Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 47

Wątek: jak sprytnie przejść z kieszonek na otulacze+wkłady

Domyślnie

Nie kupowałabym chińskich kieszonek. To napewno w takiej sytuacji

Domyślnie

I wkład mikrofibrowy bezpośrdnio przy pupie dziecka to tez słaby pomyśl, ma bardzo duże właściwości chłonne, nie ma atestów i moż epodrażniać skórę dzieci. Nawet nie mających AZS.

Domyślnie

ale ja mu pod pupę daję wkład z tetry, nie mikrofibry. I jest lepiej. Nieco

Chustonoszka

Domyślnie

ja bym sprzedała kieszonki z polarem, wykorzystywanie ich jako otulaczy jest trochę bez sensu bo to i więcej warstw (=większa pupa) i polar przecież grzeje, nawet jeśli jest dalej od pupy- a za chwilę będą upały.

Domyślnie

Tez bym tak zrobiła. Otulacze i ewentualnie wyprobować można pieluszki z atestowanym mikropolarkiem. Przynajmniej są na 100% bezpieczne dla dziecka.

Domyślnie

Ok, czyli z jednym sprawa jasna, kieszonki nie będą otulaczami. Pomału sprzedaję, na razie te, których nie będę na pewno używać.
    Zamówiłam galotki wełniane i otulacz pulowy, po jednym na próbę. Ale wertuję forum i szukam informacjo co wsadzić do środka. Na pewno te wkłady co mam do kieszonek, to się nie nadają. Można tetrę (ale zerowa chłonność), Kikko, muśliny, prefoldy albo formowanki. Napiszcie mi konkretnie co będzie najbardziej chłonne i tanie a zarazem nie zrobi mega tyłka i będzie wygodne dla biegającego dziecka? Chciałabym też aby było w miarę wąskie w kroku. W miarę Jest cała masa tych formowanek, wcale nie są tanie, hmmmm a nie chcę używanych. Taką pieluchę nieformowaną to jak trzeba złożyć? wystarczy normalny prostokąt i między nogi? On się będzie trzymał w tym otulaczu? ale wtedy, tak sobie myślę, nóżki dziecka będą dotykać pula a to takie niemiłe. Jak wciągnąć wełniane galotki na prostokąt z tetry przy wierzgającym dziecku? formowanki muszą być bez mikropolaru, takich też nie ma dużo....większość jednak go ma. Znowu tyle pytań i wątpliwości...

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

co do formowanek to z firmówek polecam BB, Bielsen i wszelkie Lulu
    od zdolnych forowiczek też są świetne i wystarczy zamówić welur bambusowy od pupy, zamiast mikropolaru

w wełnianych gaciach wkłady składane w prostokątach trzymają się średnio
    lepiej jakiś Amsterdam lub Loveybums, który to mocniej przytrzyma wkład na miejscu

wkłady z niebielonej mikrofiby nie powinny uczulać

Chustonoszka

Domyślnie

wg mnie tetra dobrej jakości się sprawdza (w otulaczach pulowych)
    Mama Blondynki (16.07.2006) i Blondaska (21.08.2009)

Chustoguru Awatar mTuśka

Domyślnie

prefordy z pieluszkarni tez fajna rzecz,
    ja osobiscuie lubie spiec tetre czy preford snapi i wtedy cialo nie dotyka ,ale jak zdarza sie tetre złożona w prostokat to nie zauwazyłam zeby mlodej przeszadal pul .
    Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marciasone Zobacz posta
    prefordy z pieluszkarni tez fajna rzecz,
    ja osobiscuie lubie spiec tetre czy preford snapi i wtedy cialo nie dotyka ,ale jak zdarza sie tetre złożona w prostokat to nie zauwazyłam zeby mlodej przeszadal pul .
    a jak jest w prostokąt to nie ma za dużo między nogami?
    teraz przymierzam tak złożoną pieluszkę do kieszonek, które młody nosi i pieluszka jest dużo szersza niż kieszonka (w kroku). Widzę, że młodemu trochę niewygodnie się biega jak ma tak szeroko między nogami, zresztą komu byłoby wygodnie. Chyba że źle składam

