Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Wątek: Kangur vs. kieszonka - co lepsze dla dziecka?

Chustonówka Awatar anabell
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie Kangur vs. kieszonka - co lepsze dla dziecka?

W instrukcji do storcza określili wiązanie w kangurka jako sposób "najlepszy dla matki i dziecka".
    Kieszonka natomiast powoduje wg. tej instrukcji przenoszenie każdego ruchu na kręgosłup dziecka, ponieważ dziecko ma punkt podparcia na węźle krzyżowym.
    I ogólnie polecają noszenie dziecka tylko w kangurze na brzuchu lub biodrze i plecaczek dla starszych dzieci.
    Moje dziecko ma 2 miesiące. Faktycznie tak jest, że kieszonka jest nie wskazana?

Patrząc na te dwa wiązania, wydaje mi się, że dziecko jest w identycznej pozycji. Co powoduje różnicę? Chodzi o to, że w kangurze poły chusty podtrzymujące dziecko idą ku górze na ramiona matki, a w kieszonce do tyłu i dopiero na ramiona?

Dopiero zaczynam chustowanie, pewnie po ćwiczeniach i nabraniu wprawy nauczyłabym się tego kangura dobrze wiązać, ale jakoś on mi nie podchodzi... źle się w nim czuję, jako że piersi mi wychodzą po bokach i nie podoba mi się to co widzę w lustrze
    No i musiałabym kupić krótszą chustę, bo przy moim storczu 4,6 ogon plącze mi się pod nogami.
    Przy okazji - co fajnego można jeszcze zawiązać z chusty 3,6-3,9m?

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Kieszonka spełnia kryteria prawidłowego wiązania. Możesz w niej nosić swoje dziecko, jeśli jest Wam wygodnie i nie musisz się zmuszać do kangurka.
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

gdzieś Brikola zakładała wątek o różnicy między kieszonką a kangurem, ze zdjęciami, bardzo ciekawy.
    W kangurku łatwiej o prawidłowe ułożenie bioderek, dlatego jest chętniej polecany dla noworodków i zupełnych maluszków. Ale w kieszonce też można zadbać o prawidłowe ułożenie nóżek
    2 + 7 (2005-2018)

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

wątek z racji ochrony rodziców poszukujących porady na forum został przeniesiony do podforum doradców. rodzicom zaczynającym przygodę z noszenie nie są potrzebne takie emocje

a w temacie: kangur dobrze związany jest fantastycznym wiązaniem dla najmniejszych dzieci. ale nie każdemu rodzicowi jest w nim wygodnie. a noszenie w czymś, co jest niewygodne nie jest imo dobrym noszeniem. niewygoda jest pojęciem mocno osobistym i subiektywnym, więc po upewnieniu się, że tenże kangur jest dobrze wiązany a niewygoda pozostaje - trzeba po prostu dać sobie spokój.

kieszonka spełnia warunki prawidłowego noszenia dla dzieci od urodzenia. warto jednak skonsultować sposób wiązania z kimś, kto ma jakieś doświadczenie.

być może i ten kangur nie byłby taki straszny, gdyby ktoś pokazał na żywo, jak go motać.

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mart Zobacz posta
    wątek z racji ochrony rodziców poszukujących porady na forum został przeniesiony do podforum doradców. rodzicom zaczynającym przygodę z noszenie nie są potrzebne takie emocje

.
    to już wiem, dlaczego go bezskutecznie przed chwilą szukałam
    2 + 7 (2005-2018)

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anabell Zobacz posta
    W instrukcji do storcza określili wiązanie w kangurka jako sposób "najlepszy dla matki i dziecka".
    Kieszonka natomiast powoduje wg. tej instrukcji przenoszenie każdego ruchu na kręgosłup dziecka, ponieważ dziecko ma punkt podparcia na węźle krzyżowym.
    I ogólnie polecają noszenie dziecka tylko w kangurze na brzuchu lub biodrze i plecaczek dla starszych dzieci.
    Moje dziecko ma 2 miesiące. Faktycznie tak jest, że kieszonka jest nie wskazana?

Nie ma zadnych dostepnych badan/ ekspertyz/ opinii specjalistow (mam na mysli ortopedow, fizjoterapeutow, rehabilitantow, naukowcow - a nie osoby piszace prace zaliczeniowe w ogolniaku) wykazujacych szkodliwosc kieszonki lub przynajmniej wyzszosc kagurka nad kieszonka. Mowie to z calym przekonaniem, poniewaz siedze w tym temacie od 2005 roku. Po angielsku, niemiecku, francusku - nic. Straszenie rodzicow na forach, portalach czy warsztatach wyimaginowanymi niebezpieczenstwami z palca wyssanymi jest moim zdaniem nie fair.

Cytat Zamieszczone przez anabell Zobacz posta
    Przy okazji - co fajnego można jeszcze zawiązać z chusty 3,6-3,9m?
    Zakladajac, ze Twoj maluszek nie trzyma samodzielnie glowki, to z takiej chusty zawiazesz kangurka, kangurka na biodrze, przy 3,9 m siodelko z petelka.
    Pozniej do repertuaru dojdzie do tego plecak, siodelka zwykle. Przy starszym dziecku warto miec druga chuste na krotsze wyjscia i nieoczekiwane potrzeby.
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasia Zobacz posta
    Straszenie rodzicow na forach, portalach czy warsztatach wyimaginowanymi niebezpieczenstwami z palca wyssanymi jest moim zdaniem nie fair.
    Kasiu, nikt nikogo nie straszy a przynajmniej ja nie zauważyłam.

anabell pyta o zapisy w instrukcji jednego z renomowanych producentów chust wiązanych a nie o obiegową opinię.

