Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Musi byc skosnokrzyzowa?

Chustofanka Awatar AsiaWr
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie Musi byc skosnokrzyzowa?

Sporo znajduje uwag mówiących, ze chusta powinna być skosnokrzyzowa. Producenci chwala sie, ze taki wlasnie splot stosuja, a chustomamy doradzaja, ze kolkowa skosnokrzyzowa jest lepsza niż "zwykła" albo ze jakaś samorobka jest be, bo nie jest skosnokrzyzowa.

A ja mam indio, nitki idą prostopadle, wzdłuż i wszerz, a chusta jest moja ulubiona. Zreszta indio jest powszechnie chwalone.

To jak to w końcu jest?
    Asia, mama Synka (9.2007) i Córeczki (11.2010)

Chustoholiczka Awatar Basinda
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Skośnokrzyżowa z czystej bawełny jest po prostu najbardziej uniwersalna i najlepsza dla początkujących, jest łatwiejsza w obsłudze niż większość żakardów.
    Co wcale nie znaczy że inne chusty są "be". Każdy może wybierać i przebierać aż trafi na to co akurat jemu najbardziej odpowiada
    Ale jak ktoś radzi sobie z motaniem zawiąże nawet samoróbkę z prześcieradła
    Basia mama 5 małych Trolli
    Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Chustoholiczka Awatar Liv
    Miejscowość
    Wieś zwana Warszawą, zielone Powiśle

Domyślnie

hasło o skośnokrzyżowej to trochę takie ułatwienie dla początkujących, którzy nie mieli z chustami dotąd żadnej styczności
    prawda jest taka, że wiele najlepiej noszących szmatek to żakardy (indio jest żakardem)
    Mama Zosi (XII.2008), Drobinki [*] i Maksa (V.2012)

Pochłonęło mnie życie,
    więc w wirtualnym niebycie
    pozostaję do odwołania.

Chusteryczka
    Miejscowość
    ROD Pokój

Domyślnie

zosinamama dobrze prawi
    Dla uzupełnienia przekornie dodam jeszcze, że miałam 2 Girasole- 1 diagonalny i 1 skośnokrzyżowy. Uważam, że to ten diagonalny był łatwiejszy w wiązaniu, mięciutki, nośny, bez baboli-solidna, świetna chusta. Sposób tkania(w sensie ściśliwości np.) też ma duże znaczenie.

Chustoholiczka Awatar Basinda
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zosinamama Zobacz posta
    hasło o skośnokrzyżowej to trochę takie ułatwienie dla początkujących, którzy nie mieli z chustami dotąd żadnej styczności
    prawda jest taka, że wiele najlepiej noszących szmatek to żakardy (indio jest żakardem)
    Dokładnie
    A indio jest dość nietypowym żakardem o splocie bardzo zbliżonym do diamentowego który również jest skośnokrzyżowy i porównując indio na przykład z zarą nośność i łatwość dociągania jest zdecydowanie po stronie indio co nie wyklucza faktu że wiele z nas kocha zary a nie znosi indio
    Basia mama 5 małych Trolli
    Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Chusteryczka Awatar anifloda
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Weź swoje Indio i pociągnij w pionie, poziomie i po skosie. Zobaczysz, że pracuje po skosie właśnie.
    Skośnokrzyżowe polecamy początkującym, bo: łatwiej się nauczyć jednego hasła niźli pięciu (skośnokrzyżowy, diagonalny, żakardowy, waflowy, diamentowy) i bawełniane skośnokrzyżowe są w miarę przewidywalne. Żakardy znacznie bardziej różnią się między sobą, co nie znaczy że są złe.
    Pozdrawiam anifloda mama H. (10.08.2003), K. (25.11.2006), M. (31.07.2009) i L.(10.06.2012)

W Poznaniu też nosimy!
    anifloda kontra nitki

Uprawnienia umieszczania postów