Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 60 z 90

Wątek: ile płacicie za wodę przy wielo?

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

u nas rachunku podskoczyły ale nie od wielo tylko po prostu w momencie gdy pojawił się maluch, prań jest wtedy duuużo więcej
    ale... gdy pieluchy zajmuja 1/4 pralki to pozostała czesć to śliniaki i ubranka, więc wychodzi na to że wielo to tylko dodatek w pralce. Najwięcej brudzimy się przy jedzeniu i Majcia potrafi zabrudzić dziennie nawet 5 zestawów ubrań

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anyczka Zobacz posta
    No ale ja już ustaliłam, że to nie przez wielo nasze rachunki tak skoczyły, skoro jedno pranie kosztuje mnie 80 gr - "z licznikiem w ręku"...
    Poza tym ja tez nie przeliczałabym wielo tylko na oszczędność w budżecie domowym - jest jeszcze oszczędność dla ziemi i zdrowa pupa mojego dziecka... No i moja frajda, nie będę się odżegnywać
    też mam frajdę z tego

Cytat Zamieszczone przez Fusia Zobacz posta
    eeeeeee-najwiecej idze wody na spuszczanie wody w talecie
    właśnie kiedyś tu na forum pewna forumka pisała że nie spuszczają wody w toalecie w nocy tylko dopiero rano. Myślę że to super rozwiązanie i jaka oszczędność w ciągu miesiąca I mamy wodę na pranie pieluch

Chustofanka Awatar zyta
    Miejscowość
    Września

Domyślnie

Ja na wielo dla Majki wydałam około 700 zł. Mała ma 3,5 miesiąca i pieluchy właściwie już mi się zwróciły. A, że są AIO, wystarczą na dwa lata (choć mam nadzieję, że krócej), może jeszcze jakimś dzieciom posłużą. Trzymam się zatem tego, że teraz pieluch wielo zaczynają zarabiać , bo już się spłaciły.

Chustoholiczka Awatar Dorocie
    Miejscowość
    było Warszawa, teraz Żyrardów

Domyślnie

u nas koszt prania - energii podskoczył o 50zł miesięcznie
    Różyczka'10 Anielka'13 (*) Jaś'15

Chusteryczka Awatar martita
    Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

ooo...musze to zlustrowac u nas, bo rachunki sa horrendalne!!!

za energie to juz w ogole....
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Z mojego doświadczenia wynika, że rachunki za wodę/prąd nie są horrendalne.
    Nie mam porównania co do wody- poród synka (od pierwszych dni życia jest na wielo) zbiegł się z przeprowadzeniem do nowego mieszkania, w poprzednim nie mieliśmy liczników.

Trudno mi teraz po nocy grzebać w rachunkach za wodę ale rozliczenie wyszło o wiele mniejsze niż się spodziewałam. Pomimo tego, ze nie ma dnia bez 1-2 prań (mała pralka, wsad do 4,5 kg).

Faktem jest, że z uwagi na wielo zaczęłam jeszcze bardziej oszczędzać wodę (np w ciągu dnia jestem zwykle sama w domu z młodszym dzieckiem i wtedy mam w umywalce niewielką miskę, do której leci woda z mycia rąk, wykorzytywana następnie do spłukania toalety; pozostałych domowników nie zmuszam do takich praktyk).

Za prąd natomiast wyszło nam 570 zł za 6 miesięcy (4 osoby, w tym dwoje dzieci w wieku 3,5 oraz 1 rok).
    To też chyba nie jest jakiś zabójczy rachunek.

Dla porównania nasi najemcy (2 osoby dorosłe, myślę, że dość oszczędni) do zapłaty za prąd za 6 mies mieli 308 zł

Chustonoszka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zyta Zobacz posta
    Ja na wielo dla Majki wydałam około 700 zł. Mała ma 3,5 miesiąca i pieluchy właściwie już mi się zwróciły.
    w jaki sposób pieluchy za 700zł mogły się zwrócić w 3,5 m-ca? na jednorazówki byś przecież tyle nie wydała w tak krótkim czasie.

a jeśli chodzi o temat wątku, to noworodek/niemowlak to jest tyle dodatkowego prania, że pieluchy wielkiej różnicy już naprawdę nie robią. starszak był w pampersach i też prałam non stop.