Nie wiem dlaczego ubzdurałam sobie, że otulacze i wkłady do nich to tańsza sprawa niż kieszonki, okazuje się że wcale nie ma takiej dużej różnicy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laminatorka Zobacz posta
    wg mnie tetra dobrej jakości się sprawdza (w otulaczach pulowych)
    jaka to tetra? np Kikko bambusowa czy jakaś inna? z tetry mam tę najzwyklejszą na świecie kupioną nie w celach 'pupowych'

Chustoholiczka Awatar goralka
    Miejscowość
    kraków

Domyślnie

jeśli chodzi o formowanki - mogę polecić Storchenkinder z bawełny organicznej - milusie, bardzo chłonne, nam się sprawdzają nawet na noc dla roczniaka
    A. 5.2010, M. 5.2012, A. 9.2016, M. 9.2016

Domyślnie

Jeśli nie chcesz by tetra dotykała nóżem to złóż ją sobie tak:
    http://www.pieluszkarnia.pl/Jak-skla...fo-pol-43.html
    Wtedy napy sie na cialku nie odgniataja ani pul nie dotyka skóry.

Domyślnie

Złożysz tak parę razy i nie będzie Ci to zajmować dużo czasu

Domyślnie

Najlepiej poskładać więcej i zrobić sobie stosik żeby co chwilę nie składać "od nowa". Ja nie łapałam tej tetry żadną klamerką typu snappi ale może i to by ją jeszcze ładniej ułożyło.

Domyślnie

dzięki, widziałam to na pieluszkarni już wcześniej. spróbuję na tej tetrze co mam, nie wiem czy obejmie brzusio synka bez zapinki. I co on na to jak będzie szmatą owinięty
    nadal dziewczyny nie wiem jakie tetry są najlepsze. A takie, nie wiem czy one nie są szorstkie przy pupie:
    http://www.krainapieluszek.pl/index....product_id=604

Domyślnie

fakt, ja dziecku zakładałam tetrówki jak nie był zbytnio ruchliwy, dzieci starsze bardziej weidzą czego chcą, i niestety czego nie chcą

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Opcja otulacz i coś - moze być sporo tansze. W tej chwili uzywam najzwyklejszej flaneli skladanej w prostokąt, czasem tetry - tez nazwyklejszej, do tego welniany otulacz (ja polecam amsterdam). Nie ma za szeroko, fakt, jest to opcja na jedno siku ale my juz i tak wiekszosc do nocnika lapiemy - dzieki temu Piotrek nie ma za duzo na tyłku, przewiewnie a najwiekszy koszt to wlasnie otulacz. Do spania formowanka (chlonniejsza) i welniane gacie lub kieszonka - w zaleznosci co mam akurat suche.
    otulacz Pulowy w ogole mi nie podszedl, skladanie i spinanie snappi denerwuje mnie - nie potrafię szybko zapiąć, zabki mi w ogole nie trzymają (na zwyklej tetrze), szkoda nerwow przy modelu wywijacym kopytami a flanelkę mam juz poskladaną, po prostu wymieniam - szybko, sprawnie, model biegnie dalej
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chusteryczka Awatar goshya
    Miejscowość
    dolnośląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasia_mb Zobacz posta
    Jeśli nie chcesz by tetra dotykała nóżem to złóż ją sobie tak:
    http://www.pieluszkarnia.pl/Jak-skla...fo-pol-43.html
    Wtedy napy sie na cialku nie odgniataja ani pul nie dotyka skóry.

dziewczyny, a jak sie tak poskłada to chyba niezbyt chlonna jest ta opcja, nie?
    ja tak skladalam pieluchy przez pierwsze 2 miesiace, potem juz w prostokat i na to otulacz z kieszonki.
    Prostokat skaladamy do teraz i jest ok, nie ma jakos strasznie duzo miedzy nogami no i dobrze dosc chlonie na dzien.
    Mati 2010, Oliwcia 2012, Jula 2014

Chustonoszka

Domyślnie

Kawiareczka ale formowanki są prawie zawsze tylko naturalne, ja mam ich już z 30, z bambusa, bawełny, flaneli, żadna nie ma mikropolaru. mnie pieluchy składane do wełny kompletnie nie pasują, wszystko się przesuwa, no i bałabym się że w razie mega kupy wełna się zabrudzi. poza tym formowanki dziecko może nosić same, w domu czy w upał, zakłada się szybko jak majtki wtedy.

Uprawnienia umieszczania postów