Pokaż wyniki od 1 do 20 z 38

Wątek: Różnica między MT a nosidłem ergonomicznym

Mieszany widok

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

To najprawdziwsza prawda, że forum jest skarbnicą wiedzy . Dzięki za pomoc!

dankin-82 - dla mnie chyba, chcąc nie chcąc, lepsze będą klamry, ponieważ synek nienawidzi się motać (mamy chustę, o którą ostatecznie przegrałam walkę...). Zastanawiam się teraz nad Manduką lub Tuli (a może coś szytego indywidualnie byłoby lepsze). Mandukę w tych dniach testuję. O Tuli dużo czytałam - podobno też fajne i przede wszystkim estetyczne, bo te Manduki trochę nudnawe... Tyle że Tuli chyba nie ma przedłużanego panelu, więc dziecię może chyba szybko z niego wyrosnąć (?). Mój szkrab-wielkolud jako półroczniak ma już 74 cm i waży 9800g... Boję się myśleć, co będzie za kolejne pół roku!
    Ostatnio edytowane przez Pat ; 10-05-2011 o 23:52

Chustonówka

Domyślnie

mogę zmierzyć, ale na moje oko panel w manduce po rozpięciu jest taki, jak w tuli, więc chyba starczą na podobny okres jak dla mnie nosi się fajnie w jednym i drugim na plus dla manduki(w moim mniemaniu) jest możliwość krzyżowania pasów. Natomiast na plus dla tuli jest design, miękkość materiałów i pomoc, jaką na każdym etapie użytkowania służy Ula Gdybym miała wybrać jedno, to jednak stawiam na TULI

przyznam, że też wolę klamry - miałam mt i o ile wyjątkowo podobało mi się, jak się go mota, to np. szybkie motanie, po wyjściu z samochodu w deszczu nie wychodziły mi - pewnie to kwestia wprawy, ale moje dziecko, to wyjątkowy nerwus i muszę mieć coś szybkiego

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

No właśnie... Mój syn to też straszny nerwus... Próbuję go przekonać do nosidła i mam wielką nadzieję, że mi się uda, bo dźwiganie go na rękach przez kolejne miesiące będzie prawdziwą udręką (waży już 9800g i mierzy 74 cm, a to dopiero 6 miesięcy!).

Jeśli chodzi o panel w Manduce, to fajne jest to, że gdy dziecko już siedzi, panel można skrócić przy pomocy suwaka, żeby dziecko od pach w górę miało swobodę. Czy w Tuli też tak się da? Moje dziecię dostaje szału, kiedy krępuje mu się ręce, więc nawet teraz, chociaż jeszcze go nie sadzam, czasami wyjmuję mu rączki i całego podtrzymuję, żeby tak się nie wyrywał (lepsze to niż utrzymywanie całego ciężaru rękoma).

Macie jakiś patent na dziecię, które zamotane w chustę lub nosidło odpycha się rękami od ciała mamy jakby koniecznie chciało wyjść??? Czy mój synek to jakiś rarytas?

Chustonówka

Domyślnie

moja, jak się tak odpycha, to daje mi znak, że chce wyjść i ją wyciągam no, ale jak nie ma możliwości, to chwilę się podenerwuje i za chwilę zasypia

Chustoholiczka Awatar dankin-82
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

jeśli chodzi o pasy do motania to idzie to równie błyskawicznie co klamry, wymaga to troszkę wprawy. Dziewczyny szyjące mogą idealnie podpasowac nosidło pod potrzeby noszących, no i do tego cała gama przepięknych tkanin
    Moja Nati zdecydowanie woli wskakiwac do mt, nosidło jest raczej z musu, jak matka się uprze

Jeśli dzieciaczek się odpycha, odmawia noszenia to byc może nastał kryzys chustowy ale nie ma co się przejmowac, niedługo przejdzie
    U nas wystarczało kilka delikatnych kucnięc, tylko że każde dziecko jest inne.

