Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 60

Wątek: czy reagujecie widząc źle zamotane dziecko?

Domyślnie czy reagujecie widząc źle zamotane dziecko?

już dawno chodzi mi to po głowie, ładnych kilka razy widziałam dzieci, kótrym albo głowa dyndała do kolan albo wisiały na kroczku jak w wisiadle albo cos tam jeszcze...nie jestem doradcą po żadnej szkole motania, więc się nie czuje super kompetentna, z drugiej strony przykro patrzeć na takie źle zamotane dziecko, bo myśle, że mu niewygodnie a i mama może potem stwierdzić, że coś tam dziecku się stało, bo w chuście nosila albo , że chusta to beznadzieja, niewygodnie dziecku itd, ogólnie antyreklama chustowania. Kolezanki, które zachustowalam zdarzało mi się kilka razy poprawiać, obcej osoby nigdy nie zaczepiłam. reagujecie w takich sytuacjach?

Chusteryczka Awatar anifloda
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Nie, a jestem doradcą.
    Nawet znajomych nie poprawiam, chyba że mnie sami poproszą o uwagi.
    Pozdrawiam anifloda mama H. (10.08.2003), K. (25.11.2006), M. (31.07.2009) i L.(10.06.2012)

W Poznaniu też nosimy!
    anifloda kontra nitki

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Nie reaguję niepytana, sama nie chciałabym, żeby mnie ktoś na ulicy zaczepiał i krytykował. Kiedy jestem w przychodni z mała i pielęgniary ciągną za chustę żeby upewnić się, że dziecku krzywdy nie robię, jestem miła, ale bardzo mnie to irytuje:/
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Domyślnie

no trudny to jest temat, ale jakoś tak mi niefajnie przejść i nie zareagować; ja wolałabym, żeby ktoś taktownie zwrócił mi uwagę, niż żebym dziecko źle nosiła...może ja mam jakieś zboczenie zawodowe (lektorka) z tym poprawianiem

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ja reaguje coraz rzadziej ale czasami nie moge sie powstrzymac
    no i teraz zrobilo sie cieplo i wysyp chust i wisiadel niestety rowniez

Chustomanka Awatar Szczuru
    Miejscowość
    stolyca ;)

Domyślnie

ja ostatnio w wisiadle widziałam przodem..i chciałam..ale tak po chwili pomyślałam,że sama bym nie chciała,żeby mnie ktoś pouczał,poza tym z wózkiem byłam i jakoś tak..

Chustoholiczka Awatar Dorocie
    Miejscowość
    było Warszawa, teraz Żyrardów

Domyślnie

Co do chust - pouczam, staram się taktownie. Sama byłam wdzięczna za każdą uwagę jako młoda nosząca mama, czy wszystko jest ok. Spotkałam wiele pytających o chusty i aby nabyć większej wiedzy zrobiłam dla siebie kurs chustowy.
    Jeśli koleżanka po takim kursie nie zwracała mi uwagi, czułam się zbyta w temacie. Pytałam więc wprost, czy może mi pokazać konkretne wiązanie od początku.
    Co do wisiadeł, jakoś mi niezręcznie krytykować udręczoną matkę, a korci bardzo. Ale zagadać zawsze można Panie lubią powoływać się na atesty! Informacja o nadmiarze bodźców dla noworodka, i złym ułożeniu nóżek na pewno podziała na wyobraźnię.
    A spróbuj podejść do dumnego tatusia który jak na niego patrzysz, gotowy zabić wzrokiem...
    Różyczka'10 Anielka'13 (*) Jaś'15

Chustomanka

Domyślnie

a ja jako ta która krótko nosi byłabym wdzięczna za uwagę w stylu "może lepiej dociągnąć tutaj?" czasami człowiek (szczególnie jak się krótko nosi) nie widzi czegoś (mi się to zdarza na przykład jak motam w przychodni i nie mam lustra (przy lustrze czuję się pewniej bo widzę jak mi dzieć w chuście siedzi). Ostatnio w przychodni pani doktor zauważyła mnie na korytarzu i pochwaliła, że ładnie zawiązany ale mogłabym główkę mocniej podtrzymać to było miłe i przydatne - zaraz rozmotałam i poprawiłam
    lepiej usłyszeć jakąś radę niż zaszkodzić dziecku..

takie moje zdanie

Chustoholiczka Awatar Lotna
    Miejscowość
    Ballycanew, IRL

Domyślnie

Przestałam , tzn gotuje mi się w środku ale nie mam siły zwracać uwagi.

