sylvetta moja tez sie chowa i jeszcze mowi pa, pa zeby do niej nie podchodzic.
Panthero trzymam kciuki za odpieluchowanie.
sylvetta moja tez sie chowa i jeszcze mowi pa, pa zeby do niej nie podchodzic.
Panthero trzymam kciuki za odpieluchowanie.
Poczekaj jeszcze chwilę, jak będzie cieplej to wtedy go puszczaj bez pieluchy i tyle, zapas majteczek/spodenek łatwościagalnych i będzie okej, nic na siłę.
U nas było podobnie i długo NIE na nocnik/kibelek a ostatnio syn sam poszedł na nocnik, zdjął sobie spodnie, zrobił siku, wylał do kibelka i spuścił wodę
Masz pół roku, będzie dobrze![]()
A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci
chustomama.pl
Myślę że w tym wieku to typowe, że uciekają, nie chcą, się chowają. Tak myślę, bo u nas też tak było. Dałam sobie spokój i samo jakoś wyszło.
Najpierw samo sadzanie na nocnik, w pieluszce, całym ubraniu. Jak się zapoznała z nocnikiem, to posadziłam bez pieluchy, dałam zabawki i siedź sobiePo czasie jakimś, przekonałam do siedzenia na kupę - sadzałam jak widziałam że się zbiera do robienia. Zrobiła, albo się zacięła i nie zrobiła nic
Jak już tę kupę zrobiła to było też najczęściej siku. Więc były oklaski i wielkie huuura, że tak ładnie kupę i siku zrobiła. Pokazałam jej że kupa to kupa a siku to siku i którędy to wychodzii że ogólnie fajnie jest robić do nocnika, bo tak robią już duuuże dzieci
i młodej się spodobało. Zaczęła wołać. Na początku było tak, że na 10 posiedzeń było jedno siku
Ale posadzić trzeba było... I potem już jakoś poszło...Za każdym razem z oklaskami
![]()
każde dziecko jest inne.
Franek, uwielbial dłuuugo siedziec na nocniku czytając cała górę książeczek lub bawiąc sie jakąś mega precyzyjną zabaweczką (np. upychał zapałki do rurki po długopisie!).celebrował te chwile...![]()
Igi w locie załatwiał co trzeba z jakąś rakieta w ręku i leciał dalej. nauczył się i juz.
a Helenka...mimo przykładu z góry i to podwójnego, /moi chłopcy jakoś nie maja narazie fazy wstydu.../
... po chwili na nocniku wstaje i zaczyna latac tańczyć, podsakiwać, tupać i radośnie wołać "goła pupa!"
a na kupe zasadza się gzdies w kąciku
chyba poczekam do lata z tym kupkaniem na nocnik.
[CENTER]szara codzienność? nie u nas![]()
FRANCISZEK (2005),
IGNACY (2007),
HELENA (2009),
ANIELKA (2012),
BASIA (2014)
KRZYSIO(2019)
,MACIEK (2023)
CENTER]