Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 32

Wątek: mama się mota tym razem 2X #31 dobrze?...

Domyślnie mama się mota tym razem 2X #31 dobrze?...

Spróbowałam dziś pierwszy raz włożyć w chustę swoją córeczkę. Nauczyłam się kieszonki, więc tak zamotałam.

1. ciągle mi górna krawędź wychodzi mocno za luźno, nie wiem czy błąd popełniam na etapie zakładania chusty na siebie? Bo potem jak dociągam poły to to niewiele daje.

2. Główny problem - mała strasznie macha główką, odgina się, miota, rozgląda i szuka piersi. Nie bardzo wiem jak ją wtedy potraktować, próbuję dociągać tę luźną górną krawędź, ale ona tak macha tą łepetynką, że niewiele z tego wynika :/

3. mam wrażenie, że chusty jest za dużo do dziecka, w szerokości - fałduje mi się na pleckach, próbuję dać 1/3 pod pupę, 1/3 na plecki i 1/3 pod karczek ale niewiele z tego wynika.

Ostatnio edytowane przez nowa_aleksandria ; 21-04-2011 o 12:50

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

chuste raczej mocno miej dociagnieta zanim wlozysz mala - potem odchyl kieszen - tylko na tyle aby zmiescila sie mala i wsun mala w ta kieszen. Jak zostawisz za duzo materialu na poczatku, to potem bedzie ci trudniej.
    No i moze sprobuj zrobic poprawki w biegu - dociagnij krawedzie i srodek, jak mala juz jest w chuscie? chwytem "chacka chacka" o ile znasz szzegoly i opis jest na stronie kangurowej - http://klubkangura.com.pl/kieszonka-bez-tajemnic

Chustofanka

Domyślnie

Na główny problem to ja bym proponowała karmienie. To znaczy motać dopiero jak odpadnie śpiąca. 4 dni - to bardzo świeży noworodek i przystawianie tyle ile sobie dziecię życzy jest bardzo ważne. Natomiast nadmiar chusty z plecków to ja bym ściągała w rulon podtrzymujący główkę.
    syn i córka: I.2003, córka: IX.2005, syn: IX.2008

Domyślnie

aga - chwytu nie znam..spróbuję mniej zostawiać na początek

asia - na razie karmimy się głównie tyle, ile ja i moje piersi sobie życzymy, bo Kalina głównie śpi, przy piersi też spróbuję jutro na śpiocha ją zamotać.

nie wyjdę na spacer zanim się nie nauczymy, nie mamy wózka

Chusteryczka Awatar edyta

Domyślnie

ja przerabiałam problem numer 3 przy pierworodnym. przy drugim dziecku kupiłam węższą chustę i odtąd moje życie stalo się piękne

spędzało mi to sen z powiek, nie wiedziałam że są rózne szerokosci chust. mam nati grecję z wełną i jest mięciutka i węziutka. miodzio!

Chusteryczka Awatar ostroszyc
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

U nas na początku przytulony dzieć robił "dzięcioła" przy okazji każdego przytulenia, szczególnie kiedy tuliłam ja - na zasadzie "gdzieś tu musi być mleko". Po kilku tygodniach przestał, to chyba odruch jakiś jest u takich maluchów
    Mały B: 2009
    Mała T: 2012

Domyślnie

hej, próbowała dziś na śpiocha, głowa lepiej, ale plecki kompletnie nie w łuk nawet nie warto zdjęcia wstawiać. próbuję chustę pod pupę, kolanka itd ale jakaś taka spłaszczona jest. nic to, walczymy dalej.

Chustoguru Awatar grimma
    Miejscowość
    joli bord - warszawa

Domyślnie

ja odpuscilam wiazanie do czasu az skonczyl miesiac.
    wczesniej nosilam w pouchu.
    nie umialam zawiazac tak malego zdiecka
    "za każdym razem, kiedy sprawiasz przykrość swojemu dziecku, powinieneś wrzucić do skarbonki dolara na jego przyszłą terapię"

Chustoholiczka Awatar Dorocie
    Miejscowość
    było Warszawa, teraz Żyrardów

Domyślnie

hej,
    1. pokołysz się trochę aby rozluźnić maleństwo i dociągnij górną krawędź chusty.
    2. w sprawie tak małego dziecka najważniejsze jest prawidłowe ułożenie miednicy - tzw. zawinięta miednica - nóżki nieznacznie odwiedzione, kręgosłup w łagodne C - w prawidłowym wiązaniu główka nie odchyla się do tyłu, nawet przy lekkim pochyleniu się rodzica do przodu.
    pamiętaj o symetrii w dociąganiu materiału
    napisz, jak Ci idzie i chętnie zobaczę fotkę
    Ostatnio edytowane przez Dorocie ; 31-03-2011 o 19:14 Powód: skasowałam dyskusyjny fragment
    Różyczka'10 Anielka'13 (*) Jaś'15

