Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: EC (NHS) a odpieluchowanie/ kiedy?

Mieszany widok

Chustofanka Awatar camee
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

ja jeszcze nie doszlam do etapu odpieluchowania ale wydaje mi sie, ze chodzi o to, ze dziecko daje wyrazne sygnaly do wysadzenia. no i chwile czeka.
    a jak wiadomo kazdye dziecko inne i tym spowodowany jest bardzo rozny czas odpieluchowania. na pewno ma tez znaczenie ilosc czasu poswieconego na treningi i rozne cechy indywidualne.

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Mogę napisać z doświadczenia. Moja Zuza odpieluchowała się w wieku 16 mies. Znaczy to, że w ciągu dnia chodziła zupełnie bez pieluszki i wołała na nocnik. A właściwie pokazywała, bo jeszcze wtedy nie mówiła. Na spacery zakładałam jej pieluchę, bo wtedy był środek zimy, ale zawsze wracała sucha.
    Przez nastepne dwa miesiące zakładałm jeszcze pieluche na noc. Potem juz nie trzeba było, bo sie młoda budziła w nocy na siusiu.

Ważne jest to, że stosując częściowe EC u Zuzi w ogóle nie nastawiałam się na wczesne odpieluchowanie. Stało się to zupełnie przypadkiem, kiedy kupiłam jej 10 par majtek na all i chciałam jej przymierzyć. Chwilę w nich pochodziła i się posiusiała, po czym natychmiast się rozpłakała i poleciała do nocnika. To mnie zachęciło do próby zdjęcia pieluszki. Wpadki można policzyc na palcach i zdarzyły się one w ciągu dwóch tyg.

Co do młodszego, to nie mam takich nadziei, aby powtórzył sukces starszej. On raczej mniej współpracujący pod tym względem jest.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Domyślnie

nie wierzę, że niemowlę może sygnalizować ŚWIADOMIE potrzeby fizjologiczne a tym bardziej je wstrzymywać. To wbrew wszelkim normom rozwojowym.

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawiareczka Zobacz posta
    nie wierzę, że niemowlę może sygnalizować ŚWIADOMIE potrzeby fizjologiczne a tym bardziej je wstrzymywać. To wbrew wszelkim normom rozwojowym.
    oczywiście, że może. nie wiem czy świadomie, ale od urodzenia sygnalizuje. oczywiście w sposób dla każdego dziecka indywidualny. Jak starsze dziecko, to pokazuje po prostu na pieluszkę.
    Moja Kostka dalej na pieluszkach, bo zaniedbałyśmy EC, ale byl okres, że po spaniu, jedzeniu etc. czekała, aż pójdziemy na nocnik i siusiała. to samo z kupą. sygnalizuje, tylko trzeba wyczuc moment.
    K. 2009M. 2012

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawiareczka Zobacz posta
    Na tej samej zasadzie sygnalizuje np. głód. A czy to świadome, czy nie, to nam już trudno sprawdzić
    Mądre, europejskie i amerykańskie książki o fizjologii mówią, że to niemożliwe. Ciekawe co piszą w chińskich podręcznikach

Jakiś czas temu w filmie dokumentalnym o Chinach (dokładniej o miłości w Chinach) przypadkiem pokazano wysadzanie niemowlęcia. Para z dzieckiem rozmawiała o slubie, miłości itp. i dziecko zapłakało. Mama zupełnie naturalnie wysadziła dziecko nad miseczkę, ono się wysiusiało i juz było spokojne. Dziecko nie miało pieluszki, tylko chińskie spodenki

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Uprawnienia umieszczania postów