Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 26

Wątek: Wełna=wełnie, bambus=bambusowi?

Chusteryczka Awatar Wika
    Miejscowość
    Cieszyn

Domyślnie Wełna=wełnie, bambus=bambusowi?

Mam pytanie, czy każda chusta wełniana jest taka sama? To samo bambusowa? Chodzi mi o to, ze np.wełny czy bambusy nati są bardzo zachwalane, że mięciusie, wełna chłodzi lub grzeje, w zależności od pory roku, bambus chłodzi itd. A mało mówi się o tych chustach firmy Lenny Lamb np. Są tańsze niż te od nati. Czy ktoś porównywał? Czy też są tekie cudowne jak te od nati? Czy "ilość" domieszki ma znaczenie? LL ma piękne wzory wełenek i cenę przystępniejszą. Niby każda wełna powinna mieć te same właściwości, ale czy tak jest w praktyce?
    I pytanko: co nośniejsze-wełenka czy bambus? A co lepsze na lato?

Hania (02.10.2008)
    Marta(03.12.2009)
    Ludwik (16 10.2013)

demona
    Guest

Domyślnie

Nie

Chusteryczka Awatar milorzab
    Miejscowość
    PodWarszawa

Domyślnie

Ja mogę porórwnać wełnę nati i didymosowe. I absolutnie nie są równe. Merynosowa jest miękka i nie gryzie, wełna w didymosach jest bardziej gryzowąca, ostrzejsza. I też w różnych chustach różnie to bywa. W kobalcie milsza, w szafranie sztywna, w mossie też grusza, w cynamonie - od początku nie gryzła.
    Na bambusach się nie znam. Mam jednego i nie mam porównania. Tzn wełnę też mam jedną, ale przez kilka lat już ich kilka widziałam.
    Asia, mama Ignacego, Tosi, Dominika, Weroniki i Maksa

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Nie równe. Każdą wełnę i bambus, które miałam w rękach były inne. I to nie tylko z powodu ich złamania. Żakardy wełniane będą inne niż skośnokrzyżowe, chusty tkane luźno będą inne niż te tkane ściśle, ilość domieszki tez ma znaczenie.
    Moim zdaniem lepiej nosi wełna.

A na lato najlepiej leżeć w cieniu drzew nad jeziorem zamiast ogrzewać dziecko w chuście

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

wełna nosi duuuużo lepiej niz bambus

i jak wyżej. wełna wełnie nierówna, bambus dotykałam i Nati i LL. sa inne. ale który fajniejszy nie powiem, bo ja w ogóle mam wielką awersję na bambus w chuście. śliski, lekko szmatławy
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
    To, co nieuchronne
    Jest potwornie przedwczesne.
    Powinno przyjść dopiero później.
    Jutro. Za rok. Za sto lat.

[Gerhard Zwerenz]

Chusteryczka Awatar milorzab
    Miejscowość
    PodWarszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paskowka Zobacz posta
    A na lato najlepiej leżeć w cieniu drzew nad jeziorem zamiast ogrzewać dziecko w chuście
    Żeby tylko dziecko o tym wiedziało
    Asia, mama Ignacego, Tosi, Dominika, Weroniki i Maksa

Chusteryczka Awatar Wika
    Miejscowość
    Cieszyn

Domyślnie

Dzięki dziewczyny, tak myślałam, w recenzjach o LL często pisze, ze są sztywne, choć ogólnie miały bardzo dobre opinie. Cóż, zawsze można spróbować, ale pewnie lepiej już używane? Chodzi za mną wełna klon lub sosna a bambus salsa lub tikanga. I chyba się skuszę. Spróbować nie zaszkoddzi!

Hania (02.10.2008)
    Marta(03.12.2009)
    Ludwik (16 10.2013)

Chustoguru
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie zrażaj się się opiniami, że LL jest sztywne-wszakże to nówka wyruszyła do testów. Mnie osobiście bardzo przypadła do gustu. Trzymała świetnie-porównałabym do didkowego szafranu lub ewentualnie vogla. Wełenek natkowych nigdy w rękach nie miałam.
    Mam LL bambusa-fajny, ale wolę zdecydowanie wełenki .

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez annya Zobacz posta
    Mam LL bambusa-fajny, ale wolę zdecydowanie wełenki .
    Ja też bambusa używam na warsztatach, bo świetnie mi sie wiąże, wełna to chusta do zadań specjlanych czyli śpiącego 15kg klocka

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustoguru
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Małgosiu, bo w zasadzie w zależności jak na to patrzeć. Na warsztatach, dla rodziców początkujących bambusik sprawdza się o niebo lepiej.
    Prywatnie->patrząc na gabaryty Tymianka (12.800), wolę wełenkę.

Chusteryczka Awatar Wika
    Miejscowość
    Cieszyn

Domyślnie

Czyli na moją Marusię, 10,5 kg lepsza wełenka, rozumiem. Ale znowu bambus lepszy na lato?

Hania (02.10.2008)
    Marta(03.12.2009)
    Ludwik (16 10.2013)

Chustoguru
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

No to masz pretekst, aby kupić obie .