Chustomanka
    Miejscowość
    Gliwice

Domyślnie

Nie nazywałabym oszczędzania głupim.. U mnie pieluchy to max 2 prania w tygodniu, raz że mam duży wsad w pralce i dwa dużo teraz wysadzam córeczkę. Wykorzystujemy wodę kąpielową do spłukiwania toalety, a także do prac porządkowych w domu. Kiedyś mi to się wydawało strasznym dziadostwem dzisiaj cieszę się że mogę coś zrobić dla Ziemi i oczywiście dla kieszeni

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

hmm zaintrygował mni eten temat - aż sprawdziłam nasze rachunki za wodę

Anyczko - naprawdę aż 200-250 zł wychodzi Ci miesięcznie za wodę?

U nas opłaty za wodę w okresie 16 sierpnia -31 grudnia 2010 r wyniosły ok. 310 zł (zużycie: 7 m.3 ciepłej wody i 34 m3 zimnej wody)

A nadpłatę za ten okres mam, że hoho(obawiając się rachunków w związku z używaniem wielo podwyższyłam wysokość zaliczek w administracji do kwoty 150 -170 zł/mies)

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

a jakie macie ceny za wodę? mi drastycznie wzrosły rachunki po przeprowadzce a tu się okazuje że prąd i woda droższe niż w Warszawie
    wcześniej wyrabialiśmy się (już po narodzinach Maćka) w ok 100 zł za prąd/mies i ok 150 zł za wodę (zużycie ok 7-8 m z czego 3 to ciepła)
    tutaj prąd to ok 150/mies a woda nieraz i ponad 200. (zużycie wody max 9 m3 z tym ze ciepłej zużywamy więcej - bo 4 m - co tłumaczę brakiem zmywarki)
    pieluchy piorę raz na 2 dni ale pranie robię codziennie (i Maciek i Damian masakrycznie brudzą ubrania..w sumie mąż tez codziennie nowy komplet)
    m
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

demona
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fijonka Zobacz posta
    w jaki sposób pieluchy za 700zł mogły się zwrócić w 3,5 m-ca? na jednorazówki byś przecież tyle nie wydała w tak krótkim czasie..
    A ile???? Zmieniasz co 2-3h, czyli 10-15 pieluch dziennie, czyli 4-5 paczek w miesiącu x 40zł. Ok 200PLN na miesiąc x 3,5 jak w morde 700PLN. A wielo jeszcze sprzedasz, czyli już z 200-300zł do przodu

Chustomanka Awatar Malina

Domyślnie

Demona, alez ludzie znacznie mniej zuzywaja jednorazowek.
    Na innym forum jak czytalam, ze dla noworodka wystarcza im 6-8 dziennie, to sie zdziwilam.
    U nas tyle to bylo po samej kupie Sikancow nie policze. Wielo i jedno, bo na poczatku byly pieluchy mieszane
    Pozniej bylo znacznie mniej, dzieki EC, a teraz znowu nic nie robie tylko piore
    http://www.przytulmniemamo.pl/

Malinowka wrzesien 2009

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

6 pieluch dla noworodka?? Brr. A ja kiedyś założyłam wątek z pytaniem, czy jak zmieniam 4-miesięcznemu dziecku wielo raz na 2-2,5 h, to jestem wyrodną matką...

Chustonoszka

Domyślnie

Dla noworodka przez pierwsze tyg. faktycznie schodzi nawet do 14 pieluch. Później jednak ilość się zmniejsza tak do 8 pieluch. Poza tym nie kupuje się najdroższych pieluszek (no chyba że ktoś lubi markowe ). Paczka za 40 zł? Za 30 zł, czasem nawet taniej na promocjach się udaje. Dla mnie koszty pieluch jednorazowych, które podają zwolennicy wielo są ogromnie przesadzone. W życiu nie wydałam tyle na pieluchy i akcesoria, ile powinnam wydać wg tych wyliczeń! (pierwsze dziecko miałam tylko na jednorazówkach, synek jest w systemie mieszanym od 7-8 mcy, przedtem jednorazówki).
    Mama Blondynki (16.07.2006) i Blondaska (21.08.2009)

