Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: Coraz gorzej zamiast coraz lepiej :(

Chustofanka Awatar tulu
    Miejscowość
    Warszawa Muranów

Domyślnie Coraz gorzej zamiast coraz lepiej :(

Mam doła. Chustuję regularnie od mniej więcej 6 tygodni. Wcześniej miałam trochę nieudanych prób, ale uparłam się na wiązanie. Trochę dlatego, że mi się bardzo podoba, trochę dlatego, że nie mam wyjścia - trafił mi się egzemplarz tylko-nie-próbuj-wkładać-mnie do-wózka (jeśli nie śpię). Wózek oznacza pojazd na sygnale
    Kiedy w końcu udało się zacząć chustować, i na dodatek okazało się, że dzieć lubi to nad wyraz, wpadałam w lekką euforię. Założyłam radośnie, że może i moje wiązania nie są idealne, ale z czasem na pewno będzie lepiej. I co? Od paru dni jest coraz gorzej. Wiązanie mi już całkiem nie idzie - dziecię przekrzywione (zawsze na tę samą stronę). Martwię się, że tak to nie mogę nosić, bo kręgosłup. Wczoraj przed wyjściem poprawiałam wiązanie trzy razy, a i tak nie było do końca OK. Dzisiaj to samo. Po południu próbowałam znowu (chciałam troszkę ogarnąć kuchnię) i wiązanie wyszło tak żałośnie, że zdjęłam chustę. Biorę trzy głębokie wdechy, rozwiązuję i wiążę od początku - i kiszka. Dobrze, że młoda jest cierpliwa i bez większych emocji znosi te ewolucje. Wydaje mi się, że zaczęła przy wkładaniu do kieszonki odginać się na jedną stronę i za nic nie udaje mi się tego dociąganiem wyprostować. Ani w żaden inny sposób.
    Efekt jest taki, że jestem wściekła i załamana. Na dodatek od kilku dni Mała Smoczyca je co jakieś 20 minut i chyba jestem po prostu zmęczona. Co oczywiście potęguje moją frustrację. Buuu.

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

hej, głowa do góry. to taki etap wiązaniowy - wiesz już co i jak i widzisz co mogłabyś poprawić. a perfekcjonistka w Twojej głowie ciągle krzyczy, żeby poprawiać.
    minie zobaczysz - technika dzięki częstym wiązaniom się wyćwiczy ładnie i będziesz z zamkniętymi oczami motać szybko i wygodnie.

co do przekrzywiania - to czy tylko w chuście to obserwujesz? jeśli tak to spróbuj zaczynać dociąganie od innej niż zazwyczaj strony - być może niechcący jedną ze stron ściągasz mocniej.
    jeśli przekrzywia się nie tylko w chuście to poobserwuj - może trzeba skonsultować z lekarzem.
    spróbuj też innych wiązań.
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Chustopróchno
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

ćwicz, ćwicz, ćwicz
    może wybierz się na jakieś spotkanie chustowe?

powodzenia!

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Ithilhin dobrze prawi - jak zwykle zresztą
    Po prostu są takie dni i tyle, ja ostatnio się wściekłam na kieszonkę bo co zawiązałam to krzywo było więc olałam i w 2X mi równiusieńko wszystko wyszło - także może faktycznie spróbuj innego wiązania?

A takie wykrzywianie widzisz też jak Ci dziecko np leży? Pytanie czy to faktycznie "wina" chusty, przyjrzyj się trochę symetrii ciała, o jak dużym dziecku mówimy?
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chusteryczka

Domyślnie

trzymaj się! to tylko kryzys, dacie radę a potęguje to fakt, że pewnie jesteś po prostu przemęczona...
    bardzo polecam piątkowe spotkania chustowe w stu pociechach , od nas całkiem niedaleko (przepraszam, że nie odpisałam na PW - pamiętam o Tobie!).

Chustofanka Awatar tulu
    Miejscowość
    Warszawa Muranów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    Ithilhin dobrze prawi - jak zwykle zresztą
    A takie wykrzywianie widzisz też jak Ci dziecko np leży? Pytanie czy to faktycznie "wina" chusty, przyjrzyj się trochę symetrii ciała, o jak dużym dziecku mówimy?
    Na leżąco jest raczej OK, miała raczej skłonność do przekręcania główki w drugą stronę, ale praktycznie to wyrównałam, namawiając przy pomocy interesowania zabawkami itp i teraz jest symetrycznie. Młoda ma 4 miesiące.

Może faktycznie spróbuję zmienić wiązanie - ale to już jutro
    Urszulka 20.12.2010

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Do Ithilhinowego dorzuce jeszcze:
    -porownaj w lustrze, czy linia ramionek jest rownolegla do linii miednicy - jedna nozka moze byc "bardziej" dlatego, ze opadla niepotrzymana dostatecznie przez pasy idace z ramion (powinny sie krzyzowac zdecydowanie pod pupa, nie na posladkach)
    -zacznij pierwszy etap wiazania przed lustrem - moze wysuwasz jedna noge do przodu lub odruchowo bardziej obciazasz jedna strone? Jesli Twoja postawa nie jest prosta, to i Ula nie bedzie prosta.
    - Ula ma 4 miesiace, w tym wieku zdarza sie przejsciowy etap "zle wygladamy w chuscie". Dziecko zaczyna byc bardziej ruchliwe przy wiazaniu i taki efekt. Mija wraz z cwiczeniem
    - Ja co prawda jeste przewrazliwiona, bo Mlodszy zaliczyl terapie kraniosakralna (tez nie dawal sie odlozyc na skutek nieznacznych blokad w obrebie karku i ramion), ale dla pewnosci zapytalabym sie lekarza, czy wszystko jest ok z symetria. Dla spokoju ducha.

