Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: EC (NHS) a odpieluchowanie/ kiedy?

Chustofanka Awatar app7

Domyślnie EC (NHS) a odpieluchowanie/ kiedy?

Tak czytam i czytam i niedowierzam Jedno dziciątko odpieluchowało się w 11 mies., drugie rok i 3 m-ce,.......
    I tak się zastanawiam co to znaczy, że się już odpieluchowało? Samo woła na siusiu i kupke? Chodzi już bez pieluszek, w samych majteczkach? Samo idzie na nocnik...?Oświećcie mnie... Moje ma dopiero 5 m-cy i jakoś do tej pory się nie zastanawiałąm kiedy się odpieluchuje i jak to będzie wygladało...

Na Ekobaby.pl i Bezpieluch.pl mówią, że szybsze odpieluchowanie to taki przyjemny efekt uboczny stosowania EC. Póki co jestem zachwycona NHS i polecam komu się da Nawet już mam jedną koleżankę na koncie . Kiedy zobaczyła jak wysadzam i wyjaśniłam o co chodzi, to zaczęła wysadzać swojego 8 mies. synka, bo jak stwierdziła: "wie kiedy będzie robił kupe"

Chustofanka Awatar camee
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

ja jeszcze nie doszlam do etapu odpieluchowania ale wydaje mi sie, ze chodzi o to, ze dziecko daje wyrazne sygnaly do wysadzenia. no i chwile czeka.
    a jak wiadomo kazdye dziecko inne i tym spowodowany jest bardzo rozny czas odpieluchowania. na pewno ma tez znaczenie ilosc czasu poswieconego na treningi i rozne cechy indywidualne.

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Mogę napisać z doświadczenia. Moja Zuza odpieluchowała się w wieku 16 mies. Znaczy to, że w ciągu dnia chodziła zupełnie bez pieluszki i wołała na nocnik. A właściwie pokazywała, bo jeszcze wtedy nie mówiła. Na spacery zakładałam jej pieluchę, bo wtedy był środek zimy, ale zawsze wracała sucha.
    Przez nastepne dwa miesiące zakładałm jeszcze pieluche na noc. Potem juz nie trzeba było, bo sie młoda budziła w nocy na siusiu.

Ważne jest to, że stosując częściowe EC u Zuzi w ogóle nie nastawiałam się na wczesne odpieluchowanie. Stało się to zupełnie przypadkiem, kiedy kupiłam jej 10 par majtek na all i chciałam jej przymierzyć. Chwilę w nich pochodziła i się posiusiała, po czym natychmiast się rozpłakała i poleciała do nocnika. To mnie zachęciło do próby zdjęcia pieluszki. Wpadki można policzyc na palcach i zdarzyły się one w ciągu dwóch tyg.

Co do młodszego, to nie mam takich nadziei, aby powtórzył sukces starszej. On raczej mniej współpracujący pod tym względem jest.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Domyślnie

nie wierzę, że niemowlę może sygnalizować ŚWIADOMIE potrzeby fizjologiczne a tym bardziej je wstrzymywać. To wbrew wszelkim normom rozwojowym.

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawiareczka Zobacz posta
    nie wierzę, że niemowlę może sygnalizować ŚWIADOMIE potrzeby fizjologiczne a tym bardziej je wstrzymywać. To wbrew wszelkim normom rozwojowym.
    oczywiście, że może. nie wiem czy świadomie, ale od urodzenia sygnalizuje. oczywiście w sposób dla każdego dziecka indywidualny. Jak starsze dziecko, to pokazuje po prostu na pieluszkę.
    Moja Kostka dalej na pieluszkach, bo zaniedbałyśmy EC, ale byl okres, że po spaniu, jedzeniu etc. czekała, aż pójdziemy na nocnik i siusiała. to samo z kupą. sygnalizuje, tylko trzeba wyczuc moment.
    K. 2009M. 2012

