Wygląda na to, ze wpadnie mi kasa nadrogramowo. No i mam zagwozdkę, co by tu nabyć drogą kupna. Możecie mi tak jasno wyłuszczyć znaczące i mniej znaczące róznice pomiędzy wymienionymi?
Wygląda na to, ze wpadnie mi kasa nadrogramowo. No i mam zagwozdkę, co by tu nabyć drogą kupna. Możecie mi tak jasno wyłuszczyć znaczące i mniej znaczące róznice pomiędzy wymienionymi?
to zależy kto co lubi i jak jest zbudowany![]()
Nie nosiłam dotąd w żadnym ergonomicznym a boję sie trochę kupować tak zupełnie w ciemno.
Najlepiej pożyczyć i przymierzyć. Mnie się podobała manduca (bo ma najszerszy panel i wydawało mi się, że na długo starczy) i chyba bym się na nią zdecydowała, ale przymierzyłam na klubie kangura i okazała się na mnie za duża.
Wahałam się potem między ergo i patapum toddler, bo oba fajnie leżały i w końcu zdecydowałam się na ergo, bo wydaje mi się, że patapum ma węższy panel (choć nie mierzyłam - bardziej na oko, po tym jak młodemu się nogi układały).
Przymierzałam jeszcze patabum baby i na nas już było dużo za małe, ale wydaje mi się, że mniejszy dzieć miałby w nim wygodnie.
Myślę jednak, że bez przymierzenia to zawsze trochę ryzyko jest, bo każdemu coś innego pasuje.
nosiłam w patapku i manduce, to prawda, ze każdemu inaczej się nosi, ale staraliśmy się z mężem wyłapać obiektywne różnice i oto nasze wnioski:
patapum ma węższy panel
manduca - szerszy i do tego regulowaną wysokość, i do tego wkładkę dla młodszego dziecia
patapum jest trudniejszy do założenia - trzeba nogi dziecka umieścić w oczku szelki, której się nie odpina do końca
a ponieważ się nie odpina do końca, nie możesz skrzyżować szelek na plecach
manduca ma sztywniejsze szelki - na całej długości szelki jest taśma, w patapku są szelki bardziej miękkie i elastyczne (zależy, co kto lubi)
manduca ma cały system zabezpieczeń - specjalne klamerki, gumki przy klamerkach - utrudnia korzystanie, zwiększa bezpieczeństwo (co nie znaczy, ze mieliśmy jakieś zastrzeżenia co do jakości wykonania patapka, było też ok)
no i mnie urzekła dżdżownica na manduce, ale to absolutnie nieobiektywne...
to tyle ode mnie![]()
Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, niepraktykujący ale z sentymentem.
Matka Mateusza (wrzesień 2005) i Małgośki (styczeń 2008), była chustonoszka, ale trzymająca jeszcze szmaty w szafie.
No chustopróchno po prostu.
o doominikaa, dziękuję ci bardzo za odpowiedź. Niestety nie mam mozliwości pożyczyć nosidła, miałam wątek na chustostraganie ale chętnych brakA co do szerokości i wysokości panela w manduce, to jak mam sprawdzić czy np nie będzie zbyt szeroki i wysoki? Czy w ogóle jest to możliwe żeby był za szeroki?
bez testowanie ciężko
ja miałam manducę i sprzedałam kupując w zamian ergo, które lepiej mi się nosi
Doradca-Partner Akademii Noszenia Dzieci
Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)
and life's like an hourglass glued to the table,
No one can find the rewind button girl
So cradle your head in your hands.
And breathe, just breathe, whoa breathe, just breathe
mam ten sam problem![]()
nie ma mozliwosci przetesowania wszystkiego
ja mam pozyczonego patapuma i faktycznie problem z wlozeniem dziecia troche ale dzis sama zalozylam malego na plecy - pierwszy razwiec pewnie kilka prob i nabierze sie wprawy a podkreslam ze moj syn do spokojnych nie nalezy
I JESZCZE JEDNA RÓŻNICA - ERGO MA SZERSZE I TAK JAKBY LEPIEJ WYPEŁNIONE SZELKI 9 CHODZI MI O TO CO SIE ZAKŁADA NA RAMIONA)
April, a skąd jesteś? Bo jeśli z Warszawy, to mogę ci pożyczyć ergo do wypróbowania.
Z różnic jeszcze mi się przypomniało, że patapum jest chyba najcieńszy i najlżejszy z wszystkich i kapturek na główkę ma z siateczki.
Mnie w zakładaniu nawet te oczka przy szelkach nie przeszkadzały, tylko przez ten wąski panel zdecydowałam się w końcu na ergo i jestem zadowolona.
Jestem z Pruszcza, to niedaleko GdańskaJuż zaklepałam ergo u fajerwerki. Mam wielką nadzieję, ze będzie mi sie dobrze nosiło. ALe dziekuję za dobre chęci kiribati
![]()
april - a chcesz potestować Patapuma ? Osobisty Toddler mojego małża od sierpnia leży w szafie i sie kurzy bo on nie ma czasu a ja nie moge nosic wiec czemu nie mialby posluzyc testowaniu w Pruszczu ?jeśli chciałabys to daj znac.
Doradca noszenia w chuście po kursie podstawowym Trageschule Dresden®,
już nie .pl ale wciąż zamotana![]()
Lola poszło pw![]()