Pokaż wyniki od 1 do 20 z 53

Wątek: pielucha na noc?

Mieszany widok

Chustopróchno
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie pielucha na noc?

od razu zaznaczam, że nie piszę tego, żeby się wymądrzać i krytykować

miałam to wielkie szczęście, że Miś odpieluchował się bardzo wcześnie i do tego sam. Sam również zadecydował, że praktycznie odkąd zaczął załatwiać się do nocnika- nie zakładaliśmy pieluch w ogóle- ani w dzień "na wyjścia", ani w nocy.
    Na początku noce były suche, potem sporadycznie zdarzały się wypadki, potem Misiek zaczął się budzić na siku (jęczał i się rzucał po łóżku, ale nie budził się - wiedziałam wtedy, że trzeba go wysadzić ).
    ostatnio mieliśmy regres -przez dobre kilka tygodni Michał nie budził się, tylko sikał podczas snu pod siebie- czasami nawet się nie wybudzał jak miał mokro. zdarzyło się, że zmieniałam pościel 2-3 razy jednej nocy. (wykluczyliśmy zapalenie pęcherza, a że w tym samym czasie trwał bunt i płacze nocne- podejrzewam zęby albo inny skok )
    minęło kilka dni temu jak ręka odjął- dziecko znowu budzi się na siku albo (4 noce z rzędu) trzyma pęcherz do rana.

ale ja nie o tym chciałam
    ostatnio gadałam z kilkoma mamami na placu zabaw i uświadomiły mi, że one swoim dzieciom (2,3 letnim) odpieluchowanym w dzień, zakładają pieluchy na noc.
    i teraz, wyjaśnijcie mi, bo nie rozumiem po co?- dla wygody? (i dziecka, i swojej )
    chyba cały "pic" nie polega na tym, żeby trzymać mocz do rana (przecież dorośli też w nocy wstają do wc!), tylko właśnie na tym, żeby umieć tę potrzebę nocną rozpoznać i zareagować. a jak to ma zrobić dziecko, które ma pieluszkę?
    pytam poważnie i niezłośliwie, bo temat mnie mocno zaintrygował

Chusteryczka
    Miejscowość
    Gliwice

Domyślnie

No chyba dlatego ,ze niektóre nie wybudzają się w nocy i śpią z mokrą i zimną d..ą do rana...

Chustoholiczka Awatar Lotna
    Miejscowość
    Ballycanew, IRL

Domyślnie

Tosiek odpieluchowany jak miał rok i 10 miesiecy ale na noc dalej nosił pieluszkę. Na początku była mokra ale po 2 urodzianach prawie każdą noc była sucha. Było raz tak raz tak.

W końcu postanowiliśmy spróbować ( to że śpimy razem i mamy mało pościeli nas głównie blokowało ). Od 1-2 miesięcy nie ma pieluszki, na początku zdarzały się wpadki raz w tyg, rano i potrafił spać dalej zimny i mokry , teraz już 3 tydzień sucho, nie wstaje w nocy ani razu, trzyma do rana
    Anto 25.08.2008
    Zosia 24.10.2011
    Fasolka Listopad 2019

Chustopróchno
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Miracle, ale że większość? nie uwierzę

Lotna

tak mi się wydaje, ze w nocy działa ten sam mechanizm jak w dzień (pomijając przypadki o których pisze Miracle )
    kiedyś to dziecko się musi nauczyć, ze w nocy tez pęcherz działa i trzeba to kontrolować..

edit:
    poza tym odniosłam wrażenie, że problemem nie jest sikanie i spanie a mokrym tyłkiem, tylko sam fakt sikania w nocy
    Ostatnio edytowane przez silver ; 15-05-2011 o 18:00

Chustoholiczka Awatar Lotna
    Miejscowość
    Ballycanew, IRL

Domyślnie

Dodam że kiedyś w nocy wstał i 3-4 h nie mógł spać ( zdarza mu się to co jakiś czas ) i poszliśmy siusiu, to nic nie zrobił
    Jakby na noc miał wyłączony pęcherz,dopiero po wstaniu,napiciu się rano, 20 min pobawieniu woła siusiu
    Anto 25.08.2008
    Zosia 24.10.2011
    Fasolka Listopad 2019

Chustopróchno
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lotna Zobacz posta
    Dodam że kiedyś w nocy wstał i 3-4 h nie mógł spać ( zdarza mu się to co jakiś czas ) i poszliśmy siusiu, to nic nie zrobił
    Jakby na noc miał wyłączony pęcherz,dopiero po wstaniu,napiciu się rano, 20 min pobawieniu woła siusiu
    patrz, ja muszę o tym pamiętać, bo ja mam tak, że wstaję i NATYCHMIAST muszę do wc. z uporem maniaka próbuję go wysadzić zaraz po obudzeniu, a on też potrzebuje pół godziny, czasami dłużej

Olik, no właśnie- czemu by nosiła pieluchę? nie budzi się mokra?

Domyślnie

no ja Was zadziwię jeszcze bardziej, bo mój syn miał pieluchę w nocy do....4.5 lat! w dzień przestał nosić w wieku 2.5 roku jakoś a kupę do pieluchy robił do 3.5 lat. Muszę Wam powiedzieć, że teraz ma ponad 6 i jest zdrowym fajnym chłopcem, który nie siura pod siebie i umie sobie sam wytrzeć pupę. A dlaczego tak długo? (może to długo dla fanów EC). Bo wcześniejsze próby kończyły się nawykowym zaparciem i lewatywą w szpitalu, skrętami kiszek, chorym pęcherzem od spania w mokrej pościeli, moimi zszarganymi nerwami oraz wysokim rachunkiem za wodę (codziennie pranie pościeli). Dla dobra wszystkich a przede wszystkim swojego nosił pampka na noc tak długo jak potrzebował. Za to jak zdjęliśmy to nie było ani jednej wpadki.
    A jak Silver jesteś taka ciekawa na tym podwórku, to zapytaj mam, będziesz miała odpowiedź z pierwszej ręki.

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez silver Zobacz posta
    Olik, no właśnie- czemu by nosiła pieluchę? nie budzi się mokra?
    Jeżeli wpadki byłyby częste to by nosiła, żebym nie musiała ciągle prać pościeli, żeby materac nie był przesikany i do wyrzucenia po tygodniu.

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Chyba wsio zależy od dziecka. Kornelia odpieluchowała się nagle i to tak, że wpadkę zaliczyła na spacerze jedną jedyną. Po 2 miesiącach wyeliminowaliśmy pieluchę w nocy i do tej pory (czyli od 2 miesięcy) 2 wpadki. Jakby zdarzały się częściej to by nosiła pieluchę.

Uprawnienia umieszczania postów