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawiareczka Zobacz posta
    Na tej samej zasadzie sygnalizuje np. głód. A czy to świadome, czy nie, to nam już trudno sprawdzić
    Mądre, europejskie i amerykańskie książki o fizjologii mówią, że to niemożliwe. Ciekawe co piszą w chińskich podręcznikach

Jakiś czas temu w filmie dokumentalnym o Chinach (dokładniej o miłości w Chinach) przypadkiem pokazano wysadzanie niemowlęcia. Para z dzieckiem rozmawiała o slubie, miłości itp. i dziecko zapłakało. Mama zupełnie naturalnie wysadziła dziecko nad miseczkę, ono się wysiusiało i juz było spokojne. Dziecko nie miało pieluszki, tylko chińskie spodenki

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez app7 Zobacz posta
    Tak czytam i czytam i niedowierzam Jedno dziciątko odpieluchowało się w 11 mies., drugie rok i 3 m-ce,.......
    I tak się zastanawiam co to znaczy, że się już odpieluchowało? Samo woła na siusiu i kupke? Chodzi już bez pieluszek, w samych majteczkach? Samo idzie na nocnik...?Oświećcie mnie... Moje ma dopiero 5 m-cy i jakoś do tej pory się nie zastanawiałąm kiedy się odpieluchuje i jak to będzie wygladało...
    Tak, samo woła siku i kupę, chodzi w majteczkach a w nocy śpi w samej pidżamce sama w to jeszcze do końca nie mogę uwierzyć, a mój mąż chwali się każdemu kogo spotka, aż mi głupio czasami

Chustomanka Awatar marlei
    Miejscowość
    Poole, UK

Domyślnie

Moj maly czeka, zeby go wysadzic, szczegolnie poza domem, pielucha z reguly sucha, a jezeli cos w niej jest to tylko kilka kropel, ktorych nie mogl utrzymac noca budzi sie na siku, czasem tylko pielucha mokra, ale jak go wysadze, to sika na potege! wiec chyba mozna

Chustofanka Awatar kasku
    Miejscowość
    lublin

Domyślnie

u nas odpielucowanie trwalo ok 3 miesiecy i potem tez sie zdarzaly wpadki tzn na wiosne jak miala rok i 3 miesiace w dzien chodzila bez pieluchy
    przez pierwsze 2 tyg wolala jak juz zrobila
    potem jak zaczynala biegla na nocnik i tylko mala kropelka w majtkach a po trzech miesiacach pelna kontrola ale zdarzaly sie jeszcze wpadki i regresy

sama sie nie odpieluchowala ale wspolpracowala

czytalam gdzies ze ec w wieku niemowlecym to sukces rodzicow bo oni musza wyczuc moment i zdazyc na nocnik
    chociaz wedlug mnie dzieci tez potrafia wspolpracowac tzn czekaja z siusianiem az pieluszka jest zdjeta/ chociaz to moze z zimna...

sukces dzieci zaczyna sie gdy one sygnalizuja lub same siadaja na nocnik...

powiem jeszcze ze wczesne odpieluchowanie ma tez swoje wady.. male dziecko bez pieluszki jak powie ze chce siku to trzeba je wysadzic natychmiast co czasem jest trudne no i wtedy wpadka.. ale nie zakladalam pieluchy " na wszelki wypadek" nie ma miętkiej gry

mama żuży = 9.12.2008 = i janka = 21.03.2011

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie

Tak, samo woła siku i kupę, chodzi w majteczkach a w nocy śpi w samej pidżamce sama w to jeszcze do końca nie mogę uwierzyć, a mój mąż chwali się każdemu kogo spotka, aż mi głupio czasami

Margeritta
    Twój sukces to jest naprawdę coś niesamowitego. Zapewne efekt mnóstwa czasu poświęconego dziecku i niesamowitej umiejętności komunikacji. Gratuluję z całego serca
    p.s. podczytywałam wątek o wysadzaniu

