Pokaż wyniki od 1 do 16 z 16

Wątek: pieluszkowe zapalenie skóry

Domyślnie pieluszkowe zapalenie skóry

drogie dziewczyny, ja o poradę proszę. Mój roczny synek ma AZS i częste nawracające pieluszkowe zapalenia skóry. Dlatego jakieś 2m temu postanowiłam przejść na wielo. Oczywiście ma to swoje plusy i minusy na początku pupa odżyła, mięciutka, gładziutka. Niestety jednak pzs wróciło Ma to na pewno związek z kupami Młodego ale czy tylko? I teraz mam problem, bo przy wielo nie mogę go kremować, a jak użyję jednorazowych to pupa ma 'kompres' i jest jeszcze gorzej. Nie ukrywam, że od czasu do czasu używam jednorazówek ale naprawdę rzadko i w wyjątkowych sytuacjach. Zastanawiam się czy może źle piorę pieluszki? może się nie dopiera, zostaje coś, sama nie wiem. Czasem mam wrażenie, że wkładki czuć moczem, możliwe to?może coś doradzicie. Otóż mam same kieszonki oraz IB SIO. Wszystko zawsze piorę w 60stopniach w proszku Dzidziuś z dodatkiem Nappy Fresh. I tyle. Czy powinnam robić coś więcej? Mam starą pralkę i od proszku zatyka się wlew (tam gdzie wsypuje się proszek) dlatego proszek muszę sypać bezpośrednio do pralki na pranie. Piorę na programie krótkim z dodatkowym płukaniem. Czy PULe można gotować? co mi po gotowanie wkładek skoro to nie one dotykają skóry dziecka. Poradźcie bo zastanawiam się nad powrotem do jednorazówek....skoro wielo nie pomogły na pzs a nawet mam wrażenie jest gorzej.

Chustomanka

Domyślnie

Myślę że winowajcą jest kupka. Spróbuj myć pupe po każdej kupce mydłem marsylskim i smarować olejem z nagietka lekarskiego ale tylko kropelkę wetrzeć w miejsce odparzenia. Po 3 dniach powinno być ok. U mnie zadziałało i robię tak cały czas. Pupka super.

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Może spróbuj otulacza wełnianego i delikatnych pieluszek flanelowych. Jak synek ma rok to gatki welniane powinny sie sprawdzic - u nas sie sprawdzily - problemy ze skora miewamy do dzis.
    Wydaje mi sie, ze bardzo wazne jest wietrzenie okolic pieluszkowych. Welna oddycha! Pul niby tez, ale jakkolwiek uzywam pulowych pieluszek to zdecydowanie kroluje u nas welna w roli utulacza - szczegolnie gdy robi sie coraz cieplej (upały). A wysadzasz juz - to tez duzo daje - częste wysadzanie to mniej jest w pieluszkach i czasem dluzej ma suchą tkaninę przy skorze (bawelna i welna) - efekt był widoczny bardzo szybko. Wadą jest to, ze jesli chcesz miec warstwe utrzymująca suchośc przy skorze - wtedy trzeba dodatkowa wkladke z polaru np. - ja nie stosowalam, z lenistwa. W domu bardzo czesto wysadzalam i zmienialam pieluszki (bawelniane formwoanki, tetra, staralam sie wszystko w miare naturalne).
    Ja uzywalam czasem kremu (bepanthen) - wlasnie do bawelnianych pieluszek, rzadziej do kieszonek z polarem - trzeba pamietac o odtluszczaniu, lepiej uzyc kremu i uprac pieluszkę niz nie smarowac
    wystarczy przed praniem zaprac plynem do mycia naczyn.
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chustomanka Awatar Pasiata
    Miejscowość
    Kraków/ Bochnia

Domyślnie

U nas za brzydką pupę odpowiedzialne były kupki młodej - nam pomogła maść rokitnikowa (jedyny minus, że zostawia czasem żółte slady na pieluchcach).
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi® - konsultacje, warsztaty, pogadanki www.pasiata.pl
    Tosia 20.10.2008, Wojcieszek 30.03.2011

Chustonoszka

Domyślnie

Przy AZS nie można wełny.

