Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 60 z 63

Wątek: Otulacz wełniany na lato

Chustomanka Awatar jadorota
    Miejscowość
    Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anyczka Zobacz posta
    Wtrące swoje trzy grosze: u nas do tej pory storcheny trzymały genialnie. Kupione tu na forum gatki handmade (śliczne, dużo cieńsze) wytrzymują jedno siusiu i przeciekają. A moim absolutnym-mega odkryciem, które naprawdę BARDZO wszystkim polecam, jest otulacz z wełny merynosów ze strony www.franiszki.pl, ten z wełny w jezyki. Pani szyje go z dzianiny wełnianej, mięciutkiej jak aksamit, dwie warstwy są super cienkie, a pozalanolinowaniu wytrzymały do tej pory każde siusiu moje półrocznej córeczki. A kosztuje prawie dwa razy mniej, niż loveybums. Myślę, że na lato będzie idealny, jestem bardzo zadowolona ztego zakupu.
    Ale przyjazne ceny na tej stronie Takie coś to rozumiem. A jak młody dziś na wadze ma 4200gr to kupiłybyście one size czy jednsk rozmiarowe???
    Dorota i trzech muszkieterów '03, '05, '11

Chustofanka Awatar mamapatryka
    Miejscowość
    Rzeszów

Domyślnie

Pisałam ostatnio do tego sklepu franiszki i kobitka będzie za jakiś czas miała tą wełnę ,z której robione są gatki czy otulacze Muskut,także myślę,że bądą fajne.
    Zaczekam aż się pojawią i chyba wypróbuję

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anna H. Zobacz posta
    a gdzie mozna kupić loveybums?
    http://www.krainapieluszek.pl/index....product_id=282

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jadorota Zobacz posta
    Ale przyjazne ceny na tej stronie Takie coś to rozumiem. A jak młody dziś na wadze ma 4200gr to kupiłybyście one size czy jednsk rozmiarowe???
    No właśnie, baardzo przyjazne, a ja mam tez stamtąd kieszonki i sa super, z najlepszych materiałów.
    Ja kupiłabym one-size, moja córa nosiła je od jakichś 3,5 kg.

Domyślnie

dziewczyny, dajcie znać jak któraś wypróbuje wełniaczki franiszki, ok? ja sprzedałam storcha bo nogawki gryzły młodego ale może na otulaczyk w normalnej cenie bym się skusiła.

Domyślnie

dziewczyny, znalazłam takie spodenki, wyglądają fajnie, choć nie wiem jak w takiej wełnie na całych nogach będzie w lecie
    http://www.orlinkowo.com/Snuggle_Pan...iecy-1030.html
    inne:
    http://www.orlinkowo.com/Spodenki_z_...3-default.html

Chustofanka Awatar kasia_B
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

ja też właśnie chcę kupić wełniaka na lato dla noworodka, tylko jakoś te gacie do mnie nie przemawiają- i tak myślę żeby uszyć jakiś otulacz- na tej stronie franiszki.pl są też dostępne materiały- min wełna z merynosów. Wiecie może czy otulacze wełniane są szyte z podwójnej warstwy?

Domyślnie

Kasia, czytałam, że wiele mam kładzie noworodki czy małe niemowlaki w samych formowankach na kocyku z wełny (takim jak otulacze), żeby nie przemokło. Dobry patent dla dziecia, który się za bardzo nie rusza. Może pomyśl o takim rozwiązaniu. Co do gatek i otulaczy z wełny....miałam storcha i nie wierzę, że nie jest w nim gorąco. Gryzło mnie jak trzymałam młodego na rękach, więc do dopiero mieć takie coś na sobie jak na dworze 30 stopni.

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

no właśnie- jeszcze kwestia gryzienia- dla mnie pod tym względem wełna to dziadostwo, uszyłam kilka bawełnianych formowanek i właśnie mam zamiar małego tylko w tym trzymać przez lato, ale otulacz by się przydał, jakbym sama uszyła to wyjdzie niedrogi- jakieś 20 zł. I może jeszcze wełenki na kocyk wystarczy

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

ja zamierzam małego kłaść na takim podkładzie, co ogólnie jest bawełniana, ale w środku ma ceratkę. Mam nadzieję, że mimo wszystko będzie ok.
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

mam takie pokłady, ale mam też wątpliwości czy ta ceratka się nada na upały...

