Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 80 z 90

Wątek: ile płacicie za wodę przy wielo?

Chustonoszka

Domyślnie

Przecież wiem, bo sama nie używam z tego względu, ze tanio
    Chodzi mi tylko o to, ze podaje się te wyliczenia, które nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością. Po prostu nie lubię ściemniania.
    Mama Blondynki (16.07.2006) i Blondaska (21.08.2009)

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laminatorka Zobacz posta
    Za 30 zł kupisz pieluchy dobrej jakości (nieceratkowe), które mają w sobie dużo mniej chemii niż najdroższe pampersy.
    Ciekawe, bo o składzie chemicznym poszczególnych rodzajów pieluch wiadomo dokładnie nic - producent nie ma obowiązku umieszczania takich informacji na opakowaniu.
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

Chustomanka

Domyślnie

każde jednorazówki mają chemiczny chłonny żel poliakrylan sodu który pęcznieje pod wpływem moczu miesza się z nim, a dziecko w tym spędza 2 lata swojego życia jak nie więcej. Ble... Przepraszam ale dla mnie to obrzydliwe jest...

Przecież wiem, bo sama nie używam z tego względu, ze tanio
    Chodzi mi tylko o to, ze podaje się te wyliczenia, które nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością. Po prostu nie lubię ściemniania.
    to ty tak uważasz

demona
    Guest

Domyślnie

Demona, przecież używasz wielo to skąd się tak znasz na jednorazówkach? .
    Bo mam 3 dzieci??? A wielo poznalam jak Wicia już byl spory a i tak mi sie zdążyły juz zwrócic

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Kurczę, jako zapalona użytkowniczka wielo (znaczy się synek) nie podzielam poglądu, że przez 3,5 mies wydaje się 700 zł na jednorazówki (moim zdaniem ok. 500 zł)
    ale Ty Laminatorko działasz w drugą stronę, niż te, wobec których czynisz zarzuty i ewidentnie zaniżasz cenę jednorazówek
    30 zł? to chyba je żyję w innym kraju, w innej rzeczywistości
    Tyle to chyba nawet swego czasu ceratowe biedronkowe nie kosztowały

edit:
    a ja już przestałam marzyć, że mi się kiedyś "zwrócą" nasze wielorazówki
    Ostatnio edytowane przez mirabel ; 11-04-2011 o 12:39

demona
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirabel Zobacz posta
    edit:
    a ja już przestałam marzyć, że mi się kiedyś "zwrócą" nasze wielorazówki

Chustonoszka

Domyślnie

mnie też się wydaje że ok 500zł na 3,5 m-ca wychodzi. ale w tych wszystkich wyliczeniach to jednak najbardziej się zaniża koszt wielo- ja już wydałam kupę kasy na pieluchy, ciągle wydaję i końca nie widać w ogólnym rozrachunku, nawet po odsprzedaniu pieluch, na pewno wielo wyjdą mi dużo drożej niż gdybym używała pampersów. pampersy nie uzależniają

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Używam wielo odkąd Piotrek miał jakies 9 -mcy, wiec pozno zaczelam i i tak było na zmianę bo nie dalam rady wydac od razu tyle, zeby od razu przestać uzywac jednorazowek.
    Mialam w ubieglym cienkie finansowo polrocze - przez ten czas nie kupilam ani jednej nowej pieluszki wielo chyba tylko jeden otulacz, rachunki za wodę byly na takim samym poziomie, za energię rozliczenie wyszlo nam nawet nizsze niz planowalam. Gdybym kupowala jednorazowki (a wtedy po prostu bym musiala) kosztowaloby mnie to zdecydowanie wiecej. Owszem - koszt dodatku nappy fresh, bo nawet zapasy proszku mialam i nie kupowalam. Jednorazowki - tansze drozsze, co za roznica to i tak za pol roku ejst jakies kilkaset zl.
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chustonoszka

Domyślnie

no to pozazdrościć powściągliwości w kupowaniu wielo, mnie to niestety nie wychodzi i dlatego wielo wydają mi się droższe niż jednorazówki

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fijonka Zobacz posta
    no to pozazdrościć powściągliwości w kupowaniu wielo, mnie to niestety nie wychodzi i dlatego wielo wydają mi się droższe niż jednorazówki
    hahaha
    to byla konieczność
    traz powoli zbieram wyprawkę - powoli, też z konieczności, ale gdybym tylko miała wiecej...ech
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chustonoszka

Domyślnie

Widocznie żyję w innym kraju
    Tanie a dobre jednorazówki to Dada, Babydream (ostatnio było b. dużo promocji), Toujours z Lidla czy Ultra Soft Baby - żadne ceratkowe, takich bym w życiu dziecku nie założyła.

