Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 41 do 53 z 53

Wątek: pielucha na noc?

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

no dobra to ja sie przyznam - Damian ma ponad 6 lat i nadal spi z pieluchą (tzn z majtkami treningowymi)
    nie trzyma moczu w nocy i nic nie jest w stanie go obudzić, nawet ja, a wysadzanie lejącego się 6 latka ważącego koło 30 kg to ponad moje siły.
    jak się zasika - śpi do rana mokry, po 2-3 takich mokrych drzemkach mamy zapalenie pęcherza, tak silne że pomaga tylko furagin.
    przebadany na wszystkie strony - fizjologicznie zdrowy - problem może leżeć w nadpobudliwości i dla odreagowania dnia - kamiennym śnie (Damian potrzebuje bardzo dużo snu, zdąża się ze śpi również w dzień)
    próbowaliśmy rożnych metod, nawet brzęczyka wybudzającego. wybudzał owszem nas - jego nie, jego nie budzi nawet potrząsanie, zimna woda na twarz i klepanie po buzi -no tak ma. i bardzo mi było przykro jak ktoś widział ze na noc zakłada pieluchę i słyszałam całą tyradę ze jak to ja mu pozwalam

tym bardziej bolało ze jako dziecko tez miałam poważne problemy (do 9 lat - do czasu operacji, bo to akurat kwestia wady wrodzonej była) i tez ze mnie się śmiano i mamie dogadywano.
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Ilość pitych napojów przed snem nie ma znaczenia większego jeśli dziecko rzeczywiście nie ma już problemów z moczeniem nocnym i hormon zagęszczający mocz działa poprawnie. Prawda jest taka że jeśl nie działa to nic nie zrobisz wcześniej, może tylko założyć pieluchę, ewentualnie wysadzać, ale nasz urolog mówi że nie należy wysadzać, bo to takie oszukiwanie jest, a skoroorganizm gotowy ni jest to nie jest (oczywiście mówię o dzieciach). Kapi też dość szybko przestał sikać w nocy - koło 20 miesięcy - w dzień później koło 2lat i ja nie wiem co to zasikane prześcieradło, a przecież młody urodził się z wadą wrodzoną UM
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Dagmara, z tego co kojarzę, jestes przeciwniczką EC i wczesnego wysadzania dziecka.
    A ja z doświadczenia wiem, że umożliwienie dziecku załatwienia się poza pieluchę skutkuje niechęcią do załatwiania się pod siebie. To nie jest żadne oszukiwanie, a wypracowanie pewnych nawyków. Więc moim zdaniem, jeśli będziemy dziecko wysadzać w nocy, to nauczy się ono, że powinno się samo wybudzić. Piszę oczywiście o dzieciach zdrowych i bez żadnych zaburzeń.

Edit: Kinga Cherek pisze w swojej książce, że bezwiedne oddawanie moczu może być u dzieci objawem alergii.
    Ostatnio edytowane przez erithacus ; 19-05-2011 o 13:54

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustopróchno Awatar Mamamaria
    Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panthera Zobacz posta
    no dobra to ja sie przyznam - Damian ma ponad 6 lat i nadal spi z pieluchą (tzn z majtkami treningowymi)
    nie trzyma moczu w nocy i nic nie jest w stanie go obudzić, nawet ja, a wysadzanie lejącego się 6 latka ważącego koło 30 kg to ponad moje siły.
    jak się zasika - śpi do rana mokry, po 2-3 takich mokrych drzemkach mamy zapalenie pęcherza, tak silne że pomaga tylko furagin.
    przebadany na wszystkie strony - fizjologicznie zdrowy - problem może leżeć w nadpobudliwości i dla odreagowania dnia - kamiennym śnie (Damian potrzebuje bardzo dużo snu, zdąża się ze śpi również w dzień)
    próbowaliśmy rożnych metod, nawet brzęczyka wybudzającego. wybudzał owszem nas - jego nie, jego nie budzi nawet potrząsanie, zimna woda na twarz i klepanie po buzi -no tak ma. i bardzo mi było przykro jak ktoś widział ze na noc zakłada pieluchę i słyszałam całą tyradę ze jak to ja mu pozwalam

tym bardziej bolało ze jako dziecko tez miałam poważne problemy (do 9 lat - do czasu operacji, bo to akurat kwestia wady wrodzonej była) i tez ze mnie się śmiano i mamie dogadywano.
    no to mamy podobny problem - było już tak, że Gabryś miał suche noce - 2 lata temu maź trafił do szpitala, było z nim bardzo źle (sepsa) i zaczęło się od początku. Zeszłoroczna wakacje były o.k., wrócił do przedszkola i znów problem.
    Fizjologicznie zdrowy. Z bardzo duża wrażliwością, a nawet nadwrażliwością. Z alergią i astma bardzo silną.

Dla odmiany Nikodem nie sika tylko w nocy - w dzień nie przeszkadza mu pielucha, mokre majtki, potrafi taplac sie we własnych siśkach i z uśmiechem na ustach informuje, że trzeba pupę umyć bo "babach"

Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

wysadzanie nocne może ma sens jak sie dziecko wybudzi. jak robi to na śpiąco i rano nawet nie pamięta, to nie ma sensu.
    jeszcze jakby się budził bo ma mokro tez bym rozważyła bo może załapie, a tak nie widzę rozwiazania
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek

Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erithacus Zobacz posta
    Dagmara, z tego co kojarzę, jestes przeciwniczką EC i wczesnego wysadzania dziecka.
    A ja z doświadczenia wiem, że umożliwienie dziecku załatwienia się poza pieluchę skutkuje niechęcią do załatwiania się pod siebie. To nie jest żadne oszukiwanie, a wypracowanie pewnych nawyków. Więc moim zdaniem, jeśli będziemy dziecko wysadzać w nocy, to nauczy się ono, że powinno się samo wybudzić. Piszę oczywiście o dzieciach zdrowych i bez żadnych zaburzeń.

