Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 90

Wątek: ile płacicie za wodę przy wielo?

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Marchewki i banany lubią się nie dopierac, mogłabys i pół op. proszku wsypac, cholerstwo nie zejdzie
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

u mnie schodzi na świeżo przy mydle galasowym
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustofanka Awatar zyta
    Miejscowość
    Września

Domyślnie

Ja tak bardzo rachunków nie śledzę, ale odkąd jest mała to robię średnio 3 prania dziennie. Myślę, że to jedno z pieluchami nie zrobi większej różnicy. A dziś wody nie mamy i już się zastanawiam czy jutro mnie czeka 6??
    Mam też często dylemat czy sypać do pieluch proszek do białych -jak wkładki, czy do kolorowych - jak pieluchy , albo inny czy by oszczędzić to do pieluch dorzucić jakieś ubranko np. zasikana piżamka. Najczęściej olewam te dylematy.

Chusteryczka

Domyślnie

hm, nie sprawdzałam, bo chwilowo mieszkam u mamy, więc ogólnie rzecz biorąc rachunki wzrosły nam, ale nie sądze, żeby to było od wielo.

też włączam szybki program, żeby była oszczędnośc wody i prądu. dlatego nie wyobrażam sobie prania wstępnego, później 2,5 godziny i dodatkowe płukanie. bez przesadyzmu....

ale ja to wygodna jestem i po godzince mam wyprane pranie...
    K. 2009M. 2012

Chusteryczka

Domyślnie

Pieluchowałam wielo dość krótko, ale też koszty wody wychodziły spore - przyszło bodaj 100zł dopłaty za samą wodę, kiedy zwykle było sporo niedopłaty. Szczegółów już nie pamiętam, ale jest wątek w tym temacie jakby Cię ciekawiło (o, tu: http://chusty.info/forum/showthread.php?t=42742).
    Shilo z eMem i Kreską (12.2008)

http://shilocrafts.blogspot.com/

Bubaje http://bubaje.blogspot.com/

demona
    Guest

Domyślnie

100zł dopłaty to minimum 10.000 litrów wody. Nawet przy mega nieekonomiczniej pralce (70l na pranie) to 150 prań w miesiącu.

Chustoguru Awatar mTuśka

Domyślnie

ja nie mialam zadnej doplaty i nie zauwazylam wrostu w rachunkach,a nawed zwrot mielismy w ostatnim rozliczeniu 230 zł .
    byl okres ze pralam pieluchy 3 razy w tyg na 60 stopni i wtedy plalka mi pobierala ok 50 l wody na dlugasnym cyklu.tearaz pioere codzien z reszta rzeczy.
    ogolnie jak nie wypiore codziennie jakiego wsadu no na drugi dzien mam 2 albo 3.
    a w ostatnia sobote pralka chodzila 6 razy(ciuszki z.,ubranie robocze lukasza,reczniki,nasze janszy i ogolnie ciemne,potem brudne ciuchy po szalenstwie z. na dworze wiec i my cali do prania,a potem na wieczor jeszcze pieluchy) wiec sa takie dni ze pralka chodzi non stop.
    szczerze mowiac nawed nie wiem ile za wode place w miesiacu bo mam ja wliczona w czynsz i jakos nieszczegolnie wracam na to uwage,ale staram sie oszczedzac np przy zmywaniu,myciu zebow czy rak a zamiast kapieli prysznic,wiec jakos wychodzi ze nie szalejemy.
    zawsze boje sie bardziej rozliczania pradu i ogrzewania.
    Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Anyczka, ja mam chyba tę samą pralkę

Piorę albo: płukanie bez wirowania samych pieluch, dorzucam ubranka i wtedy program godzinny na 60 stopni ze zwykłym płukaniem, albo program dla bawełny ze wstępnym. Rachunki za wodę nam podskoczyły, ale też zamiast kupować mineralki zaczęliśmy używać filtra dzbankowego a wody to my pijeeeeeemy że chocho. Ale suma sumarum bez kupowania jednorazówek i wody w butelkach i tak wychodzi nam taniej.

