Strona 9 z 30 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161719 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 180 z 596

Wątek: Jutro idziemy do kiosku !

Chustoholiczka Awatar v
    Miejscowość
    jakby Warszawa

Domyślnie

ja bym powiedziala, ze raczej poplyneli z podpisem - bo to sie rzeczywiscie nie klei, ale zarzutu wobec tekstu bym z tego nie robila

on ma obrazowac wycienk rzeczywistosci. nie ja tlumaczyc. zobrazowal. gazeta do smietnika, za tydzien nastepna okladka.

Chusteryczka Awatar Mita

Domyślnie

przysłowie na dziś: dzielić włos na czworo

-Niektórzy ludzie są podli ,bo kłamią!- krzyknął Lubiński
    -A inni są jeszcze bardziej podli ,bo mówią prawdę- odparł doktor.

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mita Zobacz posta

przysłowie na dziś: dzielić włos na czworo
    ano, i na każdy inny dzień też

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paskowka Zobacz posta
    Dziewczyny, ale to jest reportaż (chyba Marta popraw mnie jeśli sie mylę), a w reportażu chyba nie pisze sie rzeczy takiech "naukowych" czy też zachęcających rodziców. To jest opowieść o pewnej grupie - o nas, tzn. o tym forum.
    O małym procencie tego forum - bo ile z tych niecałych 3,8 tys. poluje na unikaty? i zdanie z artykułu:
    "tylko garstka Matek i Ojców idzie krok dalej".
    tekst bardzo mi się podoba - zachowam sobie na pamiątkę - bo w choć trochę czuję sie częścia tego chustoświrstwa
    Ale trudno nie zgodzic się z marushką - mnie zabrakło też jakby wprowadzenia (nie naukowego czy zachecajacego), ze to i wygoda i bliskość, ze nie tylko jaglanka (ktora od razu moze sie kojarzyc z eko- swirem, niekoniecznie w pozytywnym tego slowa znaczeniu).
    Ze latawica to wspaniały przyklad bezinteresownej pomocy, ale i czegoś wiecej - chcemy jak najlepiej dla swoich dzieci i szukamy, jakze niekonwencjonalnych, niepopularnych często rozwiązań - a przecież to tutaj powstała strona
    przytulmniemamo, to tutaj zbieramy w aukcjach pieniadze na rodzinny dom dziecka, czy dla Igorka (tu wstawic mozna wiele dzieciecych imion).

Mnie ujął fragment o babci - wyjąc zza szczebli i przytulic!!!
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chustomanka Awatar fiolka
    Miejscowość
    sielsko pod Krakowem

Domyślnie

a wszystko dlatego, że tytuł wskazuje na artykuł o przeciętnej chustomamie - czyli np o mnie - noszę bo lubię, bo maluch się uspokaja, bo jest w tym jakiś głębszy sens - miło, spokojnie i bez większych kontrowersji. A tekst musi zaciekawić, zaitrygować, być tematem do syskusji - i takim właśnie jest. Gdyby byłby o chustonoszeniu tylko - byłby nudny.
    Nie jest o mnie ani prawdopodobniej o większej ilości użytkowniczek/użytkowników chustoforum (łączy nas tylko idea, czyli noszenie bobasów) ale przez to, że jest jaskrawy i pokazuje Matki od Chust jako "wariatki" (w pozytywnym sensie) fajnie się to czyta - a o to przecież chodziło.
    Wicuś 01.2011, Lili 01.2013, Ignaś 10.2014

Chustoguru Awatar MonikaK
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Vunia wyraziłaś wszystko co chciałam!
    Dodam od siebie- ile osób trafia tu, bo chce nosić DLA WYGODY, bo to fajne i modne, a bliskość, AP, wszystko przychodzi z czasem?
    Moim zdaniem sporo. Sama trafiłam bo chciałam mieć wolne ręce, a mimo, że nie poluję na limity to czuję się chustoświrem.
    Moim zdaniem artykuł jest z jajem, z dowcipem, dla mnie bomba! I nie zdziwię się jak właśnie wiele osób postanowi zgłębić temat
    Ignacy 2009, Antoni 2011, Szymon 2014, Józek 2016, Franciszek 2018... fasolka 2020

https://manymum.blogspot.com/

Chustomanka Awatar i_n_a
    Miejscowość
    Poznań / Suchy Las

Domyślnie

Czytałam. Tekst fajny, lekko napisany, z jajem. Historia Latawicy mnie wzruszyła bardzo, bo pamiętam ją mocno.
    Tekst w dziale "Na własne oczy", pod koniec numeru, w miejscu, gdzie pojawiają się takie małe "wariactwa", opisane tak, aby zaintrygować, ze zdjęciami, które mają zachęcić. I tak jest w tym wypadku. Poza tym, mi zapadł w pamięć przedostatni akapit - "(...) choć Matka od Chust może mieć wiele Szmat, Chuściochowi wystarczy jenda." Dla mnie w domyśle zawiera się tu cała idea - nie ważne w czym, ważne, że w ogóle
    Karolina: (*), Milena - 8 września 2008, Ania - 17 czerwca 2011, mąż i 2 koty
    Doradca Noszenia ClauWi
    ® - www.matami.pl
    http://kulinarneperwersje.blogspot.com
    W Poznaniu też nosimy