Edit: Kinga Cherek pisze w swojej książce, że bezwiedne oddawanie moczu może być u dzieci objawem alergii.
    Nie piszę jako przeciwniczka EC, piszę to co powiedział nam urolog.
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Rozumiem. Jednak specjaliści dysponują często wiedzą czysto podręcznikową. A w podręcznikach jest napisane, że np. dzieci nie są w stanie kontrolować zwieraczy do 2rż. A praktyka pokazuje zupełnie co innego.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustofanka Awatar app7

Domyślnie

Rozumiem. Jednak specjaliści dysponują często wiedzą czysto podręcznikową. A w podręcznikach jest napisane, że np. dzieci nie są w stanie kontrolować zwieraczy do 2rż. A praktyka pokazuje zupełnie co innego.
    Amen !

Chusteryczka Awatar Aniamama
    Miejscowość
    bydgoszcz\fordon

Domyślnie

Opowiem wam coś mój brat bardzo długo nie trzymał moczu w nocy , skończylo się jak poznał swoją żonę.Było mu bardzo ciężko i nic nie pomagało miał za mocny sen i do dziś jest bardzo wrażliwy.Płakał jak rano wstawał do szkoły a tu mokro , na wakacje nikt nie chciał zabrać a jak już to spał z ceratą jak jakiś maluszek, straszne to ale prawdziwe były miesiące kiedy wszysko było ok wystarczył jakiś stres i już koniec .A jak wstawał w nocy to tego nie pamiętał bo robił to jak lunatyk , tato wiele nocy go prowadzał do łazienki żeby wiedział że trzeba wstać. Dziś myśle że najbardziej wina tu była jego wrażliwość emocjonalna .

Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aniamama Zobacz posta
    Opowiem wam coś mój brat bardzo długo nie trzymał moczu w nocy , skończylo się jak poznał swoją żonę.Było mu bardzo ciężko i nic nie pomagało miał za mocny sen i do dziś jest bardzo wrażliwy.Płakał jak rano wstawał do szkoły a tu mokro , na wakacje nikt nie chciał zabrać a jak już to spał z ceratą jak jakiś maluszek, straszne to ale prawdziwe były miesiące kiedy wszysko było ok wystarczył jakiś stres i już koniec .A jak wstawał w nocy to tego nie pamiętał bo robił to jak lunatyk , tato wiele nocy go prowadzał do łazienki żeby wiedział że trzeba wstać. Dziś myśle że najbardziej wina tu była jego wrażliwość emocjonalna .
    no własnie ja u Damiana tez to podejrzewam, bo problem nasila sie po każdej zmianie, po narodzinach Maćka, po każdej przeprowadzce i zmianie przedszkola... (teraz odpukać jest już jakieś 4 miesiące dobrze)
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek

Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Uważam że "nasz" urolog posiada wiedzę znacznie szerszą.
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chustoguru Awatar pati291
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dagmara Zobacz posta
    Ilość pitych napojów przed snem nie ma znaczenia większego jeśli dziecko rzeczywiście nie ma już problemów z moczeniem nocnym i hormon zagęszczający mocz działa poprawnie. Prawda jest taka że jeśl nie działa to nic nie zrobisz wcześniej, może tylko założyć pieluchę, ewentualnie wysadzać, ale nasz urolog mówi że nie należy wysadzać, bo to takie oszukiwanie jest, a skoroorganizm gotowy ni jest to nie jest (oczywiście mówię o dzieciach). Kapi też dość szybko przestał sikać w nocy - koło 20 miesięcy - w dzień później koło 2lat i ja nie wiem co to zasikane prześcieradło, a przecież młody urodził się z wadą wrodzoną UM
    U Damiana ilość wypitych napoi nie ma znaczenia. Od dwóch tygodni nie ma pieluchy na noc i albo sam się budzi i woła "mama siku" albo śpi do rana. Ja jestem w lekkim szoku, że sam się budzi. Też uważam, że specjalne budzenie i wysadzania w nocy na przymus, bo być może do rana nie wytrzyma, jest bez sensu.
    Dumna jestem z mojego synka

Uwaga: piszę np. mojego szkraba i moich obserwacji, nie generalizuję

A rano zwykle jest tak, ze jak się obudzi to nie idzie od razu robić siku tylko po jakimś czasie.
    Patrycja - mama Damiana 08.08.08, Hanny 04.12.09, Emilii 01.03.14
    Chcieć to móc

Chustofanka Awatar Pastela
    Miejscowość
    lubuskie

Domyślnie

mój ponad 3,5 latek nie da sobie zalożyć pieluchy, pod prześcieradlem ma ceratkę, a na prześcieradle ma duzy podkład wielorazowy. Wysadam go codziennie ok 22 - 23, a i tak raz na kilka dni budzi nas placzem 'zesikałem się' nieraz wysadzałam go nawet ze 3 razy i i tak sikał tej nocy, więc to nie wina pełnego pęcherza...
    alergia jest, astma tyż, wrażliwość ogromna. Chlopak robi się coraz bardziej ciężki i już ledwo daję radę go podnosić, bo nie wynudza sie do do sikania, robimy to na śpiocha. A jak wybudzę to jest placz i bunt i zarwana nocka...
    Wiktor lipiec 2007r. i Zosieńka 11 marzec 2011r.

Uprawnienia umieszczania postów