A moze fotki?
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustofanka Awatar tulu
    Miejscowość
    Warszawa Muranów

Domyślnie

Dzięki dziewczyny! Spróbuje jutro się obfocić.

Cytat Zamieszczone przez kasia wska Zobacz posta
    bardzo polecam piątkowe spotkania chustowe w stu pociechach , od nas całkiem niedaleko
    No właśnie, muszę się chyba wybrać. Ale w 100 pociechach teraz troszkę pozmieniali i konsultacje chustowe są tylko raz w miesiącu. Jeszcze mam w miarę blisko Kalimbę. Tyle, że teraz długi weekend, a ja zapas cierpliwości chyba wykorzystałam już na trzy lata do przodu.
    Urszulka 20.12.2010

Chusteryczka

Domyślnie

dasz radę!
    to dodam tylko, że w kalimbie zmienili grafik w maju, spotkania są później: 12-14.

Chustonoszka Awatar mymmeli
    Miejscowość
    Warszawa - Śródmieście

Domyślnie

Jako współ-początkująca nie mam żadnych rad, ale trzymaj się!

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Trening czyni mistrza - banalne, ale widzę po sobie jak sie poprawialo chustowanie I tez mam na stanie Smoczyce zwana Smo

Chustofanka

Domyślnie

Ja wprawdzie fachowcem żadnym nie jestem, ale radzę ci spróbować z innym wiązaniem. Moja Oliweczka też się strasznie wykręca podczas wiązania, kiedy ja wiążę w kieszonkę koniecznie musi zobaczyc co się dzieje z tyłu za nia, strasznie się wierci, obraca głowe do tyło i na prawdę ciężko jest chuste zawiązac i dobrze dociągnąć. Dlatego coraz częściej wiążę 2x, wychodzi dużo lepiej.
    Ale też wybieram sie na konsultacje, żeby moje wiązanie ktoś fachowym okiem ocenił i ewentualnie powiedział co poprawić.

Chustofanka Awatar tulu
    Miejscowość
    Warszawa Muranów

Domyślnie

uff, w końcu mi się udało - na razie przebrnąć przez instrukcję zamieszczania zdjęć na forum i zakładanie web albumów w Piacasie. Wczoraj przy tej okazji padła mi w domu sieć...
    Oto fotki mojej nieszczęsnej kieszonki, tej co to przestała wychodzić:

Dziś próbowałam z 2x, ale chyba muszę pooglądać filmiki instruktażowe, bo wyszło bardzo żałośnie.

A jeszcze:
    Cytat Zamieszczone przez Kasia Zobacz posta
    - Ja co prawda jeste przewrazliwiona, bo Mlodszy zaliczyl terapie kraniosakralna (tez nie dawal sie odlozyc na skutek nieznacznych blokad w obrebie karku i ramion), ale dla pewnosci zapytalabym sie lekarza, czy wszystko jest ok z symetria. Dla spokoju ducha.
    Tak sobie intensywnie myślę o tym, co napisałaś. Sądzisz, że to ortopeda powinien się wypowiedzieć? Lekarzom niestety dość mocno nie ufam, z różnych powodów, m.in. za niefrasobliwe ferowanie diagnozami i zlecanie niekoniecznych (lub bezsensownych) terapii, ale, kurczę, może trzeba się przemóc?? A możesz coś więcej napisać o objawach Twojego synka (tu albo na priv).

Cytat Zamieszczone przez kasia wska Zobacz posta

dasz radę!
    to dodam tylko, że w kalimbie zmienili grafik w maju, spotkania są później: 12-14.
    Ha, dzięki! Nawet próbowałam dziś dotrzeć, ale Smoczyca zrobiła dowcip - zamiast swojej standardowej drzemki (15-25 minut) spała... 3 godziny i 20 minut. Wrzuciłam ją do wózka i szwendałam się w okolicach Kalimby, ale szkoda mi było ją budzić, więc bez porady chustowej wróciłyśmy do domu.

Cytat Zamieszczone przez sheana Zobacz posta
    I tez mam na stanie Smoczyce zwana Smo
    No to pozdrówka dla Smo baardzo serdeczne - Wy macie Wawel w okolicy, jak widzę, więc smoczenie ma dodatkowe uzasadnione

No i przede wszystkim: dzięki serdeczne za wsparcie
    Urszulka 20.12.2010

Chustomanka
    Miejscowość
    Czeladź/Sosnowiec

Domyślnie

wiesz.. jak poprawiasz po kilka razy, to nie wyjdzie tak dobrze, jak za pierwszym razem, bez większych starań

co do zdjęć.. kieszonka wychodzi, tylko dziecię jest na etapie, że wszystko zaczyna go interesować, dlatego się przekrzywia na jedną stronę, rozglądając się, patrząc w dół etc. podwójny X jest lepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji, dzieć nie ma możliwości tak "zawisnąć" głową i karkiem w jedną stronę.
    Ostatnio edytowane przez misunderstanding ; 02-05-2011 o 23:27

Uprawnienia umieszczania postów