Chusteryczka Awatar truscaffka
    Miejscowość
    Pyrlandia

Domyślnie

Poza tym - nie demonizujmy sprawy (Demona, wybacz, nic osobistego) - ten artykuł to nie jest jakiś jedyny głos na puszczy dotyczący noszenia. To nie jest tak, ze tym jednym artykułem ustanowiony zostanie jeden określony obraz nosiciela i koniec, już dalej nic nie będzie.
    Od jakiegoś czasu można zaobserowac różne działania - i oddolne (inicjowane przez noszących rodziców, którzy z racji tego, że chusty używaja, są przykładem dla swoich bliższych i dalszych znajomych) jak i odgórne (inicjowane przez chustowe organizacje czy szkoły doradców), które maja za zadanie nieść ten kaganek chustowej oświaty. Temat chust pojawia się regularnie w audycjach radiowych, w telewizji (i to w śniadaniówkach - czyli trafia do targetu, jakim sa matki na macierzyńskim), w chuście noszą celebryci. Temat noszenia pojawia sie na konferencjach naukowych, w artykułach w gazetkach "dzieciowych", w prasie lokalnej. I co roku mamy Tydzień Noszenia czy Bliskości w wielu miastach w Polsce.
    Moim zdaniem temat noszenia żyje już w Polsce własnym życiem i fajnie, że pojawiło się wreszcie jakieś nowe spojrzenie na to co, się wokół chust dzieje. Pewnie, ze możnaby dorzucić to i owo, aby artykuł był kompletny i zadowalał wszystkich w tym samym stopniu, ale może potraktujmy ten artykuł jako początek, po którym pojawia sie kolejne publikacje - w których opisane zostanie życie chustomatki w bardziej wyczerpujący sposób.

Przy okazji - przypomnijcie sobie jak rok temu - bodajże w maju - w wieczornych Faktach TVN (tu dopiero mamy kilkumilionową widownię, Polityka przy nich to pikus) pojawiła się informacja, ze 7dniowe dziecko udusiło się w torbie na dziecko. To był piękny materiał, wypowiadała sie zosinamama i hanti, obie zawiązane w chustę (hanti w jakiejś zielonej zarce z tego co kojarzę), mówione było o tym, żeby w torbach nie nosić, że lepiej pionem i tak w ten deseń....i co z tego, skoro dla osoby niezwiązanej z tematem chust, przekaz materiału filmowego był jeden: Dziecko udusiło sie w CHUŚCIE". ale jakoś nie zaobserwowałam, aby od czasu emisji tego materiału w tv spadła ilość rodziców zainteresowanych noszeniem. Więc nie ma się co martwić - to tylko artykuł i jak zauważyła vunia - za tydzień pojawi się kolejny numer gazety, a ten trafi do kosza.

Więc - bez przesady, nie ma co sie martwić na zapas.
    Doradca noszenia [/FONT]ClauWi® po kursie zaawansowanym
    Szkoła rodzenia i naturalnego rodzicielstwa GAJA - http://www.gaja-szkolarodzenia.pl/
    Szkoła noszenia TULIPANNA - http://www.tulipanna.pl/
    Stowarzyszenie "Poznań w chuście"

Mama Zosi (04.2007), Zuzi (02.2009) i Justynki (04.2013)

Chustoholiczka Awatar szast.prast
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Uff, wyszłam jedynie na pocztę naszą powszednią (zamotana w chustę, a jakże, w dodatku nadać paczkę z chustą), a tu taka dyskusja Czytam uważnie każdy post i ogromnie mnie cieszy, że jest tyle różnych opinii. Dorzucę coś od siebie i napiszę że...

Reportaż z zasady pokazuje jedynie wycinek (tu: chustowej) rzeczywistości. Takie jest prawo tego gatunku. Mnie zaintrygował właśnie ten wycinek.
    Reportaż jest oczywiście o Demonie, jak również i o Chustach (i tak, również o Chustach tkanych przez Didymosa) oraz Matkach, ale jednak, między wierszami albo bardzo wprost, również o chustonoszeniu. Ufam, że wielu z czytelników Polityki to wyłowi.

