jesli chodzi o welniany otulacz to moze byc lekko wilgotny(ale nie musi),wtedy trzeba go przewietrzyc i wyschnie,pulowy to samo,za kazdym razem nie trzeba go prac,jesli bardzo sie zmoczy i smierdzi moczem to wystarczy przepłukac w zimnej wodzie,wysuszyc i mozna dalej uzywac
co jakis czas prac,ja jak piore co 3 dni,to wtedy wrzucam go do prania
reasumujac na pewno 2 otulacze musisz miec na zmiane,w tym wieku masz dziecko,ze ja już bym nie kupowała za dużo,ale 2 to minimum
aha, tetra IV jest na tyle gruba,ze rzadko mi moczy otulacz
Bartek 02.05.2007Ksawery 07.08.2010
Sara 28.04.2012
Tutaj slowniczek - poradnik w sumie, troche czytania, ale warto!
http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=6847
tutaj lista sklepow
http://www.chusty.info/forum/showthr...?t=8343&page=5
niektore mają poradniki - tez warto poczytac
od razu polecam przyklejone watki - sporo tam wiedzy
flip to nazwa konkretnego otulacza firmy BumGenius
pul - to nazwa nieprzemakającej tkaniny - od ang. skrotu (nie pamiętam dokladnie)
tetra nie musi byc niebielona - mam taką i taką, musliny czy tetra o roznej gramaturze Imse Vimse (IV) są na pewno lepszej jakosci od zwyklej tetry, ale jak masz w domu zwyklą to mozesz sprobować (choc nie jest za mocno chlonna).
Nie tyle nie jest wskazanepo prostu jest mniej chlonna no i bielona
Uzywam i takiej i takiej.
Otulacz to takie coś, co nakłada się na pieluszkę (formowaną bądź składaną), żeby nie przemokło. Otulacz jest wartswą nieprzemakalną.
Może być wykonany z PULu, wełny albo polaru.
PUL to rodzaj tkaniny - laminowany poliester (czasem bawełna), który oddycha, to taka jakby membrana.
Flip to rodzaj otulacza, firma. Flip akurat jest otulaczem PULowym.
Zwykłą tetrę jak najbardziej można używać, tylko trzeba ją częściej zmieniać, bo jest mało chłonna.
flip to otulacz pulowy
tetra każda może być,nawet taka najtańsza jak masz,ale oczywiscie jest najgorsza,cienka i twarda z kazdym praniem
ja mam troche takiej,ale najbardziej lubie IV,mam 100g i nawet 2 duze siki wytrzymuje![]()
Bartek 02.05.2007Ksawery 07.08.2010
Sara 28.04.2012
Dzięki za rady, trochę mi się rozjaśniło w sprawie Wielo. Mam w sumię sporo zwykłych pieluch tetrowych, więc chyba na pierwszy raz kupię otulacz, tylko nie wiem czy wełniany na lato będzie odpowiedni. Trochę się boję pula, czy on rzeczywiście przepuszcza powietrze i jest miły do ciała, wygląda na zdjęciach bardzo sztucznie, zresztą polar przy pupie na upały chyba też nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem?
Oglądałam też jak można samemu uszyć otulacz i może spróbuję z flaneli??? Dziergac nie umiem. Chyba erithacus szyła fajne wielo, masz jakiś sprawdzony przepis na otulacz?
Kup ze dwa otulacze wełniany i pulowy, do tego tetra<często zmieniamy>na spacery i szpan 2- 3 kieszonki!![]()
Dziewczyny znalazłam na bazarku Otulacz pul one size Babyetta na napy, czy polecacie? Jest jeszcze inny L od Eko_mama?
Ostatnio edytowane przez art-butik ; 05-06-2011 o 13:25