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demona Zobacz posta
    100zł dopłaty to minimum 10.000 litrów wody. Nawet przy mega nieekonomiczniej pralce (70l na pranie) to 150 prań w miesiącu.
    Jakkolwiek by nie liczyć ile na pranie schodzi, to za kwartał (rozliczenia kwartalne, nie miesięczne, mamy) przyszło 100zł dopłaty. A jedyne co się zmieniło to pranie pieluch (z dodatkowymi płukaniami bo alergik mały; żadnych wielkich porządków ani nic innego nietypowego).
    Shilo z eMem i Kreską (12.2008)

http://shilocrafts.blogspot.com/

Bubaje http://bubaje.blogspot.com/

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

Olik, a doszłaś do tego, co tak naprawdę oznacza u Whirpoola program eco? Zmniejszoną ilość wody czy prądu? Bo w instrukcji to bardzo niejasne jest i nie piorę pieluszek an tym programie, bo boję, się, że się nie wypłuczą dobrze...
    Uff, u nas chwilowo antybiotyk, biegunka i zapalenie skóry odpieluszkowe od biegunki, więc pralka z pieluchami chodzi non stop po prostu;(

Chustomanka

Domyślnie

to moze lepiej za 100zł miesięcznie co dopłacasz do wody kupić 2 paczki pampersów
    Jakby nie patrzył i jakby nie liczył to i tak wielo wychodzą taniej i zdrowiej co jest dla mnie ważniejsze niż aspekt ekonomiczny No a prać i tak trzeba nie ma rady

edit: ostatnio nie wywiesiłam pieluch bo usnęłam z dzieciakami i o 3 w nocy pieluchy wieszałam. Wyglądałam jak zombi prawie na pół śpiąca
    Ostatnio edytowane przez bianka2009 ; 08-04-2011 o 14:18

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Znam kogos kto zuzywa dla dziecka 3-4 pieluchy (jednorazowe) na dobę - wtedy moze i wielo sa drozsze
    ale za to placi za leczenie zapalen ukladu moczowego

Mam starą ponad 10-letnia pralkę, nie wiem ile idzie na jedno pranie wody, pluczę pod biezaca wodą, potem do pralki - wychodzi mi jakies 3-4 prania tygodniowo samych pieluch (mala pralka). Nawet jakby mi wychodzilo drozej niz jednorazowki to wole dolozyć - nie wiem 20 zl miesiecznie za zdrowie
    Poza tym niektorych rzeczy staram się nie liczyć, po prostu - mozna zwariowac a pranie przecież zrobic trzeba, po ciemku tez siedziec nie bede - bo szkoda oczu itd... jasne, ze wylacza sie niepotrzebne urzadzenia i bez sensu wody przy myciu zebow tez nie leję.
    Dziwię sie czasem znajomym i ich glupim oszczednosciom - nie mam mnie w domu przez kilka dni - to wylaczam lodowkę ( w sensie w domu nocuje co drugi dzien to po co w ogole lodowka wlaczona,i kombinują co kupic zeby sie nie zepsulo...) albo wieczorem nie zapalam swiatla, bo przeciez nic nie robię tylko ogladam tv...
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anyczka Zobacz posta
    Olik, a doszłaś do tego, co tak naprawdę oznacza u Whirpoola program eco? Zmniejszoną ilość wody czy prądu? Bo w instrukcji to bardzo niejasne jest i nie piorę pieluszek an tym programie, bo boję, się, że się nie wypłuczą dobrze...
    Nie mam pojęcia, jak próbowałam włączyć to się okazywało że na wybranym programie eco nie działa i w końcu zupełnie olałam sprawę.

