Pokaż wyniki od 1 do 20 z 43

Wątek: Selendang

Mieszany widok

Chustopróchno Awatar PchlePsotki

Domyślnie

no my plecak męczymy, tylko muszę coś trochę dłuższego kupić ,bo młoda nie lubi węzła pod pupą, albo wypróbować wiązanie na jednym ramieniu-ale to chyba nie spodoba sie moim ramionom. Moja 5 lat ma, ale jak jest chora lub zmęczona to lubi być polulana na plecach.
    Blog,
    Aniołek Sierpień 2022,Aniołek Kwiecień 2022,Aniołek Październik 2021,Asiulek 1.02.2013 ,Aniołek grudzień 2008, Natulek 13.08.2006

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

ok. zatem:
    jako tylko i wyłącznie mama - powiem, że ładna chusta, cienka i z potencjałem miękkości

jako mama prawie-dwunastokilogramowca: napiszę, że to chusta dla maluszków.

a jako doradczyni - dla mnie ta chusta jest za krótka i za szeroka i za mało skośnokrzyżowa żeby zawiązać z niej coś, co będzie bezpiecznym i zdrowym wiązaniem. (poza siodełkiem na biodrze - a'la pouch. ale przyznam, że do tych celów wolę jednak bezwęzłowy pouch...)

może to rzeczywiście dobra chusta na przerobienie na kółkową?

szkoda, że "pierzemy tylko w razie konieczności", bo może parę prań, suszeń w suszarce i prasowań pomogłoby ja złamać - wtedy chyba dużo łatwiej by się ją dawało dociągać...

dziękuję za możliwość testowania.

Chustomanka Awatar sandy.pit
    Miejscowość
    Warszawa Falenica

Domyślnie

plusy:
    jest prze-przepiękna,
    jest cienka, zarówno pod kątem niegrzania w upał, jak również tworzenia małego zawiniątka "do torebki"

minusy:
    jest nieobrębiona co zauważyłam dopiero po praniu i suszeniu
    jest krótka! zawiązałam na ogryzkach (mam nadzieję, że widać to na zdjęciach) plecak z węzłem pod pupą. nie jestem duża, rozmiar 38, córa 10 kilo, obie cienkośmy się dziś odziały

acha, no właśnie. skoro to testy: uprałam i wysuszyłam ją w suszarce, co BARDZO poprawiło jej wiązalność i uprzyjemniło obsługę i ogólne mizianie pięknego batiku (moja starsza córka zażądała zawinięcia w ów batik jak w suknię). ale aby ją jednak dobrze zamotać to ja bym ją musiała trochę jeszcze w pralce pomiędlić i suszarce, więc mam nadzieję, że to zastrzeżenie Myszko polegało na dmuchaniu na zimne w kontekście testowego egzemplarza, który powinien trafić do każdego w dobrej formie, a nie być zniszczonym przez nieodpowiednią pielęgnację, cooo? i że to nie jest kwestia sprania wzoru na przykład.

reasumując: biorąc ją do ręki pierwszy raz miałam mieszane uczucia - w porównaniu z porządną Szmatą, różnica jest spora. jednak ona się broni. mogłabym mieć takie cudo w swoim stosie, niestety jednak długość, a raczej krótkość ją dyskwalifikuje. będą dłuższe?

dziękuję za uwagę.

Doradca Noszenia ClauWi® i Doula

Chustofanka Awatar myszka

Domyślnie

super fotki! dzieki co do dlugosci to nie ma szans na dluzsze
    selendangi zawsze maja taka dlugosc i zebym nie wiem jak sie starala to dluzszego nie zdobede....
    to dlatego, ze w Indonezji zwykle nie wiaza koncow tylko tak zakladaja o siebie i wtedy jest ok. a na nasze wiazania ciut brakuje.
    mysle, ze to po prostu chusta do ok roku, max poltora, prawda?
    littlepenguin.eu - pieluszki wielorazowe handmade, akcesoria, chusty

Chustomanka Awatar dorcik81
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

wrażenia estetyczne-cudna piekne kolory,piekny wzór,jest bardzo cieniutka,rzeczywiście zajmuje niewiele miejsca torebce
    co do nośności (nosiłam jak w pouchu) no kurcze nie zachwyca,ale może być fajna jako kółkowa na lato dla maluszka max do 10 kg
    starsza 27.11.2008
    młodsza 28.12.2010
    -Niektórzy ludzie są podli ,bo kłamią!- krzyknął Lubiński -A inni są jeszcze bardziej podli ,bo mówią prawdę- odparł doktor.