Ja nie jestem obiektywna, bom maniaczka mietków ...... ale mt można uszyc dwurozmiarowe i może naprawdę długo posłużyc
    Jednak coby nie pisa, każde nosidło powinno miec dobrze wypełniony pas biodrowy, naramienny, fajne są zakładki bo doopcia wpada i nosidło zyska kilka cm, kapturek Jeśli szyjecie to u dziewczyn dobrze znanych i polecanych tu, żeby klamry i tkaniny miały atesty, nasze forumki o to dbają; lepiej dołożyc kilka złotych i miec bezpieczne nosidło
    K mama Kulki i Kropki

„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

OT mam bratanka starszego kilka dni od mojej młodszej i ma 86cm i waży 11kg - więc nie narzekaj
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    OT mam bratanka starszego kilka dni od mojej młodszej i ma 86cm i waży 11kg - więc nie narzekaj
    Wow! Wzrostowo bomba! A co do wagi, to za 1,5 miesiąca Ci powiem, ile osiągnął mój wielkolud . Myślę, że spokojnie ma szansę na 11 .

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dankin-82 Zobacz posta
    Jeśli dzieciaczek się odpycha, odmawia noszenia to byc może nastał kryzys chustowy ale nie ma co się przejmowac, niedługo przejdzie
    U nas wystarczało kilka delikatnych kucnięc, tylko że każde dziecko jest inne.

Ja nie jestem obiektywna, bom maniaczka mietków ...... ale mt można uszyc dwurozmiarowe i może naprawdę długo posłużyc
    Jednak coby nie pisa, każde nosidło powinno miec dobrze wypełniony pas biodrowy, naramienny, fajne są zakładki bo doopcia wpada i nosidło zyska kilka cm, kapturek Jeśli szyjecie to u dziewczyn dobrze znanych i polecanych tu, żeby klamry i tkaniny miały atesty, nasze forumki o to dbają; lepiej dołożyc kilka złotych i miec bezpieczne nosidło
    Chyba Ci jeszcze nie pisałam, ale masz ŚWIETNE motto (czy jakkolwiek to nazwać ) pod zdjęciem z maluchami! Rety, jakie to prawdziwe...

Do rzeczy - kryzys chustowy nastał już 3 miesiące temu i jakoś nie chce przejść. BARDZO mi się podobają MT - wyglądają bardziej naturalnie od ergonomików (węzły kojarzą mi się jakoś tak bliżej natury ) i do tego te kolorki... Czemu Manduca ma takie nudne tkaniny? Nawet te z limitowanej kolekcji wyglądają mało okazale przy wszystkich tych cudeńkach MT, Tuli, nie wspominając już o Tulikowie i innych okazach sztuki szytych na zamówienie.

Z powodu niepokonanego kryzysu chustowego szukam czegoś szybkiego. Wprawa jest rzeczą cenną, ale trochę obawiam się, że Miłosz zdąży znienawidzić mietka (lub coś innego) zanim ja się zdążę wprawić. Jest z niego straszny nerwus. W nosidle posiedzi góra pół godziny jednorazowo i na dodatek zwykle na dworze, gdzie coś go zawsze zainteresuje (dzięki Bogu, że jest wiosna, a przed nami lato!). Potem przychodzą wąty i jest po sprawie. Próbuję zabawiać, kołysać i na początku pomaga. Nie na długo jednak . Zastanawiam się ciągle, czy jest jakaś szansa na to, że jednak się przyzwyczai. Marzę o tym, że kiedyś (w tym życiu...) zaśnie w nosidle (jak na początku w chuście...) i nie będę musiała przechodzić tych wszystkich koszmarów wózkowych.

Czy dziecię nie przyzwyczajone do chusty/nosidła może ją/je pokochać po jakimś czasie???

Jeszcze co do mietka - czy w nim da się obniżyć jakoś panel dla dziecka, które już siedzi i chce pomachać rączkami na wolności? W Manduce jest suwak, którym skraca się panel. Jak to wygląda w MT, ewentualnie w Tuli (też ładne)?

Uprawnienia umieszczania postów