My używamy zawsze pudru - nie wpływa na chłonność pieluszek. "Goła" pupa synka się odparza (w jednorazówkach nie mamy takiego problemu).
    Mama Blondynki (16.07.2006) i Blondaska (21.08.2009)

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laminatorka Zobacz posta
    Przy AZS nie można wełny.
    Dlaczego?

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

moje dziecko najpierw uczulał polar więc lecieliśmy na bambusie
    potem z kolei wilgoć od pupy nie służyła..
    zestaw wełna + bawełna/tetra jest genialny

ja pieluchy przed praniem zawsze płuczę i dopiero potem nastawiam normalne pranie
    ostatnio też mam problemy z pralką i jak maszyna nawala i np. źle płucze, to może być czuć moczem

pula nie wolno gotować, suszyć na grzejniku,bo się rozwarstwi
    za to wkłady można kwasić, sodować, gotować

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Faktycznie - welna chyba nie mozna przy AZS - nie wiem czy to dlatego, ze uczulac moze?

edit:
    zapomnialam o mace ziemniaczanej - jak tylko pojawial sie u nas problem, dawalam do kieszonek
    Ostatnio edytowane przez espejo ; 01-04-2011 o 20:20
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawiareczka Zobacz posta
    Czasem mam wrażenie, że wkładki czuć moczem, możliwe to?może coś doradzicie. Otóż mam same kieszonki oraz IB SIO. Wszystko zawsze piorę w 60stopniach w proszku Dzidziuś z dodatkiem Nappy Fresh. I tyle. Czy powinnam robić coś więcej? Mam starą pralkę i od proszku zatyka się wlew (tam gdzie wsypuje się proszek) dlatego proszek muszę sypać bezpośrednio do pralki na pranie. Piorę na programie krótkim z dodatkowym płukaniem. Czy PULe można gotować? co mi po gotowanie wkładek skoro to nie one dotykają skóry dziecka. Poradźcie bo zastanawiam się nad powrotem do jednorazówek....skoro wielo nie pomogły na pzs a nawet mam wrażenie jest gorzej.
    Możliwe, że czuc je moczem. Wtedy trzeba im zafundować kurację kwaskową, żeby oczyścić wkłady ze złogów moczu.
    I wydaje mi się, że krótki program może byc tu winny. resztki proszku słabo się wypłukują (nawet przy podwójnym płukaniu) i kumulują w pieluchach. Może to proszek uczula?
    Kiedy ja przestawiłam się na długi cykl prania (zazwyczaj 40, czasem 60st.) pieluchy przestały zalatywać i nie kwaskowałam ich juz dawno.

Jesli już musisz kremowac pupę, to spróbuj kłaść papierek pomiędzy pupe i pieluchę, albo zwykłe kawałki polaru. A jeśli to polar ma złe właściwości, to kładź na niego kawałki np. tetry czy flaneli.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bianka2009 Zobacz posta
    Myślę że winowajcą jest kupka. Spróbuj myć pupe po każdej kupce mydłem marsylskim i smarować olejem z nagietka lekarskiego ale tylko kropelkę wetrzeć w miejsce odparzenia. Po 3 dniach powinno być ok. U mnie zadziałało i robię tak cały czas. Pupka super.
    Jak wygląda ten olej? Wcierasz go przy każdej zmianie pieluszki? Nie zatłuszcza to pieluchy?
    Lubię być z Wami