Chustomanka
    Miejscowość
    Czeladź/Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demona Zobacz posta
    A jak sie dobrze wczytacie to może siebie w tekście odnajdziecie
    ja znalazłam się w artykule nie wiem, czy to stricte mnie się tyczy, ale pisałam kiedyś o tym w wątku sprzedażowym
    o sprzedaży konsoli męża, coby kupić nową szmatę.. mój mąż to przeczytał i "chyba bym takiej łeb urwał"

Chustomanka
    Miejscowość
    Czeladź/Sosnowiec

Domyślnie

Dobra, przeczytałam całą dyskusję, na artykuł rzuciłam się jeszcze w drodze do domu i chyba go zaraz sobie jeszcze raz przeczytam.
    Szast, kawał dobrej dziennikarskiej roboty, gratulacje. Dla mnie artykuł jest genialny, taki z przymrużeniem oka, dowcipny, inteligentny, na poziomie. Miło mi było przeczytać o moich i naszych tutaj wariactwach.

Chusteryczka Awatar lati

Domyślnie

jak męża zapytałam jak wrażenia po przeczytaniu to powiedział że pokazuje "jakie świry jesteście" i że czytał o mnie szczególnie we fragmencie o listonoszu i breloczku, a ja czekam z niecierpliwością aż wróci z pracy z ową gazetą i da poczytać
    ogólnie mówił że mu się podobało przedastawienie chustowania jako hobby coby nie rzec pasji
    Edit: strasznie się uczepił fragmentu że chuściochowi jedna szmata wystarczy...
    F 09.07.2010 i A 19.03.2014

Chustoguru Awatar grimma
    Miejscowość
    joli bord - warszawa

Domyślnie

http://chusty.info/forum/showthread....t=samoswiadoma
    no coz
    popatrzcie ile razy w tym watku pojawia sie slowo jaglanka
    "za każdym razem, kiedy sprawiasz przykrość swojemu dziecku, powinieneś wrzucić do skarbonki dolara na jego przyszłą terapię"

Chusteryczka Awatar milorzab
    Miejscowość
    PodWarszawa

Domyślnie

Przeczytałam. Dla mnie jest głównie o zakupoholizmie.
    Asia, mama Ignacego, Tosi, Dominika, Weroniki i Maksa

Chustomanka
    Miejscowość
    Glajwic

Domyślnie

heh
    jakby miałoby być o wszystkim to nie końcowe "Na własne oczy", a strony "Raportu" powinna Szast dostać

Jako wieloletniemu i wiernemu czytelnikowi "Polityki" bliżej mi do zdania Vuni niż Marushki, aczkolwiek przyznam, że zabrakło mi jakiejś takiej klamry, akapitu dopinającego cały artykuł. Nie o kangurkach i żabkach, ani ideologii AP (którą - jak się okazało na drogach mego macierzyństwa, stosuję nie wiedząc nawet, że coś takiego istnieje ) tylko, że Matka od Chust w całym swoim świrstwie i chęci przynależności do "elyt" poprzez posiadanie Unikatu tudzież ułowienia Limita nosi Chuściocha, bo najzwyczajniej w świecie po prostu lubi to robić i jest jej z tym wygodnie.

Aczkolwiek należę do frakcji wierzących w inteligencję czytelników "Polityki"

Ciociu Szast

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

przeczytałam i ja w końcu.
    brechtałam się z pół godziny-zbanowałyśmy trendsetterkę niewdzięczne.
    ale powiedzcie mi,kiedy kaszmir poszedł na forum za 2 kawałki? ominęło mnie takie przedstawienie,bo mój poleciał do Stanów jak mi zepsuły jedne panie wątek sprzedażowy,a wydawało mi się,że droższego albo w tej samej cenie nie było.

Chustoguru Awatar sylvetta
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Było cos omnie?????
    zartuje! jade zaraz na koncert i gazete zakupie i ja tu napisze co o tym mysle!!!

demona
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magda1980 Zobacz posta
    ale powiedzcie mi,kiedy kaszmir poszedł na forum za 2 kawałki? ominęło mnie takie przedstawienie,bo mój poleciał do Stanów jak mi zepsuły jedne panie wątek sprzedażowy,a wydawało mi się,że droższego albo w tej samej cenie nie było.
    Iwony kaszmir do Agutka poleciał za 1900 chyba. Zimą 2009-2010.
    Licytacje kaszmira też Ci ktoś spsuł, tak jak pamira

Chustomanka
    Miejscowość
    Glajwic

Domyślnie

że małego OT-a poczynię
    Czyżby na szmato-straganie kiedyś można było się licytować??

Chusteryczka Awatar kamuszyca
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

artykuł mocno przejaskrawia - to wcale nie jest rzeczywistość polskiego chustowego świata. to jest malutki ułamek. rozumiem zamysł autorki - żeby było ciekawie i intrygująco, rozumiem wyciąganie "smaczków". ale mnie również zabrakło choć jednego zdania o tym, że chustonoszenie to coś więcej niż drogie szmaty i lans.

Uprawnienia umieszczania postów