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Wełenki LL nie miałam, wełenki Nati tak - są super, greczynka i pasiaki IMO rewelacja. Didki widziałam ptaszki i ryby i dla mnie nie teges - grubsze i bardziej gryzące (biorąc pod uwagę ze wełna Natkowa wcale nie gryzie ofkors). Edit - i japana miałam! W sumie podobny do pasiaków, tylko wizualnie mi nie pasował

Bambus Nati dla mnie bomba i diament i perełka - już całkiem fajna, bambus LL też bardzo mi się podobał, chusta zupełnie inna niż Nati ale też miękka i miła, bardziej zwarta, grubość pomiędzy diamentem a perłą - ale nie absolutnie nie jest sztywna.

Ja też za opcją że bambus od urodzenia, potem wełna na przybywające kilogramy.
    Latem nosiłam w tym i w tym, przy czym wełna nosi lepiej więc latem dwa lata temu był bambus, rok temu wełna, w tym roku będzie bambus dla młodszej i moooże się dorobię jakiejś wełny to będzie i dla młodszej i dla starszego jak łaskawie pozwoli...
    Ostatnio edytowane przez Mayka1981 ; 07-04-2011 o 11:31
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chusteryczka Awatar anoli85
    Miejscowość
    Żory

Domyślnie

to i ja dorzuce swoje 3 grosze i Ci powiem że miałam dwie wełenki Nati Grecje i Sweet Palace i każda z nich była inna wiec pewnie innych firm bedą jeszcze inksze

Chustoguru
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Dobra, zapomniałam, że przecież miałam wełenki Nati-Grecję, SP i w rękach Japana (w tym ostatnim nie nosiłam)-nie wiem czemu nastawiłam się myślowo na pasiaki Natki (tych nie miałam nigdy w rękach). Porównania między natkowymi a LL wełenkami nie ma w ogóle. Ja osobiście wolę sztywniejsze chusty, stąd też LL mi się naprawdę spodobał.
    A jeśli chodzi o bambusy-natkowy diament (pasiaków nigdy nie miałam!) mi się lekko mechacił, z LL nic się nie dzieje.
    Ostatnio edytowane przez annya ; 07-04-2011 o 13:15 Powód: uzupełniam wypowiedź

Chustopróchno Awatar Kreska

Domyślnie

właśnie miałam pytać o porównanie bambusowych LL i Nati
    dzięki za to co już napisałyście

znaczy jedne i drugie są od początku miękkie? nie sztywne? nie trzeba ich specjalnie "zmiękczać"?
    jedne i drugie są trochę "śliskie"?
    czy któraś jest cieńsza/grubsza/ściślej tkana?

walory estetyczne sobie sama przemyślę

(dodam że chodzi mi o pasiaste bambusowe Natki)
    Ania
    2008, 2011, 2013, 2018

Chustomanka Awatar ania
    Miejscowość
    Częstochowa okolice

Domyślnie

W pasiakach natkowych masz w ogóle bambus naturalny, a to też inna bajka
    Naturalny bardziej puchaty, taki przestrzenny, zbliżony właściwościami do wełenki i IMO lepiej noszący (mówię na przykładzie wełnianego japana i bambusowego avocado, których byłam posiadaczką). Ale oczywiście ile noszących tyle opinii
    mama Julci (06.05.2005) i Lilki (06.12.2009)
    wymianki: http://chusty.info/forum/showthread....h-doda%C5%82am
    na forum bywam troszkę rzadziej, więc proszę o cierpliwość jeśli nie odpisuję od razu

Chustofanka Awatar lawinia
    Miejscowość
    B.

Domyślnie

Nie chcę zakładać nowego wątku, bo sporo ich tu, więc wyciągam. Wpadłam w szał kompletowania stosiku dla synka i aktualnie szukam bambusa dla nas. Czy ktoś miał w rękach bambusy od LL i od Ellevilla? Bo pałam miłością do Tangaty/Tęczy od LL i Ellevill Paisley Java. Jakie są różnice? O bambusach LL trochę opinii jest, o Ellevillach znalazłam niewiele. Ma ktoś na stanie Paisley Java? Czy on przypomina te od LL czy te od Nati bardziej? Który lepszy? Czy w ogóle da się kupić Paisleya teraz gdzieś?

Chustoholiczka Awatar amst
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

Miałam paisley silverpink i grasshopper. Oba cudnie miękkie, cienkie jak żadna inna chusta. Przemiłe i przytulaśne. Bambus Ellevilla przypomina tą wiskoze u Nati. Nie wiem jakie są LL.
    Wisoza bambusowa to jedno, naturalny bambus to drugie.

Chustofanka Awatar lawinia
    Miejscowość
    B.

Domyślnie

Ja z kolei nie bardzo wiem jakie są Nati, LL też są z wiskozą, podobno cieniutkie, miękkie i lekko śliskie. Ja sie nastawiłam na LL ze względu na cenę, ale ten Paisley za mną chodzi ostatnio. Tylko jak go zdobyć?

Uprawnienia umieszczania postów