Pokaż wyniki od 1 do 20 z 34

Wątek: Pytanie od nowicjuszki - wasze opinie o elastycznej Tuli

Mieszany widok

Chusteryczka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lamia Zobacz posta
    Dziewczyny, a czemu uważacie, że elastyczne chusty to strata czasu? Pomijam te minusy, które są wyżej (czyli ciepło i trzy warstwy)
    1. ponosisz krocej, bo dziecko bedzie juz za ciezkie i trzeba bedzie zmienic na cos nosnego.
    2. nie mozna stosowac róznych wiązan czyli nie jest wielofunkcyjna
    3. kwestia finansowa

pierwszą chustę miałam tkaną i nosiłam w niej i tylko w niej prawie rok, bo była to moja jedyna chusta.
    w jednej tkanej nosilam z przodu, z tylu i na biorze stosując rozne sposoby wiązan - w elastyku tego nie zrobisz.

Chustopróchno Awatar Kreska

Domyślnie

A ja się wyłamię
    nosiłam w elastycznej do ok 7mies. i było super!
    A potem w tkanej. i też super
    elastyczna jest węższa, miękka, WG MNIE łatwiejsza na początek do opanowania i w związku z tym lepiej opatula malucha.
    finansowo- można kupić firmową używaną elastyczną za naprawdę niewielkie pieniądze.

zgodzę się natomiast że latem może być za ciepło w elastycznej.
    Ania
    2008, 2011, 2013, 2018

Domyślnie

Ja przez pierwsze 4 m-ce uzywałam elastyka i nie żałuję. Wiązać nauczyłam się sama. Chusta na początek bardzo wygodna. Tyle, że ja kupiłam nie-firmówkę, za 35 zł, z dobrymi opiniami. Potem mialam tkana ale jesli bede miała kolejne dziecko to i tak zaczne od elastyka. O ile sie bedzie jeszcze nadawał bo wlasnie używa go już trzeci chuścioszek

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

nie używałam elastycznej, i nie żałuję, ale wydaje mi się, że trochę demonizujecie, bo:

po pierwsze - i tkana może nie być taka uniwersalna i na zawsze - mi już od kilku miesięcy (sic!) jest za ciężko w wielu tkanych - zbite w stosunkowo niewielką kulkę sześciomiesięczne 10 kg nie we wszystkim nosi się wygodnie. Więc zmiany na inne tkane, nośniejsze, z których nie wszystkie nadawałyby się dla chustonówki i noworodka. Potem zaczyna się nosić na plecach, i znów często kupuje się coś krótszego na plecaki. Oczywiście, tkane potem można odsprzedać, ale przecież
    po drugie - elastyk nie musi być drogi, a potem też można go odsprzedać, więc jeszcze taniej wychodzi.
    po trzecie - dziewczyny noszą i cięższe dzieci i żyją.
    po czwarte - ostatnio widziałam na placu zabaw mamę z takim dobrze kilkumiesięcznym malcem, wcale nie drobnym - przyszli w elastyku. Mama nie rozwiązując chusty wyciągnęła malca, jak się pobawili dosyć, to spokojnie go włożyła z powrotem nic nie motając - bo właśnie chusta była elastyczna.

Z tym, że latem gorąco, nie będę dyskutować. Chociaż we wszystkim gorąco.
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustopróchno Awatar Kreska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jul Zobacz posta
    Mama nie rozwiązując chusty wyciągnęła malca, jak się pobawili dosyć, to spokojnie go włożyła z powrotem nic nie motając

zgadzam się w 100%
    tego właśnie zapomniałam dopisać
    Ania
    2008, 2011, 2013, 2018

Chustofanka
    Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

No właśnie, to wkładanie malucha i wyciąganie go bez konieczności motania np. na placu zabaw i smarowania brudami ziemi chusty jest super!

Chustofanka Awatar pauladuch
    Miejscowość
    Kartuzy

Domyślnie

A maluch po zabawie w piaskownicy taki czysty? Myślę że na jednej choćby i najbardziej uniwersalnej chuście i tak się nie skończy
    Moje pierwsze szczęście: Karolinka 21.08.2004
    Szczęścia nigdy za wiele: Dominiczka 17.10.2010 i Staś 20.03.2013

Uprawnienia umieszczania postów