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Nie ma zadnych dostepnych badan/ ekspertyz/ opinii specjalistow (mam na mysli ortopedow, fizjoterapeutow, rehabilitantow, naukowcow - a nie osoby piszace prace zaliczeniowe w ogolniaku) wykazujacych szkodliwosc kieszonki lub przynajmniej wyzszosc kagurka nad kieszonka. Straszenie rodzicow na forach, portalach czy warsztatach wyimaginowanymi niebezpieczenstwami z palca wyssanymi jest moim zdaniem nie fair.
    w kontekście fragmentu z nawiasu poproszę o linki i konkrety do sytuacji opisanych grubą czcionką.

Chusteryczka Awatar wrapsodia
    Miejscowość
    Erlangen Niemcy /czasem Wawa/Jarosław/Klimontów

Domyślnie

anabell, jeśli masz pewność, że chuste w kangurku masz dobrze zawiązaną i dociągniętą a mimo to nie jest ci wygodnie, źle się w nim czujesz, noś spokojnie w kieszonce (najlepiej poły nierozłożone, tak by na pleckach dziecka była tylko jedna warstwa materiału, by krawędzie niepotrzebnie nie naciskały na kręgosłup). Twój komfort noszenia jest równie ważny! Szczęśliwa mama = szczęśliwe dziecko Jeśli nie jesteś pewna czy dobrze wiążesz kangurka spotkaj się z kimś kto zna się na rzeczy i luknie okiem na wiązanie.

Wg mnie warto mieć chuste długą i krótką - ta ostatnia zwłaszcza przydaje się dla większego dziecka na bioderko i plecak prosty. Jeśli nie możesz mieć lub nie chcesz dwóch chust, zawsze możesz obwiązać się dwukrotnie - robisz supełek pod pupą w kangurku a reszte materiału prowadzisz luźno na plecy i tam wiązesz ponownie. Zawsze można też skrócić sobie chustę, ale wtedy liczymy się z tym ze nie starczy jej na niektóre wiązania. Miłego noszenia!
    Ostatnio edytowane przez wrapsodia ; 15-04-2011 o 10:26
    Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis

Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustonówka Awatar anabell
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mimezis Zobacz posta
    anabell, jeśli masz pewność, że chuste w kangurku masz dobrze zawiązaną i dociągniętą a mimo to nie jest ci wygodnie, źle się w nim czujesz [...]
    To nawet nie chodzi o niewygodę, bo z tym jest OK, na początku było mi nawet wygodniej niż w kieszonce, jeszcze kilka prób i pewnie będzie jeszcze lepiej - po prostu nie podoba mi się wizualnie to, jak wyglądam. Należę do biuściastych osób i piersi mi jakoś dziwnie po bokach wychodzą w tym wiązaniu

Wg mnie warto mieć chuste długą i krótką - ta ostatnia zwłaszcza przydaje się dla większego dziecka na bioderko i plecak prosty.
    Właśnie noszę się z zamiarem zakupu drugiej chusty, ale jako że te bardziej "letnie" są dość drogie, muszę najpierw poćwiczyć tego kangura, żeby jakoś usprawiedliwić przed sobą ten zakup

--------------------
    A tak w ogóle - dzięki za wpisy w tym wątku, teraz już mam obraz sytuacji i będą nosić w kieszonce bez obaw. Kangura też poćwiczę.
    --------------------

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magda1980 Zobacz posta
    w kontekście fragmentu z nawiasu poproszę o linki i konkrety do sytuacji opisanych grubą czcionką.

Oproznij skrzynke, bo pw mi sie odbilo.
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

Oproznij skrzynke, bo pw mi sie odbilo.
    a dlaczego PW?
    ja tez jestem ciekawa Kasiu dlaczego jak juz zdecydujesz sie pojawić na tym forum, to zwykle w kontekscie siania fermentu
    jeżeli masz merytoryczne argumenty, chętnie przeczytam.

bo na razie to nikt nie powiedział że kieszonka się nie nadaje. wręcz przeciwnie. autorka wątku dostała rady aby spokojnie kieszonke wiazać i nie sugerowac sie instrukcja storcza.
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
    To, co nieuchronne
    Jest potwornie przedwczesne.
    Powinno przyjść dopiero później.
    Jutro. Za rok. Za sto lat.

[Gerhard Zwerenz]

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mimezis Zobacz posta
    anabell, jeśli masz pewność, że chuste w kangurku masz dobrze zawiązaną i dociągniętą a mimo to nie jest ci wygodnie, źle się w nim czujesz, noś spokojnie w kieszonce (najlepiej poły nierozłożone, tak by na pleckach dziecka była tylko jedna warstwa materiału, by krawędzie niepotrzebnie nie naciskały na kręgosłup). Twój komfort noszenia jest równie ważny! Szczęśliwa mama = szczęśliwe dziecko Jeśli nie jesteś pewna czy dobrze wiążesz kangurka spotkaj się z kimś kto zna się na rzeczy i luknie okiem na wiązanie.

Wg mnie warto mieć chuste długą i krótką - ta ostatnia zwłaszcza przydaje się dla większego dziecka na bioderko i plecak prosty. Jeśli nie możesz mieć lub nie chcesz dwóch chust, zawsze możesz obwiązać się dwukrotnie - robisz supełek pod pupą w kangurku a reszte materiału prowadzisz luźno na plecy i tam wiązesz ponownie. Zawsze można też skrócić sobie chustę, ale wtedy liczymy się z tym ze nie starczy jej na niektóre wiązania. Miłego noszenia!
    nic dodać, nic ująć.

Uprawnienia umieszczania postów