, plecaczkowego girasola 3,60 - po prostu supeł mam pod jej pupą, a nie na plecach. Ale wszystko jest ok, wiązanie przepisowe i wygodne. Więc jeśli jesteś bardzo drobna, a mała mniejsza, to myślę, że sobie poradzisz... A jak się za jakiś czas przerzucisz na plecaczki, to też chusta się sprawdzi. Rosnące dziecko nie "zabiera" aż tyle chusty, ile się wydaje - przynajmniej taka jest moja opinia... Małą wciąż mogę normalnie zawiązać w kieszonkę 4,2, tak jak wtedy, gdy miała parę tygodni...

Pamiętaj też o tym, że chusty często są nieco dłuższe niż deklarowana długość, a ten zapas niekoniecznie musi być liczony na kurczenie się po praniu... (najbardziej kurczą się bambusy).
    http://corallovo.blogspot.com/
    08.2005 06.2010 01.06.2014

Chusteryczka Awatar Leika
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

To ja też dołożę swoje trzy grosze Uważam, że wełny Natibaby nadają się na lato, wełna ma świetne właściwości termoregulujące i większą nośność niż sama bawełna - więc przynajmniej teoretycznie, jeśli nie planujesz dalszych zakupów - lepiej będzie Wam się w niej nosić wraz ze wzrostem ciężaru dziecka.

Oczywiście, w najgorsze upały to we wszystkim będzie Wam gorąco, również w samej bawełnie, najbardziej pocimy się od kontaktu skóra do skóry.
    Starszy Syn (VIII.2006), Córka (I.2009) i młodszy Syn (XI.2011)

http://moje-dzieciaki.blogspot.com/

We are what we think. All that we are arises with our thoughts.
    With our thoughts we make the world.
    Buddha

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

...tylko że są delikatesy, które wełna GRYZIE... (nie mówię o sobie, bo testowałam tylko jedną wełenkę). I tu nic się nie da zrobić, mimo najlepszej nośności...

Chusteryczka Awatar Leika
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

No bywa, jednych wełna gryzie innym jedwab śmierdzi

W każdym razie ja osobiście, odkąd "odkryłam" chusty z wełną, nie kupiłam już żadnej czystej bawełny więcej
    Starszy Syn (VIII.2006), Córka (I.2009) i młodszy Syn (XI.2011)

http://moje-dzieciaki.blogspot.com/

We are what we think. All that we are arises with our thoughts.
    With our thoughts we make the world.
    Buddha

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

wełny nati nie gryzą (w przeciwieństwie do Didymosa) ale też trzeba się z nimi "ciećkać", żeby się nie sfilcowały. Bawełnę łatwiej utrzymać w dobrym stanie
    dlatego wg mnie bawełna będzie lepsza
    A kiedyś będziesz mogła ją sprzedać i kupić używaną wełenkę albo len, które lepiej odejmują ciężar dziecka
    2 + 7 (2005-2018)

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Nie dziwię się, nosi szmatańsko!

Chustonówka

Domyślnie

Dzięki dziewczyny. Alaska już do mnie pędzi! Rozmiar 4,6 i skrócę ją już po praniu i dokładnym przemierzeniu. Dam znać jak się nosi. Nie mogę się już doczekać!

demona
    Guest

Domyślnie

To ja dodam tylko, że długość tnij "na teraz", potem sobie drugą kupisz

Uprawnienia umieszczania postów