Co do porównania składu chem. jednorazówek, to widziałam taką tabelkę na jednej ze stron pormujących wielo - to były jakies wyniki badań konsumenckich nt. metali ciężkich i najdroższe pampersy to wiodły prym.
    No ale racja z tym, że wielo uzależniają Co ja zrobie jak synek się odpieluchuje? Chyba jakiś odwyk czy co
    Mama Blondynki (16.07.2006) i Blondaska (21.08.2009)

Domyślnie

mnie nie stać na uzależnienie się od wielo przy pierwszym dziecku bolała mnie kieszeń przy każdej paczce pieluch, teraz jak miałam ciężkie dni to zakładałam jednorazówki małej, ale szybko wróciłam do wielo - wizja kupowania kolejnej paczki jednorazówek mnie męczy - a jedno używamy na noc i na wyjścia. po domu wielo. nie mamy ich dużo, w sumie wydałam na nie jakies 300 zł.
    za krótko żeby mówić o rachunkach, ale według mnie da się ekonomicznie używać i wielo, i jedno (nie mówię o zmienianiu jak już przecieka ).

Chustomanka Awatar Malina

Domyślnie

w naszym przypadku wielo i tak tansze niz jedno.
    Malinowka ma alergie na pampersiaki. Na te tansze tez.
    Na te chusteczki jednorazowe tez, schodzi mi paczka na pol roku chyba, bo w podrozy nie zawsze da sie wlozyc dzieciaka pod kran

Czyli jesli jedno to tylko te eko wchodza w gre, a ich cena, no coz, wysoka jak cholera.
    http://www.przytulmniemamo.pl/

Malinowka wrzesien 2009

Chustoguru Awatar kammik
    Miejscowość
    Stolyca

Domyślnie

Co do porównania składu chem. jednorazówek, to widziałam taką tabelkę na jednej ze stron pormujących wielo - to były jakies wyniki badań konsumenckich nt. metali ciężkich i najdroższe pampersy to wiodły prym.
    Masz na myśli to http://www.federacja-konsumentow.org....php?story=503 ? Wyniki raczej są zbliżone.
    "A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
    Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

a ja pytałam o ceny wody i się nie dopytałam
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panthera Zobacz posta
    a ja pytałam o ceny wody i się nie dopytałam
    U nas - Warszawa Tarchomin - 7 zł z kawałkiem za metr sześcienny, i 13 zł za podgrzanie metra sześciennego, czyli za ciepłą jest 20 zł za metr (wow! strasznie to wygląda, ja się napisze...).

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anyczka Zobacz posta
    U nas - Warszawa Tarchomin - 7 zł z kawałkiem za metr sześcienny, i 13 zł za podgrzanie metra sześciennego, czyli za ciepłą jest 20 zł za metr (wow! strasznie to wygląda, ja się napisze...).
    to u nas drożej - 9,5 za zimna i 13,5 za podgrzanie (Gdańsk chełm)
    za to pod warszawą (ujęcie własne osiedlowe) 7 zł za zimną i chyba 9,5 za podgrzanie
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

demona
    Guest

Domyślnie

U moich rodziców we Wrocławiu tak samo. U nas tylko za zimną płacimy, bo podgrzewamy gazem. Taniej wychodzi.

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

O jejka a ja narzekam, że w Łodzi drożyzna

od 1 stycznia 2011 r. w Łodzi była podwyżka wody (u nas zawsze uzasadniają tym, że ludzie oszczędzają, zmniejsza się zużycie wody i stąd muszą wyrównać straty z tego tytułu) iteraz mamy takie stawki:
    - zimna woda 3,41 zł/m3 (wcześniej 3,01zł)
    - podgrzanie ciepłej wody 9,54 zł (stan na 17 czerwca 2010, nie wiem ile teraz dokładnie)
    - ścieki 3,01 zł/m3 (było 2,51 zł)
    Ostatnio edytowane przez mirabel ; 12-04-2011 o 14:52

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panthera Zobacz posta
    to u nas drożej - 9,5 za zimna i 13,5 za podgrzanie (Gdańsk chełm)
    za to pod warszawą (ujęcie własne osiedlowe) 7 zł za zimną i chyba 9,5 za podgrzanie
    ooo matko
    u mnie (powiatowe miasteczko w centralnej Polsce, ok 20 tys mieszkańców) - 40 zł za podgrzanie 1m3 wody plus 7 zł za 1m3 zimnej

Uprawnienia umieszczania postów