Pokaż wyniki od 1 do 20 z 26

Wątek: Wełna=wełnie, bambus=bambusowi?

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar Wika
    Miejscowość
    Cieszyn

Domyślnie Wełna=wełnie, bambus=bambusowi?

Mam pytanie, czy każda chusta wełniana jest taka sama? To samo bambusowa? Chodzi mi o to, ze np.wełny czy bambusy nati są bardzo zachwalane, że mięciusie, wełna chłodzi lub grzeje, w zależności od pory roku, bambus chłodzi itd. A mało mówi się o tych chustach firmy Lenny Lamb np. Są tańsze niż te od nati. Czy ktoś porównywał? Czy też są tekie cudowne jak te od nati? Czy "ilość" domieszki ma znaczenie? LL ma piękne wzory wełenek i cenę przystępniejszą. Niby każda wełna powinna mieć te same właściwości, ale czy tak jest w praktyce?
    I pytanko: co nośniejsze-wełenka czy bambus? A co lepsze na lato?

Hania (02.10.2008)
    Marta(03.12.2009)
    Ludwik (16 10.2013)

demona
    Guest

Domyślnie

Nie

Chusteryczka Awatar milorzab
    Miejscowość
    PodWarszawa

Domyślnie

Ja mogę porórwnać wełnę nati i didymosowe. I absolutnie nie są równe. Merynosowa jest miękka i nie gryzie, wełna w didymosach jest bardziej gryzowąca, ostrzejsza. I też w różnych chustach różnie to bywa. W kobalcie milsza, w szafranie sztywna, w mossie też grusza, w cynamonie - od początku nie gryzła.
    Na bambusach się nie znam. Mam jednego i nie mam porównania. Tzn wełnę też mam jedną, ale przez kilka lat już ich kilka widziałam.
    Asia, mama Ignacego, Tosi, Dominika, Weroniki i Maksa

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

wełna nosi duuuużo lepiej niz bambus

i jak wyżej. wełna wełnie nierówna, bambus dotykałam i Nati i LL. sa inne. ale który fajniejszy nie powiem, bo ja w ogóle mam wielką awersję na bambus w chuście. śliski, lekko szmatławy
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
    To, co nieuchronne
    Jest potwornie przedwczesne.
    Powinno przyjść dopiero później.
    Jutro. Za rok. Za sto lat.

[Gerhard Zwerenz]

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Nie równe. Każdą wełnę i bambus, które miałam w rękach były inne. I to nie tylko z powodu ich złamania. Żakardy wełniane będą inne niż skośnokrzyżowe, chusty tkane luźno będą inne niż te tkane ściśle, ilość domieszki tez ma znaczenie.
    Moim zdaniem lepiej nosi wełna.

A na lato najlepiej leżeć w cieniu drzew nad jeziorem zamiast ogrzewać dziecko w chuście

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chusteryczka Awatar milorzab
    Miejscowość
    PodWarszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paskowka Zobacz posta
    A na lato najlepiej leżeć w cieniu drzew nad jeziorem zamiast ogrzewać dziecko w chuście
    Żeby tylko dziecko o tym wiedziało
    Asia, mama Ignacego, Tosi, Dominika, Weroniki i Maksa

Chusteryczka Awatar Wika
    Miejscowość
    Cieszyn

Domyślnie

Dzięki dziewczyny, tak myślałam, w recenzjach o LL często pisze, ze są sztywne, choć ogólnie miały bardzo dobre opinie. Cóż, zawsze można spróbować, ale pewnie lepiej już używane? Chodzi za mną wełna klon lub sosna a bambus salsa lub tikanga. I chyba się skuszę. Spróbować nie zaszkoddzi!

Hania (02.10.2008)
    Marta(03.12.2009)
    Ludwik (16 10.2013)

Chustoguru
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie zrażaj się się opiniami, że LL jest sztywne-wszakże to nówka wyruszyła do testów. Mnie osobiście bardzo przypadła do gustu. Trzymała świetnie-porównałabym do didkowego szafranu lub ewentualnie vogla. Wełenek natkowych nigdy w rękach nie miałam.
    Mam LL bambusa-fajny, ale wolę zdecydowanie wełenki .

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez annya Zobacz posta
    Mam LL bambusa-fajny, ale wolę zdecydowanie wełenki .
    Ja też bambusa używam na warsztatach, bo świetnie mi sie wiąże, wełna to chusta do zadań specjlanych czyli śpiącego 15kg klocka

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Uprawnienia umieszczania postów