Pokaż wyniki od 1 do 20 z 32

Wątek: Wielo na start - co wybrać

Mieszany widok

Chustomanka
    Miejscowość
    Okolice Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewaibartek Zobacz posta
    ja tez jestem za tetra plus otulacz oraz na ta pore formowanki waskie w kroku(Pupeko i Baby Jungle,oraz pewnie eko mamy,ale one dopiero do mnie przyjda,ale dziewczyny zachwycone)
    na wyjscia cos nieprzemakalnego czyli waskie w kroku kieszonki
    Czy otulacz za każdym razem przy siusiu jest mokry (bo raczej przez tetrę przejdzie) i trzeba go wymieniać, czy można jakieś dodatkowa wkładkę włożyć, żeby nie zamoczyć?
    Ewa, mama Zuzi 21.04.2010 i Tymka 04.05.2013

http://zglowawchmurach-art-butik.blogspot.com/

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

jesli chodzi o welniany otulacz to moze byc lekko wilgotny(ale nie musi),wtedy trzeba go przewietrzyc i wyschnie,pulowy to samo,za kazdym razem nie trzeba go prac,jesli bardzo sie zmoczy i smierdzi moczem to wystarczy przepłukac w zimnej wodzie,wysuszyc i mozna dalej uzywac
    co jakis czas prac,ja jak piore co 3 dni,to wtedy wrzucam go do prania

reasumujac na pewno 2 otulacze musisz miec na zmiane,w tym wieku masz dziecko,ze ja już bym nie kupowała za dużo,ale 2 to minimum

aha, tetra IV jest na tyle gruba,ze rzadko mi moczy otulacz
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Chustomanka
    Miejscowość
    Okolice Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewaibartek Zobacz posta
    jesli chodzi o welniany otulacz to moze byc lekko wilgotny(ale nie musi),wtedy trzeba go przewietrzyc i wyschnie,pulowy to samo,za kazdym razem nie trzeba go prac,jesli bardzo sie zmoczy i smierdzi moczem to wystarczy przepłukac w zimnej wodzie,wysuszyc i mozna dalej uzywac
    co jakis czas prac,ja jak piore co 3 dni,to wtedy wrzucam go do prania

reasumujac na pewno 2 otulacze musisz miec na zmiane,w tym wieku masz dziecko,ze ja już bym nie kupowała za dużo,ale 2 to minimum

aha, tetra IV jest na tyle gruba,ze rzadko mi moczy otulacz
    Czy otulacz to to samo co flip i pull? Trochę się w tym nazewnictwie gubię.
    Czy terra musi być niebielona? A ta tetra IV to 140g? Jak rozumiem nie jest wskazane używanie takich zwykłych pieluch tetrowych?

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez art-butik Zobacz posta
    Czy otulacz to to samo co flip i pull? Trochę się w tym nazewnictwie gubię.
    Czy terra musi być niebielona? A ta tetra IV to 140g? Jak rozumiem nie jest wskazane używanie takich zwykłych pieluch tetrowych?
    Tutaj slowniczek - poradnik w sumie, troche czytania, ale warto!
    http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=6847
    tutaj lista sklepow
    http://www.chusty.info/forum/showthr...?t=8343&page=5
    niektore mają poradniki - tez warto poczytac
    od razu polecam przyklejone watki - sporo tam wiedzy

flip to nazwa konkretnego otulacza firmy BumGenius
    pul - to nazwa nieprzemakającej tkaniny - od ang. skrotu (nie pamiętam dokladnie)
    tetra nie musi byc niebielona - mam taką i taką, musliny czy tetra o roznej gramaturze Imse Vimse (IV) są na pewno lepszej jakosci od zwyklej tetry, ale jak masz w domu zwyklą to mozesz sprobować (choc nie jest za mocno chlonna).
    Nie tyle nie jest wskazane po prostu jest mniej chlonna no i bielona
    Uzywam i takiej i takiej.
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Otulacz to takie coś, co nakłada się na pieluszkę (formowaną bądź składaną), żeby nie przemokło. Otulacz jest wartswą nieprzemakalną.
    Może być wykonany z PULu, wełny albo polaru.
    PUL to rodzaj tkaniny - laminowany poliester (czasem bawełna), który oddycha, to taka jakby membrana.
    Flip to rodzaj otulacza, firma. Flip akurat jest otulaczem PULowym.

Zwykłą tetrę jak najbardziej można używać, tylko trzeba ją częściej zmieniać, bo jest mało chłonna.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

flip to otulacz pulowy
    tetra każda może być,nawet taka najtańsza jak masz,ale oczywiscie jest najgorsza,cienka i twarda z kazdym praniem
    ja mam troche takiej,ale najbardziej lubie IV,mam 100g i nawet 2 duze siki wytrzymuje
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Chustomanka
    Miejscowość
    Okolice Warszawy

Domyślnie

Dzięki za rady, trochę mi się rozjaśniło w sprawie Wielo. Mam w sumię sporo zwykłych pieluch tetrowych, więc chyba na pierwszy raz kupię otulacz, tylko nie wiem czy wełniany na lato będzie odpowiedni. Trochę się boję pula, czy on rzeczywiście przepuszcza powietrze i jest miły do ciała, wygląda na zdjęciach bardzo sztucznie, zresztą polar przy pupie na upały chyba też nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem?
    Oglądałam też jak można samemu uszyć otulacz i może spróbuję z flaneli??? Dziergac nie umiem. Chyba erithacus szyła fajne wielo, masz jakiś sprawdzony przepis na otulacz?

Chusteryczka
    Miejscowość
    Gliwice

Domyślnie

Kup ze dwa otulacze wełniany i pulowy, do tego tetra<często zmieniamy>na spacery i szpan 2- 3 kieszonki!

Chustomanka
    Miejscowość
    Okolice Warszawy

Domyślnie

Dziewczyny znalazłam na bazarku Otulacz pul one size Babyetta na napy, czy polecacie? Jest jeszcze inny L od Eko_mama?
    Ostatnio edytowane przez art-butik ; 05-06-2011 o 13:25

Chusteryczka
    Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miracle Zobacz posta
    Kup ze dwa otulacze wełniany i pulowy, do tego tetra<często zmieniamy>na spacery i szpan 2- 3 kieszonki!
    to właśnie chciałam napisać my na co dzień otulacze (wełniane) ew flip lub otulacz pul Babyetty plus tetra, na wyjścia kieszonki sio Babyetty lub Itti Bitti (mamy kilka, ale bez przesady )
    jak Ci się sprawdzi wielopieluchowanie, możesz się "rozbrykać" z kieszonkami

Uprawnienia umieszczania postów