Wracając do tematu to u nas teraz mało sygnałów, bywało więcej, ale od kiedy małą jest w żłobku i mało z nią spędzam czasu to albo ja ich nie wychwytuję, albo ona mało pokazuje. Czasami sama poraczkuje do nocnika i faktycznie chce siku, ale to bardzo rzadko. Jest w sumie tak, że trzyma ile może, sika prawie zawsze jak ją posadzę na nocnik, kupkę robi tylko na nocnik. Zdarzają się suche noce, ale i też przemoczone (w nocy nigdy nie wysadzałam). Ec to fajna sprawa, tylko wymaga zaangażowania. Do odpieluchowania u nas za pewno jeszcze daleka droga, ale wierzę, że stosując EC jest o wiele łatwiej niż tak nagle próbując dziecko odpieluchować.
    Julia 26.02.2010 Miron 16.03.2013

Domyślnie

dziękuję mama-donna, miałam to szczęście że mogłam być z nią w domu i poświęcić cały swój czas i mąż mnie bardzo wspierał
    tylko mamy stosujące EC potrafią to docenić bo są tacy którzy mi wmawiają z sarkazmem że dziecko wytresowałam i jak to tak można je krzywdzić... chyba w końcu nie wytrzymam i coś odpowiem, idąc tym tokiem dziecko w wieku 2 lat też jest tresowane przy nauce nocnika, whatever

wczoraj dziecko znów nas zaskoczyło, siedzieliśmy w salonie a ona poszła (na pupci bo jeszcze nie chodzi) do łazienki, zajrzała do środka, było ciemno więc się zdziwiłam że tam zagląda, nie znalazła tego czego szukała, poszła do swojego pokoiku i tam stał nocnik, zaczęła w niego stukać i stękać na siku zanim zawołała szukała nocnika, szok!

Chustofanka Awatar charlie
    Miejscowość
    Piaseczno

Domyślnie

Margeritta, nieźle! Wasz przykład napawa mnie ogromnym optymizmem. Na razie ciągle walczę z wysadzaniem na "dorosły kibelek", ale o tym w temacie o wysadzaniu napisałam.
    U nas nocnik zawsze w łazience. Nie przestawiam go do innych pomieszczeń. Ale moja córa jeszcze niemobilna więc musi liczyć na to, że ja się zreflektuję i ją posadzę. Cały czas mnie kusi wkitranie jej do chusty bez pieluszki Ciekawa jestem czy wrócimy suche ze spaceru. Ale muszę poczekać na bardziej sprzyjającą aurę.

Sama się odstawiła po roku, 4 miesiącach i 2 dniach

Domyślnie

bierz ją do chusty bo to szalenie pasjonujące jest

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez charlie Zobacz posta
    Margeritta, nieźle! Wasz przykład napawa mnie ogromnym optymizmem. Na razie ciągle walczę z wysadzaniem na "dorosły kibelek", ale o tym w temacie o wysadzaniu napisałam.
    U nas nocnik zawsze w łazience. Nie przestawiam go do innych pomieszczeń. Ale moja córa jeszcze niemobilna więc musi liczyć na to, że ja się zreflektuję i ją posadzę. Cały czas mnie kusi wkitranie jej do chusty bez pieluszki Ciekawa jestem czy wrócimy suche ze spaceru. Ale muszę poczekać na bardziej sprzyjającą aurę.
    Hehe! Ja jak kilka razy wyczaiłam suchą pieluchę po spacerze w chuście i duże siku pow wysadzeniu to przestałam zakładać pieluchę do chusty, lecz nastał jednak taki dzień, że się mała posiurała i potem pielucha do chusty wróciła. Zaczęła sikać w chuście jak była trochę większa, koło 7 miesięcy i jak ją zaczęłam nosić bardziej swobodnie tzn. z rączkami na zewnątrz.

Tak jam margeritta pisze to jest pasjonujące a jaka radocha jak wrócicie suche.
    Julia 26.02.2010 Miron 16.03.2013

Uprawnienia umieszczania postów