Chustofanka Awatar nadia.r
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Ja nosiłam Naduśkę od 3tygodnia, co spowodowane było wcześniejszym brakiem chusty Po włożeniu Nadii do chusty, zaczynałam deliktanie się kołysać i podskakiwać, aby się wyciszyła. Później dociąganie, kawałek po kawałku.Przed zawiązaniem węzła nachylałam się, coby sprawdzić czy chusta dobrze dociągnięta. Na koniec łapałam udo i kolanko dziecka i delikatnie do góry, tak jakbyś chciała wypchnąć pupkę Pokazała mi to nasza forumowa Bogusia na spotkaniu chustowym, a to ułatwiło mi późniejsze motanie A może jakaś chustomama mogłaby Wam pomóc?
    Trzymajcie się cieplutko, no i ja też na fotki czekam

Chusteryczka Awatar Vernea
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Spróbuj na sam koniec wiązania delikatnie podciągnąć nóżki tak, żeby pupka lekko wpadła w kieszonkę. Wtedy plecki same powiiny ułożyć się w łuk.
    www.nosimydziecko.pl chusty do noszenia dzieci, nosidełka ergonomiczne
    www.vernandnea.pl rodzinny sklep internetowy
    www.pluszowapileczka.pl internetowy sklep z zabawkami

Moje cztery Szczęścia: 2008, 2010, 2012, 2017

Domyślnie

no więc tak to wygląda :/ jakby co to stópki śpiochów są bardziej i dłużej niż stópki właściwe
    próbuję jej te nóżki ułożyć, żabkę robi, ale plecki ciągle takie sobie średnie.
    jestem z nią zapisana na warsztaty chustowe do Fundacji Mama, tylko muszę wózek skołować żeby jakoś na nie z nią dotrzeć

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowa_aleksandria Zobacz posta
    Czepiasz się kobieto . Moim zdaniem jest super. Plecki są wygięte w delikatne C. Coś mi się widzi, że nie masz miejsca, żeby wyżej kolanka podciągnąć.

A tu fota porównawcza z instrukcji

Moim zdaniem Twoja kieszonka lepsza .
    Ostatnio edytowane przez asia889 ; 30-03-2011 o 18:37
    syn i córka: I.2003, córka: IX.2005, syn: IX.2008

Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowa_aleksandria Zobacz posta

no więc tak to wygląda :/ jakby co to stópki śpiochów są bardziej i dłużej niż stópki właściwe
    jestem z nią zapisana na warsztaty chustowe do Fundacji Mama, tylko muszę wózek skołować żeby jakoś na nie z nią dotrzeć
    kochana, to wygląda BAAARDZO Dobrze!!

Domyślnie

serio?... rany, kamień z serca to jutro poćwiczymy jeszcze i pokażę nas en face. ale się cieszę

Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Czepiasz się Słonko. Kieszonka bardzo fajna. Możesz ew. próbować troszkę mocniej "wpaść" pupą w kieszonkę, ale jest ok Podziwiam za zamotanie takiego malutkiego maluszka

Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

toż to noworód!! nie ma co głębiej wpadać, bo się po prostu nie da naprawdę jest super

Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aga Zobacz posta
    toż to noworód!! nie ma co głębiej wpadać, bo się po prostu nie da naprawdę jest super
    Dlatego tym bardziej podziwiam za odwagę zamotania I przecie napisałam, że kieszonka fajna i ok. Moje pierwsze były...hmmmm... lepiej się nie przyznam...

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie

ładna kieszonka a spróbój ciut wyżej zamotać ale naprawdę minimalnie -taka kosmetyczna poprawka ale ja nie jestem żadnym guru chustowym
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Domyślnie

Fusia yy biust mi trochę przeszkadza chyba

spróbowałam dziś, na śpiocha. rączki trzyma przy twarzy, to git? dopiero na zdjęciu zauważyłam, że coś schrzaniłam z górną krawędzią :/
    aha, no i niby mała jest blisko bliziutko, ale nie mam wrażenia, żeby była przyklejona. jak siępochylę, to czuję że ona jest te milimetry ode mnie, na tyle w sumie, że jak oddycham, to jej nie przyduszam. luzu wielkiego nie ma, ale i przyklejenia totalnego też nie. ale może to mój brak wyczucia?

a tu mam wrażenie, że krzywo jest. stópki są na jednej wysokości, jakby co.

aha, to wybrzuszenie na pleckach to mam wrażenie prefold się podwinął. no wszystkiego trzeba się uczyć, ranyy.

Uprawnienia umieszczania postów