Chustomanka

Domyślnie

z wełną merynosów jest dziwnie niby nie gryzie ale... mam czeskie gacie o takie
    http://www.branakdetem.cz/male-merin...ek-bundles.htm
    też dzianinowe i one w ogóle nie gryzą są bardzo miękkie i mimo zastosowania dwóch warstw cienkie. Storche grubaśne wychodzą w porównaniu do tych i troszkę gryzą ale też lubię

Storche mają więcej wystającego włosa, może dlatego gryzące ???

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasia_B Zobacz posta
    mam takie pokłady, ale mam też wątpliwości czy ta ceratka się nada na upały...
    Ceratka jest w środku między bawełnami, nie styka sie ze skórą. Pożyjemy, zobaczymy...

A może Storcha lekko ogolić i skrócić mu włos?
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiewiórka Zobacz posta
    A może Storcha lekko ogolić i skrócić mu włos?
    dobra myśl hihi

Chustofanka Awatar mila

Domyślnie

A ktoś może słyszał o otulaczu z kaszmiru? To przecież też wełna. Bo właśnie mam swererek taki z dziurką więc planuję go poświęcić w tym celu. tylko czy da radę, bo jest dość cienki. chcę uszyć z 2 warstw i zastanawiam się nad 3 w strategicznym miejscu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bianka2009 Zobacz posta
    z wełną merynosów jest dziwnie niby nie gryzie ale... mam czeskie gacie o takie
    http://www.branakdetem.cz/male-merin...ek-bundles.htm
    też dzianinowe i one w ogóle nie gryzą są bardzo miękkie i mimo zastosowania dwóch warstw cienkie. Storche grubaśne wychodzą w porównaniu do tych i troszkę gryzą ale też lubię

Storche mają więcej wystającego włosa, może dlatego gryzące ???
    mi się mój mały w storchach podobał i w sumie mogę powiedzieć, że je polubiłam ale niestety młody jest atopikiem i jego skóra nie polubiła gryzącej wełenki.

Chustofanka Awatar Sihaya
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiewiórka Zobacz posta
    ja zamierzam małego kłaść na takim podkładzie, co ogólnie jest bawełniana, ale w środku ma ceratkę. Mam nadzieję, że mimo wszystko będzie ok.
    jeśli masz na myśli takie podkłady jak np. robi Bella (podkłady do przewijania lub podkłady urologiczne) to śpi się na tym fatalnie- gorąco i poci się tyłek i jest jakby bardziej twardo niż na samym materacu....spałam tak pod koniec ciąży a to było chłodno bo luty. my na podkładkę antysikową będziemy na dniach filcować kocyk wełniany.

Jak się wełniane gacie spisują w chuście?? Czy się jednak zawartość nie wyciska np z formowanki jak jesteście mocno związane z maluchem?

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sihaya Zobacz posta

Jak się wełniane gacie spisują w chuście?? Czy się jednak zawartość nie wyciska np z formowanki jak jesteście mocno związane z maluchem?
    U nas w storczenach nic nie przeciekało. W otulaczu wełnianym handmadowym - bo godzinnym noszeniu był zazwyczaj mały przeciek na ciuszki.

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Tez nie polecam tych ceratkowo - bawelnianych - spalam na czyms takim w szpitalu (flanela i ceratka w srodku - przeznaczenie domyslne jako podklad do przewijania) - w srodku jednak cerata, dupsko się poci - owszem moje niby wieksze ale dzieska w upale bym na tym nie polozyla. Podobnie mozna kocyk cieniutki polarowy, ale chyba sama tez bym na tym nie chciala lezec. W upalne dni kiedy Piotrek byl malutki (wielo nie uzywalam jeszcze) kladlam go na satynie bawelnianej (na poszewce od poduszki) - gładki i taki chlodzacy materiał, była kolosalna roznica np pomiedzy zwyklą flanelka czy tetrą.

Teraz mam 2 kocyki welniane (cieniutkie, delikatne) 2 otulacze welniane (cieniutkie i delikatne w porownaniu do nieogolonego storcza) - zobaczymy w praniu jak mi sie uda, w razie czego znowu na kocyk welniany padnie moja posciel satynowa
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Uprawnienia umieszczania postów