A tak OT: zamieniliśmy stary ponad 15-letni telewizor na nowoczesny LCD - jest szansa, że mniej prądu pójdzie... ? My dużo oglądamy. Pomijam fakt, że ten tv wzięliśmy na kredyt i będziemy spłacać...
    Ostatnio edytowane przez Olik ; 08-04-2011 o 14:40

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bianka2009 Zobacz posta
    to moze lepiej za 100zł miesięcznie co dopłacasz do wody kupić 2 paczki pampersów
    Jakby nie patrzył i jakby nie liczył to i tak wielo wychodzą taniej i zdrowiej co jest dla mnie ważniejsze niż aspekt ekonomiczny No a prać i tak trzeba nie ma rady
    :
    No ale ja już ustaliłam, że to nie przez wielo nasze rachunki tak skoczyły, skoro jedno pranie kosztuje mnie 80 gr - "z licznikiem w ręku"...
    Poza tym ja tez nie przeliczałabym wielo tylko na oszczędność w budżecie domowym - jest jeszcze oszczędność dla ziemi i zdrowa pupa mojego dziecka... No i moja frajda, nie będę się odżegnywać

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marciasone Zobacz posta
    ja nie mialam zadnej doplaty i nie zauwazylam wrostu w rachunkach,a nawed zwrot mielismy w ostatnim rozliczeniu 230 zł .
    byl okres ze pralam pieluchy 3 razy w tyg na 60 stopni i wtedy plalka mi pobierala ok 50 l wody na dlugasnym cyklu.tearaz pioere codzien z reszta rzeczy.
    ogolnie jak nie wypiore codziennie jakiego wsadu no na drugi dzien mam 2 albo 3.
    a w ostatnia sobote pralka chodzila 6 razy(ciuszki z.,ubranie robocze lukasza,reczniki,nasze janszy i ogolnie ciemne,potem brudne ciuchy po szalenstwie z. na dworze wiec i my cali do prania,a potem na wieczor jeszcze pieluchy) wiec sa takie dni ze pralka chodzi non stop.
    szczerze mowiac nawed nie wiem ile za wode place w miesiacu bo mam ja wliczona w czynsz i jakos nieszczegolnie wracam na to uwage,ale staram sie oszczedzac np przy zmywaniu,myciu zebow czy rak a zamiast kapieli prysznic,wiec jakos wychodzi ze nie szalejemy.
    zawsze boje sie bardziej rozliczania pradu i ogrzewania.
    eeeeeee-najwiecej idze wody na spuszczanie wody w talecie
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustofanka Awatar pauladuch
    Miejscowość
    Kartuzy

Domyślnie

Telewizory LCD zużywają więcej prądu, niźli stare poczciwe kineskopy, szczególnie że zwykle zmieniamy telewizory na duże większe.
    A prąd, woda no cóż... to dopiero początek wydatków Ktoś obliczył że dziecko do pełnoletności kosztuje 150tys. ale jest pewna pociecha: im więcej dzieci tym utrzymanie jednego taniej wychodzi

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

mnie doszło ze względu na wielo jedno dodatkowe pranie na 5 dni,czyli w miesiącu 6 prań.ostatnio dotarły ekokule,co zmniejszyło długość prania o dodatkowe plukanie na końcu.
    czyli moje pranie wygląda tak teraz-płukanie a potem zwykłe pranie na 60stopni.ale nawet jak miałam płukanie,pranie i na końcu płukanie to rachunki rosły zgodnie z podwyżkami za wodę i prąd.no ale zdaje się,że to się wyrównuje przy nie kupywaniu proszku.

Chustofanka Awatar pauladuch
    Miejscowość
    Kartuzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fusia Zobacz posta
    eeeeeee-najwiecej idze wody na spuszczanie wody w talecie
    Zgadzam się. Dlatego w krajach gdzie o wodę ciężko np. Australii woda z prania jest gromadzona i wykorzystywana do spłukiwania w toalecie czy mycia samochodu. Żałuję że u nas nie ma jeszcze takich możliwości.

Chustonoszka

Domyślnie

u mnie wielo nie wychodzą oszczędniej niż jednorazówki.
    Swoją drogą wodę mamy chyba najdroższą w kraju.
    Mama Blondynki (16.07.2006) i Blondaska (21.08.2009)

demona
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laminatorka Zobacz posta
    u mnie wielo nie wychodzą oszczędniej niż jednorazówki.
    Swoją drogą wodę mamy chyba najdroższą w kraju.
    Możesz rozwinąć?

Uprawnienia umieszczania postów