hehe kolejna zakręcona mietkowo babeczkaBardzo się cieszę że Wam się udało
a tak tylko nawiasem to wątek bez zdjęc ( a w Waszym przypadku bez mnóstwa zdjęc ) się nie liczy![]()
![]()
![]()
hehe kolejna zakręcona mietkowo babeczkaBardzo się cieszę że Wam się udało
a tak tylko nawiasem to wątek bez zdjęc ( a w Waszym przypadku bez mnóstwa zdjęc ) się nie liczy![]()
![]()
![]()
K mama Kulki i Kropki
„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.
Hehe, zdjęcia są tutaj: http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=57423. Mam dodać więcej, czy jak?
![]()
Społecznie: www.dobrzeurodzeni.pl
Czy mi sie dobrze wydaje, że MT jest dwustronne? Tzn mozna miec panel z jednej strony taki jak ja chce a z drugiej taki jak mąż? ;> Jestesmy tego samego wzrostu, probuje znalezc jak najwiecej argumentow za mtmamy jeszcze troche czasu, bo nasze maleństwo ma 3mce i dopiero pewnie glowke trzyma, ale tak mi sie te mietki podobaja ze juz sie probuje napatrzec
Jak to jest z jakoscia szytych na zamowienie (pathi) vs gotowych?
Wciąż jedyna księżniczka w męskim domu
Mąż,
Igi 22/02/2011,
Patryk 6/11/2016 i
dwa kocury
woolloomooloo - moje nosidła
http://pogodzinach7.blox.pl/html * http://mei-tai.wix.com/woolloomooloo * http://meitai-by-martala.blogspot.com/
MT zawsze możesz zawiązać dowolną stroną na wierzchu, więc tak - są dwustronne. Wynika to z tego, że są bardzo prosto szyte - masz panel i odchodzące od niego 4 pasy. Nie ma żadnych dodatkowych zaszewek, które niby ułatwiają właściwe wpadnięcie pupy dziecka. Tutaj wszystko regulujesz sobie sama. Zaletą MT są m.in. ich małe rozmiary po złożeniu, co wynika właśnie z prostoty
.
Ja do niedawna się wahałam, co wybrać (MT czy ergo), ale naczytałam się tyle fajnych rzeczy o mietkach, że ostatecznie nie miałam wątpliwości.
Jakość mietków szytych na zamówienie jest, z tego, co wiem, świetna. Handmade to jednak handmade. Ja mogę napisać tylko o pani_olo, która szyje cuda! Nie znam mietków pathi i innych szyjących mam, ale pewnie też są świetne, bo mają dobre opinie na tym forum, a to znaczy wiele
. Zaletą zamówień indywidualnych jest to, że zawsze możesz dograć wszystkie szczegóły z szyjącą (rozmiar, długość pasów, dodatkowe gadżety). Ja się wcześniej zastanawiałam nad MT Tuli, bo są bardzo ładne, ale rozmiarowo mi nie odpowiadają i nie mają kapturka. Poza tym szyjące mamy mają zazwyczaj konkurencyjne ceny w stosunku do "gotowców". No i masz większą szansę na posiadanie zupełnie unikatowego wzoru
.
No pewnie, w sumie wszystko można, jeśli tylko na zamówienie się szyje, np. u Oli. Kinga, a ja jestem ciekawa Twoich zdjęć! W końcu pisałaś mi kiedyś, że masz 4 mietki by pani_olo
. Na stronie Oli wypatrzyłam chyba 2 Twoje, a do pozostałych albo się nie przyznałaś, albo przeoczyłam
. Dawaj dawaj!
![]()
Czesc, wlasnie zastanawiam sie nad Mt albo /manduca itp. i Mam pyt do Was,jako bardziej zorientowanych chustofanek:nubigo i Tuli sa szyte u nas,i czy tez mozna na zamowieie,czym sie roznia? wiem juz ze Manduca to zagraniczny produkt .Gdzie tego szukac?wiele watkow i gubie sie. i jak moglybyscie mi pomoc ,gdzie szukac info o rozmiarze bo wogle o tym nie myslalam,a tu czytam jakie to wazne! Mam 9 m-c synka,9kg i ok 80cm.
O Nubigo i Tuli się nie wypowiem, bo na pewno są osoby bardziej zorientowane - ja ich akurat nie próbowałam. Nubigo jest na zamówienie, a Tuli to gotowe, całkiem fajne produkty. Manduca jest niemiecka, ale bez problemu można ją kupić w Polsce. Wpisz sobie w googlach i na pewno znajdziesz. Jeśli chodzi o rozmiary, to najlepiej jest spróbować wsadzić dziecko w nosidło, bo wtedy najlepiej widać. Niektóre mamy próbują ustalić szerokość panelu mierząc odległość od dołu podkolanowego do dołu podkolanowego, kiedy dziecko jest zamotane w chuście
. Ja tak akurat nie próbowałam. Mój synek ma wprawdzie dopiero niecałe 7 miesięcy, ale zbliża się szybko do 80 cm i niedawno testowana przeze mnie Manduca była całkiem całkiem. Ona ma tę dodatkową zaletę, że można w niej skracać panel (ma suwak), co wiele dzieci lubi, bo mogą wtedy swobodnie machać rączkami. Ze skracaniem panelu nie ma też problemu w większości MT, w których po prostu podwija się pas biodrowy.