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

to teraz pora na moją recenzję- miałam testowego selendanga
    kolory dla mnie cudne- moje ulubione fiolety
    chusta miękka, cienka, przyjemna w dotyku,
    niestety nie ponosiłam w niej za dużo;
    w plecaku- nie czułam się komfortowo z powodu węzła pod pupą i trochę mi się chusta wżynała w ramiona;
    na szybkie wiązanie, na biodro jest fajna, ale też nie potrafiłam w niej długo nosić, choć tu pewno wina niedokładnego dociągnięcia przy wierzgającej córze

ogólnie- na szybkie wyjście lub chwilowe motanie, chusta bardzo fajna, ale jakoś nie potrafię sobie wyobrazić dłuższego w niej noszenia

Chusteryczka Awatar Vernea
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

No to teraz ja. Selendang testowany na 11,5 kilo ponadroczniaka i prawie 16 kilosach trzylatki.

I teraz tak. Zarówno jedno jak i drugie nosiło mi się fajnie, chociaż o dziwo lepiej starszą Używałam na wiązanie na plecach (motane na skos) oraz na biodrze na zasadzie kółkowej. Przy dokładnym dociągnięciu dobrze się niosło. Ze starszą to i nawet z godzinę się niosłyśmy. Na biodrze to nawet nie wiem czy nie fajniej niż w kółkowej Plecak z węzłem pod pupą. Hmmm... fajny, chociaż nie miałam do niego przekonania bo jakoś nie mogłam tego drugiego węzła na ogryzkach zawiązać.
    Poważne plusy:
    -rozmiar niezwykle kompaktowy
    -materiał bardzo przyjemny, cieniutki
    -krótkość (kupa materiału nie plącze się pod nogami)
    -cuuuudne kolory, takie mega optymistyczne
    -przy zamotaniu przesuwanego węzła dociągnięcie jest banalne i skuteczne
    -wbrew pozorom można zamotać na kilka sposobów

Minusy:
    -wymaga opanowania sztuki motania bo faktycznie jest trochę inna niż w przypadku "normalnych" chust
    -na długi spacer z niechodzącym dzieckiem pewnie bym się nie wybrała (chociaż kto wie) do pobliskiej piaskownicy, na trasie dom-autobus-dom myślę, że tak

Mała zmiana. Jednak krótkość jest zaletą

No w każdym razie moja refleksja jest taka, że nie siląc się na użytkowanie selendanga jak "normalnej" chusty, zaakceptowanie jego możliwości+przyzwoita nauka jego motania mogą dać na prawdę fajne efekty. Ja w każdym razie jestem zadowolona z jego użyteczności, z przykrością wypuszczam dalej i zamierzam nabyć własny.

Ale jeszcze taka drobna uwaga. Ja kocham wszelkie tradycyjne chusty (kangi chociażby) i wciąż nie mogę się nadziwić, że wydaje się taką kupę kasy na supermegadrogaśne szmaty, a w gruncie rzeczy nie docenia się tych rozwiązań, które już dawno temu wypracowały ludy mniej zaawansowane cywilizacyjnie.

Edit: Po intensywnym użytkowaniu selendanga przez weekend mogę jeszcze coś dopisać. Jeśli chodzi o mnie to jest nawet wygodniejszy niż kółkowa. Na biodro na zasadzie poucha, ale z regulacją (węzeł przesuwny zdziałał cuda). Ekspresowo się zakłada i nosi się super. Moje młodsze dziecię chustę polubiło i się cuuudnie w niej przytula. Chusta zmiękła i jest cudnie milutka i mięciutka (no ale była bardzo dużo używana).
    Na wyjeździe miałam ze sobą: 1 długą, 1 kółkową, nosidło i selendang. I najczęściej w użyciu był właśnie selendang, potem kółkowa, nosidło, wiązanka.

A odpowiadając na pytanie w kwestii wciśnięcia 16 kilowca Da się w plecaczku wiązanym jak rebozo. I przy dobrym naciągnięciu trzyma. Ew. można wziąć na biodro i też jest ok

No i w końcu fotki. Akurat z młodszym dzieciem, ale chciał spać, więc trzeba było ululać. Nasz cudny selendang w roli głównej Działa usypiająco

Ostatnio edytowane przez Vernea ; 26-06-2011 o 21:15 Powód: dodanie fotek, zmiana w recenzji
    www.nosimydziecko.pl chusty do noszenia dzieci, nosidełka ergonomiczne
    www.vernandnea.pl rodzinny sklep internetowy
    www.pluszowapileczka.pl internetowy sklep z zabawkami

Moje cztery Szczęścia: 2008, 2010, 2012, 2017

Uprawnienia umieszczania postów