ja nie mam tetro ale czytałam, że one mają bardzo słabą chłonność...przy bardziej chłonnej formowance ze dwa siki powinno dać radę bez poczucia wilgotności na wełnie. Któraś tam pieluszka (nie wiem czy nie Flexi TB) jest reklamowana, że ma chłonność 360ml!! nie wiem czy to prawdaale to baaardzo dużo. Ostatnio zbierałam młodemu sika na badanie i po butli wieczornej nasikał niecałe 40ml. Podejrzewam że jak się wleje w te pieluchę te 360ml to jest większa od pupy dziecka
![]()
Zatrzymuje- ale skutecznośc zatrzymywania zależy i od rodzaju formowanki i od rodzaju wełnianego otulacza i od tego czy jest zalanolinowany/sfilcowany czy nie..
U mnie storczeny raczej nie przeciakaja - ale je troche sfilcowałam - od czasu kiedy są sfilcowane (przez przypadek wyprałam raz na 60 stopni) nawet nie lanolinuje bo w dzien trzymaja - w nocy bez lanoliny raczej sa przecieki, ale Adam się nie budzi na przewijanie więc ma pieluchę ok 12 godz na sobie (ostanio jednak z powodu zapachu używamy jednorazówek na noc)
Kawiareczka 360ml to niedużo, nocne pieluchy mają chłonność 600-800ml, choć trudno to sobie wyobrazić
a w temacie- dobrze zalanolizowany wełniak nie przecieka, u mnie trzyma nawet jak w nocy formowankę można wykręcać. ale nie jest to 12h tylko 7h.
no własnie ponoć TB flexi maja chłonność ok 600ml.
ale teraz już nie dają rady na noc(moj to cycoholik). Za to formowanka bambusowa Yetty+wkład składany Yetty + disana to super zestaw. Za to szorchy w nocy mi przeciekają. Lanolinowałam je kilka razy i nadal jest przeciek.
K. 2010 i A. 2012
Ja na razie w nocy i tak zmienam dwa trzy razy pieluchę i najczęściej na noc właśnie zakłądam kieszonkę z mikropolarem od pupy. Nie wiem, czy dobrze robię, ale odparzeń nie ma. A może jak śpi nie budzić? Mam jeszcze formowanki z bocianem. One lepsze? Albo inaczej, które formowanki najlepsze, poza TB flexi.
Dorota i trzech muszkieterów '03, '05, '11
Wtrące swoje trzy grosze: u nas do tej pory storcheny trzymały genialnie. Kupione tu na forum gatki handmade (śliczne, dużo cieńsze) wytrzymują jedno siusiu i przeciekają. A moim absolutnym-mega odkryciem, które naprawdę BARDZO wszystkim polecam, jest otulacz z wełny merynosów ze strony www.franiszki.pl, ten z wełny w jezyki. Pani szyje go z dzianiny wełnianej, mięciutkiej jak aksamit, dwie warstwy są super cienkie, a pozalanolinowaniu wytrzymały do tej pory każde siusiu moje półrocznej córeczki. A kosztuje prawie dwa razy mniej, niż loveybums. Myślę, że na lato będzie idealny, jestem bardzo zadowolona ztego zakupu.
U mnie najlepsze na noc są TBflexi, konopna BBH. Lulu dodo mi nie podeszło.
W(2002) H(2010) Z(2012)
My na noc formowanka nocna pupeko(genialna jeżeli chodzi o chłonność) i gacie handmejdowe od sylviontka (trzymają jak żadne inne) anyczka a dopytam o ten otulacz franiszki,czy on trzyma nawet jak pielucha w środku mokra czy jedno siusiu i tyle
sprobuj moze ale na delitny cykl i na 30 stpni ?
na wiecej bym sie chyba bala ze sie skurcza za bardzo i zostana noworodkowe.
na noc mam takie i trzymaja super nawed jak z formowanki kapie,lanolinowanaw lanolinie aptecznej
a na dzien z wymianki ,byly juz lanolinowane ale nie przezemnie i troche czyc wilgoc ale po megasnym siku w prefordzie z snappi
obawiam sie jednak ze taki otulacz od franiszki moze nie wytrzymac jednak poteznego siku prawie dwulatki nawed w dzien. myslalam ze moze bylby dobry do tery i prefordow i cena fajna bo lovelybums sa w cenie juz zabojczej.
Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)
Kawiareczka z tych dostępnych w Polsce to TB flexi ma chyba 640ml, bambusowe i konopne BabyBeeHinds muszą mieć podobną chłonność. u mnie można kupić też chłonne do 850ml (Puddlekins, Wee Notions Night Notions, Holden's Lending Bedbug) ale jeszcze ich nie próbowałam, bo i tak przewijam synka w nocy.
Nie umiem wstawiać tak zdjęć ale ja mam właśnie te bokserki na noc i są poprostu mega szczelne a te majtaski prałam w 40 st ale to jest taka cieniutka wełna,nie zbija się pod wpływem zmian temp. tych bokserek bym nie wyprała bo to jest inna wełna i chyba nic by z nich nie zostało,no właśnie boję się że ten od franiszek by nie wytrzymał większego sikacza