Ja się zdecydowałam akurat na MT, bo można w nim lepiej podociągać pasy aniżeli w nosidle ergonomicznym. Dla mojego niesiedzącego jeszcze szkraba to ważne. Poza tym według mnie MT mają bardziej naturalny wygląd, a ja lubię takie klimaty. Wolę pasy od klamer, ale fakt jest faktem, że z ergonomikami jest mniej zachodu przy ich zakładaniu. W terenie na pewno wygodniej jest zakładać ergonomika, bo pasy nie włóczą się po ziemi. Może kiedyś też się pokuszę o ergonomika, zwłaszcza, że mój mąż jest niechustowy i z mietkiem też ma problem
.
Jeśli nie jesteś zdecydowana, jaki typ nosidła chcesz kupić (MT czy ergonomik), popróbuj. Nie wiem, skąd jesteś, ale np. Vega (sklep.chusty.com.pl) ma wypożyczalnię. To jest sklep w Warszawie, ale Vega wysyła też chusty/nosidła do klientów pocztą. Wiem, że wypożycza Manducę i MT, przy czym mietek akurat jest tam w rozmiarze S, więc na Twojego 9-miesięcznego synka będzie na pewno za mały. Ale Manducę możesz spróbować. Wypożyczenie nie kosztuje dużo. Najlepiej skontaktuj się z Vegą korzystając z namiarów na stronie sklepu. Bardzo polecam, bo ja właśnie dzięki tej wypożyczalni podjęłam swoją decyzję
.
Ostatnio edytowane przez Pat ; 31-05-2011 o 21:50
Ania - Nubigo szyje u nas w Lublinie Gosia, która Tu jest zdaje się Zelda. Z nią można się umówić i wymierzy Ci Młodego, i uszyje pod wymiar z wybranych przez Ciebie materiałów. No, albo Nubika Ci uszyje, czyli MT![]()
Kasia, mama Juliusza (15.04.2003) i Laury (10.05.2009)
Dziewczynyserdecznie dziekuje za informacje
!Jutro ide przymierzyc Manduce i jeszcze szukam kogos z Nubiogo wlasnie ,szukam przez forum lubelskie.Mt wlasnie odpada ze wzg na meza ,nie lubi motac,pozdrawiam
Nubigo mierzyłaś na warsztatach wtedy. Malucka je ma.
Kasia, mama Juliusza (15.04.2003) i Laury (10.05.2009)
Jeśli chodzi o nubigo to ja szczerze nie mogę się z nim dogadac ;/ ale faktycznie Gosia to cudowna kobitka która wszystko doradzi i perfect uszyje. Mnie te klamry denerwują jednak
Jeśli chodzi o pasy w mt to tylko wystarczy ciut wprawy i troszkę uwagi by te pasy jednak nie lądowały w błocied czy kurzuTyle czasu już motam i jeszcze ani razu pasów nie wymazałam
OT Gyokuro jak dobrze znowu Cię czytac![]()
K mama Kulki i Kropki
„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.
Mierzylam Manduce i maz zachwycony,bo po chuscie to dla Niego jak super wygodny plecak,mnie sie tez podoba,czuc jak ciezar zatrzymuje si e na biodrach,ale jeszcze chce pomierzyc ,,mieksze nosidla,,.
Gyokuro dzieki za pzypomnienie ale szczerze nie pamietam za bardzo jak to dzialalo ,nie przyjrzalam sie teraz juz wiem na co zwrocic uwage i co jest wazne.Wiesz jak skontaktowac sie z Malucka,nie widzialam jej na zadnym forum.Na razie nikt z Tuli sie nie zglosil chetny zeby dac przymierzyc.
Patrzylam w tym warszawskim sklepie,niby tanio,ale sprobuje na miejscu przymierzyc
Pewnie - poszukaj na miejscu. Również zachęcam Cię do prób - mi się na początku wydawało, że chcę ergo, po czym spróbowałam mietka (za namową Kingi - dankin-82
) i wpadłam po uszy
. Warto chwilę się wstrzymać, by wybrać rzeczywiście to, co najlepsze dla nas.
Mierzylam Manducei mialam przymierzyc tuli,ale nikt sie nie zglosil,zebym sprobowala a na czasie zaczelo mi zalezec ( wypady wekendowe), rozejrzalam sie za uzywana manduca i na allegro trafilam na prawie nowke w dobrej cenie.Teraz czekam niecierpliwie na przesylke.
Dzieki wszystkim za wyjasnienia![]()