ja mam 173 cm wzrostu i też rozm. 44 - spokojnie 4,6 starcza i nawet czasem z zapasem![]()
ja mam 173 cm wzrostu i też rozm. 44 - spokojnie 4,6 starcza i nawet czasem z zapasem![]()
mama Julci (06.05.2005) i Lilki (06.12.2009)
wymianki: http://chusty.info/forum/showthread....h-doda%C5%82am
na forum bywam troszkę rzadziej, więc proszę o cierpliwość jeśli nie odpisuję od razu
Zdecydowanie polecam Nati, LennyLamb jakoś mnie nie przekonał, a była to moja pierwsza chusta.
4,6 spokojnie wystarczy, 5,2 za długa będzie, ja wiąże się w rozmiar 4,2.
Mam 170 cm i rozmiar S - jaką dłgość i jaki RODZAJ chusty powinnam wybrać???? Zaznaczam, że będzie to moja piersza chusta i kompletnie nie mam pojęcia "co sie z czym je"pierwszy synek miał straszliwe kolki i jedynym "lekarstwem" było kangurowanie. Straszliwie polubiłam taką formę uspokajania (mimo jej wysokiego stopnia absorbowania matczynych kończyn ) i chciałabym teraz robić to samo ale bardziej "profesjonalnie" (czyt.bezpiecznie dla malucha). Czy ktoś mi może doradzić?
MaBo to zależy ile zamierzasz mieć chustbo jak kilka to do różnych wiązań różne długości.
Jeśli chcesz nosić maleństwo w kangurku (moim zdaniem optymalne wiązanie dla noworodka) to chusta 3,6 metra wystarczy. Natomiast kieszonka jest bardzo popularnym wiązaniem ale bardziej chustochłonnym i tu będziesz potrzebować rozmiar 4,2 lub nawet 4,6 w zależności od realnej długości.
A z rodzaju to hm... cienki bawełniany pasiaczek najlepiej "złamany" czyli używany.
Na początek odradzam chusty o ponadstandardowej szerokości (chyba Babylonie) boprzy malutkim dziecku ciężko ogarnąć nadmiar materiału
Basia mama 5 małych Trolli![]()
Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala
kup dobrze złamanącoby Michu miał miękko, no i łatwość w wiazaniu wieksza
nie żakardową czy jakąś inną wymyslną, a taką podstawową skośnokrzyzową bawełne
myslę że ze spokojem na poczatek 4,6
to i kangurek i kieszonka
MaBo, tez mam 170 i taki S/M powiedzmy...zaczynałam od 4,6, teraz mam też dwie 4,2 i robie w nich wszytko, ale tak jak wspomniała Basinda 3ba uważać na realną długość chusty![]()
Ostatnio edytowane przez mamaslon ; 09-04-2011 o 01:46
Kruszynka 2010
Doradca Akademii Noszenia Dzieci
LULAMY Akademia Chustonoszenia
Specjalistka od metody karmienia dzieci- BLW (Bobas Lubi Wybór), Certyfikowany uczestniczka szkolenia z BLW prowadzonego przez Gill Rapley.
BabyLedWeaning
oraz Stowarzyszenie Poznań w Chuście
moje zwierzaki i
Mnie w decyzji pomogła taka tabelka, bo długość chusty zależy od wiązania http://www.chusty.com.pl/materialy/rozmiarowka.jpg
Z długiej chusty łatwiej zrobić dodatkowy węzeł i ją skrócić, trudniej poradzić sobie z za krótką chustą.