Chustofanka Awatar camee
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

kawiareczko, mialam bardzo podobna sytuacje.ogolnie bardzo dluga historia. ja w pierwszej chwili w ogole nie wpadlam na to, ze to moze byc od pieluch - przeciez naczytalam sie samych pozytywow o nich. tak wiec najpierw robilam testy obwiniajac o to proszki do prania, kosmetyki itd. calymi dniami Zwirek siedzial bez pieluch, a jak tylko mu zalozylam to od razu bylo widac pogorszenie. mialam same kieszonki. i w koncu mnie olsnilo, ze to moze od nich. teraz juz jestem pewna, ze ma uczulenie na polar. po kilku godzinach w polarze zaczyna mu sie robic czerwone. a jak siedzi w tetrze + otulacz ( nawet tez od kiszonki ) to jest ok. szkoda, ze tak dlugo mi zajelo zanim do tego doszlam. acha. mial jeszcze tak, ze po zalozeniu pampersa doslownie mu wszystko znikalo, jakby go ten pampers "leczyl". wiec mysle, ze chodzi tez o ciagla wilgosc przy skorze. ja po wszystkich przebojach pieluszkowo-skornych zaczelam stosowac EC, ktore Ci bardzo polecam. dlatego teraz jesli posiedzi w ciagu dnia w tetrze to nie za dlugo ma mokto, bo od razu zauwazam. powodzenia!

Domyślnie

kurcze, jak to faktycznie polar to jestem upupiona nazbierałam tych pieluch jak durna, są takie ładne nastawiłam się na jeden sposób pieluszkowania a teraz muszę poczytać co to otulacz i co się weń wkłada.
    Zanim znowu zrobię pieluchową rewolucję, to może najpierw wyleczę pupsko (byłam u lekarza, maść z antybiotykiem niestety), wypiorę te pieluchy na długim programie i jeszcze popróbuję. Nie używam papierków tylko podkładów polarkowych, takich do prania, baby natures czy jakoś tak. Może to od nich? wydaje mi się, że ten polarek jest gorszy od tych w pulach.
    Mąka ziemniaczana nie pomaga na takie zmiany. Na zwykłe odparzenia owszem działa cuda ale nie na to co ma mój syn.
    Camee, dzięki za wskazówki
    Próbowałam posadzić młodego na nocnik, równie dobrze mogłabym próbować zatrzymać obrót kuli ziemskiej
    Erithacus- dobry pomysł z tą flanelą czy tetrą! zamiast tych polarkowych podkładek. O ile to o to chodzi. Zobaczę jak wyleczę pupę.

Chustofanka Awatar camee
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawiareczka Zobacz posta
    nazbierałam tych pieluch jak durna, są takie ładne
    no wlasnie tak samo sie zachowalam teraz zaluje, ze nie moge sie juz wiecej wyzyc i nakupowac nowych:/

tak samo sie nastawialam, ze najpierw wylecze, a pozniej kolejne proby bede robic. i jakis czas niestety w pampkach siedzielismy
    powodzenia zycze i jakby co to pytaj!

Domyślnie

camee, pupa wyleczona i po dwóch dniach w wielo wielki come back plus drapanie do krwi. No i co teraz? skoro to od wilgoci to chyba tetra nie pomoże bo też wilgoć. Naciełam wkładek flanelowych, będę pod dupsko podkładać ale jednak będzie miał z nimi mokro. Nie wiem czy to dobry sposób skoro na tyłku jest stan zapalny. Jestem zła.

Chustofanka Awatar camee
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

dokladnie tak samo mialam. raz wyleczylam pupsko i po nawet mniej niz pol dnia w wielo znowu czerwone bylo. tzn dokladniej mowiac wyleczylam i wsadzilam go znowu w polarowe kieszonki. po drugiej zmianie zaczal plakac, otwieram a tam czerwone wszystko a w tetrze nie. na prawde nie klamie wiem, ze tu i tu mokro ale jak pakuje go w tetre ( a wlasciwie muslin i bambus ) i otulacz to jest dobrze. teraz jak juz dawno temu wyleczony to nawet raz dziennie moge kieszonke z polarem zalozyc i nic sie nie dzieje. wiem, ze testy sa trudne i ryzykowne, ale jak bedziesz miala sile to sprobuj jeszcze z tetra ( warto )

Chustoholiczka Awatar amst
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

U mnie mimo że poddałam się w kwestii wielo - przy zapaleniu pomógł powrót do wełnianego otulacza prefoldów bambusowych i mąki ziemniaczanej, plus niestety maść z antybolem bo się zaczęło robić nieciekawie.
    Po 3 dniach minęło.

Uprawnienia umieszczania postów