Chustomanka

Domyślnie

Ja nigdy nie patrzyłam na to czy wielo będą mnie kosztować więcej czy mniej od jednorazówek. Zaczęłam używać wielo bo są zdrowsze dla pupy. A po pieluchowaniu już drugiego dziecka muszę przyznać że wychodzą dużo taniej.
    Wielo można kupić taniej i drożej tak jak jednorazówki więc można sobie jeszcze dyskutować do końca świata i o jedne dzień dłużej. Ja zawsze mówię że jak ktoś nie czuje tematu wielo to niech sie za to nie bierze i tyle. Jego strata

demona
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laminatorka Zobacz posta
    Dla noworodka przez pierwsze tyg. faktycznie schodzi nawet do 14 pieluch. Później jednak ilość się zmniejsza tak do 8 pieluch. Poza tym nie kupuje się najdroższych pieluszek (no chyba że ktoś lubi markowe ). Paczka za 40 zł? Za 30 zł, czasem nawet taniej na promocjach się udaje. Dla mnie koszty pieluch jednorazowych, które podają zwolennicy wielo są ogromnie przesadzone.
    Ale to własnie przez ten pierwszy czas zaoszczędzasz najszybciej, nawet przy Twoich kiepskich pieluchach za 30zł (IMO mniej chłonne wiec zmieniasz częściej - złudna oszczędność, no chyba że trzymasz dziecię w takim mokrym kompresie brrrr).
    Niech będzie 10 pieluch dziennie - paczka na tydzień 30zł x 4,5tyg w miesiącu = 135zł x 3,5 miesiaca = ok 500zl. Czyli pieluchy za 700zł sprzedane na bazarku za 300zl daja 100zł do przodu. Nie liczę wywozu śmieci, chusteczek, maści, pudrów itd, których przy wielo nie potrzeba (niech to skompensuje koszty prania). A frajda BEZCENNA

Cytat Zamieszczone przez Malina Zobacz posta
    Demona, alez ludzie znacznie mniej zuzywaja jednorazowek.
    Na innym forum jak czytalam, ze dla noworodka wystarcza im 6-8 dziennie, to sie zdziwilam.
    Fakt, moja szwagierka twierdziła, ze jej starcza paczka na miesiąc przy roczniaku 1-2 na dzień (w zalezności ile kup) i 1 na noc

Chustoholiczka Awatar nemhain
    Miejscowość
    Warszawa, Mokotów

Domyślnie

Ja piorę na normalnym cyklu na 40, czasami na 60 stopni i jest ok, wyrabiamy się spokojnie w czynszu a nawet ostatnio 17 zł mieliśmy nadpłaty co do jednorazówek to co jak co ale wolałam kupić dziecku droższe niż "biedronkowe" w których jest cerata i po jednym siku pupa czerwona.

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bianka2009 Zobacz posta
    Ja zawsze mówię że jak ktoś nie czuje tematu wielo to niech sie za to nie bierze i tyle. Jego strata
    O właśnie. Mi się wielo podobają, i tyle. Pasują do mojej wizji dbania o dziecko, dbania o świat, a i mi sprawiają przyjemność - no przecież nie będę się zapierać! I oczywiście, że mogłabym je kupić taniej, albo pójść na opcję naprawdę ekonomiczną i ekologiczną i używać tetry i otulaczy. Ale ja mam dużo przyjemności z tych cudnych kieszonek i formowanek, a od ust sobie nie odejmuję. A że dzieci zamierzam mieć jeszcze tak ze dwójkę, wielo na pewno się zwrócą. A jak po tej jeszcze dwójce będzie dalej istniało forum i bazarek, to sprzedam je za jakąś drobną kwotę i zrobimy sobie za tę kasę jakąś małą przyjemność. I zasikane pampersy zalegające na wysypisku nie będą dręczyć mi sumienia.

Chustonoszka

Domyślnie

Demona, przecież używasz wielo to skąd się tak znasz na jednorazówkach? Za 30 zł kupisz pieluchy dobrej jakości (nieceratkowe), które mają w sobie dużo mniej chemii niż najdroższe pampersy.

Wielo wyjdzie taniej faktycznie jak używa się od początku lub na dwójkę dzieci, ale jak się późno zaczyna tak jak ja, to już nie. Ale czy taniość to ma być powód używania wielo? Sama nie z tego powodu ich używam.

A co do tego, że przy wielo nie trzeba kremów, pudrów itp. - guzik prawda, to zależy od dziecka i wrażliwości jego skóry - synek prędzej w jednorazówce bez smarowania czy pudru będzie miał zdrową pupę niż przy wielo bez porządnego zapudrowania - od razu mu się odparza.
    Mama Blondynki (16.07.2006) i Blondaska (21.08.2009)

Chustomanka

Domyślnie

Lminatorka zrozum że nie każdy używa wielo bo mu taniej wychodzi niż jednorazówki. W większości osób sprawia to przyjemność. Chcą żyć ekologicznie i uważają że takie pieluszki są zdrowsze i o niebo lepsze niż naszpikowana chemią jednorazówka. Nie rozumiem jaki jest cel powtarzania w kółko tego samego

Uprawnienia umieszczania postów