Znajomi noszą w chuście, przodem do świata, na wysokości kolan Mówiłam, wysłałam artykuły, nic nie zmienili.
    Anto 25.08.2008
    Zosia 24.10.2011
    Fasolka Listopad 2019

Chustomanka Awatar magdalena
    Miejscowość
    Warszawa-Mokotów

Domyślnie

Ja zauważyłam ostatnio jakiś wysyp wisiadeł!
    Może jest jakaś promocja, może moda (oby nie), ale wygląda to to koszmarnie. W dodatku dzieci, o zgrozo, noszone są w nich przodem do świata!
    Ale trzymam mocno język za zębami

Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorocie Zobacz posta
    A spróbuj podejść do dumnego tatusia który jak na niego patrzysz, gotowy zabić wzrokiem...
    Nie rozumiem ironii.

A co do szkodzenia dziecku, nie dramatyzujmy - w żle zawiązanej chuście nikt nie da rady nosić godzinami i instynktownie będzie ciałem równoważył niedoskonałości, odchylając się, wykrzywiając, podtrzymując rękami. JA uważam że wtrącanie się jest ryzykowne, może kogoś zrazic do noszenia (a, nie umiem, to nie dla mnie, a moze zamiast tej chusty lepsze nosidło - wisiadło?).

Chustoholiczka Awatar Dorocie
    Miejscowość
    było Warszawa, teraz Żyrardów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pszczoła Zobacz posta
    Nie rozumiem ironii.
    jaka tam ironia!
    panowie czasem z góry mają postawę obronną "niech mi koś spróbuje coś powiedzieć to ugryzę" (tak jej odpowiem, aż jej w pięty pójdzie)
    albo tak mi się wydaje
    ja z sympatią podchodzę do ludzi
    Różyczka'10 Anielka'13 (*) Jaś'15

Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorocie Zobacz posta
    jaka tam ironia!
    panowie czasem z góry mają postawę obronną "niech mi koś spróbuje coś powiedzieć to ugryzę" (tak jej odpowiem, aż jej w pięty pójdzie)
    albo tak mi się wydaje
    ja z sympatią podchodzę do ludzi
    Bo moze jakaś nawiedzona jedna z drugą własnie mu nagadały juz

Chusteryczka Awatar taniuka
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

to prawda, wysyp wisiadeł i w 9 na 10 przypadków dziecko przodem do świata, jeszcze w dodatku maluszki 3-4 miesięczne. Kilka razy delikatnie zwróciłam uwagę. Jedna mama bardzo chętnie mnie wysłuchała i dopytywała o ergonomiki, druga szybko mnie zbyła, ale już nigdy więcej nie widziałam, żeby nosiła dziecko przodem O chustach też mi się zdarzyło dyskutować.
    Ważne, by zrobić to taktownie. Jak ktoś zabija wzrokiem lub słowem, nie ma sensu ciągnąć rozmowy, ale może jednak ta osoba się zastanowi i poszuka informacji. A może się okazać, że chętnie nas wysłucha i skorzysta z rad. Ja sama jeszcze jakiś czas temu byłam zielona w temacie i chętnie słuchałam wszystkich rad.
    marzec 2010 i kwiecień 2013

Chustoholiczka Awatar Aksamitka

Domyślnie

Nie zwracam uwagi.Gdyby z rozmowy wyszło to mogę coś podrzucić,ale ekspertem nie jestem poza tym.Nie wyobrażam sobie podejść i pouczać-sama bym się zjeżyła -takie młode mamy i tak są bombardowane życzliwymi uwagami - ja po pewnej ilości pouczeń we wszystkich sprawach,które innym wydawały się nieodzowne nic już nie przyjmuję .

Chustoholiczka Awatar aginia
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Jako, że mam krótki staż byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi coś podpowiedział - przecież tu nie chodzi o krytykę tylko o miłe doradzenie
    Kuba - 2004, Jaś -2006, Franio -2011 i Józio 2014

Chustofanka Awatar nadia.r
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Ja nie reaguję;/ Mam czasem ochotę coś podpowiedzieć, ale ja to z tych w myślach bardziej mówiących;/

Chustoholiczka Awatar slonetshko
    Miejscowość
    uk

Domyślnie

Nie

I sama nie lubię, kiedy ktoś mnie zaczepia i twierdzi np że moje dziecko skarpetki musi mieć bo się przeziębi.
    A wszystko przecież z dobrego serca

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

nie poprawiam. Dziś mijałam rozpłaszczonego noworodka w luźnym 2x, i mimo, że serce krwawiło, owa mamusia otrzymała ode mnie jedynie uśmiech. Niedługo, mam nadzieję, w takiej sytuacji wręczę ulotkę.
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

demona
    Guest

Domyślnie

Tak, zawsze.
    Podchodzę i pytam czy wygodnie Osobie. Oczywiście Osoba jest nastawiona bojowo z reguły i odpowiada, ze tak. Wtedy mówię, ze byłoby wygodniej jeśli Osoba dociągnęła/poprawiła/wypadła pupke etc. Nigdy nie mówię, że źle nosi. W 99% wypadków Osoba poprawia wiązanie z moja pomocą

Uprawnienia umieszczania postów