Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 40

Wątek: miesięczne niemowlę a podwójny X

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wieliczka

Domyślnie

No tak, nic dziwnego, że masz problem z dociągnięciem skoro to elastyk. Pora się przesiąść na tkaną
    P 2009, I 2011, R 2013, M 2017

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fiolka Zobacz posta
    s0nata: właśnie tak do tej pory się wiązaliśmy i wychodzi nam to dobrze, ale chciałam zobaczyć własnie podwójny x bo jest zdecydowanie szybszy i w sytuacji krytycznej (np atak płaczu) można się szybciej zamotać.
    Z elastykiem jest o tyle fajna sprawa, ze go mozesz tak samo jak podwojnego X zawiazac przed wlozeniem malucha, a pozniej jedynie dokonac poprawek. Przy tkanej chuscie i 2X musisz nieco podociagac chuste, przy chuscie elastycznej i wiazaniu, ktore dziewczyny podlinkowaly dociagasz wiekszosc przed wlozeniem dziecka. Pozniej - gdy juz masz je w chuscie - musisz jedynie popracowac nad gorna krawedzia, ale to jestes w stanie zrobic nawet z wyjaca syrena- bo jest w bezpiecznej pozycji i nic juz nie mozesz w tym wiazaniu "zepsuc".
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustomanka Awatar fiolka
    Miejscowość
    sielsko pod Krakowem

Domyślnie

to racja, ale czasami zdarza się, że niestety za luźno albo za mocno zawiązuję chustę i potem jest problem, bo Wicek albo jest tak dociśnięty, ze ja ledwo oddycham, albo wręcz przeciwnie - jest zbyt luźno, a tu już kiepsko dociąga się poły chusty. Więc albo dobrze zawiążę się na początku, albo wszystko muszę motać jeszcze raz Ale to też kwestia wprawy napewno.
    Wicuś 01.2011, Lili 01.2013, Ignaś 10.2014

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Więc albo dobrze zawiążę się na początku, albo wszystko muszę motać jeszcze raz
    dotknęłaś sedna sprawy z elastykiem.
    ja też serdecznie polecam przesiadkę na tkaną.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Domyślnie

ja się też z elastykiem nie mogłam dogadać, i szczerze mówiąc nie rozumiem rad, by noworodki i małe niemowlaki w elastyka wkładać :/ tkana służy o wiele lepiej i dłużej, a wcale nie jest "trudniejsza" do opanowania...

Chusteryczka Awatar beannshi
    Miejscowość
    WrocÂław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olban Zobacz posta
    ja się też z elastykiem nie mogłam dogadać, i szczerze mówiąc nie rozumiem rad, by noworodki i małe niemowlaki w elastyka wkładać :/ tkana służy o wiele lepiej i dłużej, a wcale nie jest "trudniejsza" do opanowania...
    Amen!

tylko trzeba jeszcze odczarowac mit że elastyk jest łatwy a tkana taka superskomplikowana
    "W warunkach wolnorynkowych dyktat gustu większości prowadzi do dominacji rzeczy miernych i tandetnych." Cz.M.

Chustomanka Awatar Pasiata
    Miejscowość
    Kraków/ Bochnia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beannshi Zobacz posta
    Amen!

tylko trzeba jeszcze odczarowac mit że elastyk jest łatwy a tkana taka superskomplikowana
    często dochodzi jeszcze kwestia, że elastyk jest tani a tkana droga
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi® - konsultacje, warsztaty, pogadanki www.pasiata.pl
    Tosia 20.10.2008, Wojcieszek 30.03.2011

Chusteryczka Awatar beannshi
    Miejscowość
    WrocÂław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pasiata Zobacz posta
    często dochodzi jeszcze kwestia, że elastyk jest tani a tkana droga
    Na pierwszy rzut oka. Bo elastyk na 2 miesiace, tkana na 2 lata (albo i dluzej )
    "W warunkach wolnorynkowych dyktat gustu większości prowadzi do dominacji rzeczy miernych i tandetnych." Cz.M.

Chustomanka Awatar Pasiata
    Miejscowość
    Kraków/ Bochnia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beannshi Zobacz posta
    Na pierwszy rzut oka. Bo elastyk na 2 miesiace, tkana na 2 lata (albo i dluzej )
    Niestety nie wszyscy to chcą przyjąć - liczy się to, co na metce...
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi® - konsultacje, warsztaty, pogadanki www.pasiata.pl
    Tosia 20.10.2008, Wojcieszek 30.03.2011

Chusteryczka
    Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Domyślnie

poza tym gdzieś na forum widziałam wypowiedź którejś z naszych doradczyń, że teraz odchodzi się od elastyków, bo wcale tak dobrze nie podtrzymują... oczywiście, nie mogę znaleźć gdzie
    a co do ceny, i nośności, i praktyczności- cóż, jak ktoś lubi wydawać pieniądze... hehehe... ja w każdym bądź razie nikomu elastyka nie polecę

Miejscowość
    sielsko pod Krakowem

Domyślnie

Ja elastyka dostałam w spadku po koleżance (pożyczona w zasadzie) i wiedziałam wtedy tylko, że elastyk jest dobry właśnie dla maluszków. Teraz po miesiącu użytkowania chcę się przenieść na tkaną właśnie, bo ma więcej możliwości wiązania a posłuży właśnie do końca użytkowania, chyba, że ją "znosimy" wcześniej - bo Wicek uwielbia chustę Więc teraz zostaje mi zorientować się jaka tkana będzie dla nas najlepsza, ale o tym napewno znajdę wieści na forum

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Czytam i oczom nie wierze...

Kazda opcja ma swoje zalety - i tkana, i elastyczna. Jedni chca inwestowac w elastyka, a pozniej sie przesiadaja na tkana, inni od razu nosza w tkanej, bo im tak wygodniej. I dobrze!

Oczywiscie, ze elastyczna chusta jest prostsza w opanowaniu niz tkana - trzeba tylko poznac zasade jej wiazania. I przestancie opowiadac bajki o tym, ze zle podtrzymuje, dziecko opada, i ze w ogole jest be.
    Kasia z Chustomanii *

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

A ja tak zaglądam co wy ciągle deliberujecie...

Ja tam swojego elastyka lubię i nie oddam, zaczynałam dwa razy chustowanie z elastykiem i się bardzo lubimy, użyczam koleżankom (właśnie jest w jednej użyczce) i się bardziej sprawdza niż tkana w takim sensie, że wystarczy raz pokazać i potem kobity (i jeden pan) dobrze motają i noszą.
    Tkaną raz pokazać nie wystarczy, trzeba samemu ćwiczyć dociąganie i układanie dziecka a tu już nie każdy ma ochotę wgryzać się w forum czy robić próby przed lustrem - dla tych którzy traktują chustę czysto użytkowo -zawiązać i wyjść czy uśpić dziecko- elastyczna (w moim odczuciu) jest jednak łatwiejsza...
    A wisiadło można zrobić i z elastyka i z tkanej, co nie raz w tym dziale udowodniono

I znam jedną która nosiła dziewieciomiesięcnziaczkę w elastycznej latem - i nie narzekała - widocznie nikt jej nie uświadomił, że ma na co narzekać
    Ostatnio edytowane przez Mayka1981 ; 10-03-2011 o 21:08
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wieliczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasia Zobacz posta
    Oczywiscie, ze elastyczna chusta jest prostsza w opanowaniu niz tkana - trzeba tylko poznac zasade jej wiazania. I przestancie opowiadac bajki o tym, ze zle podtrzymuje, dziecko opada, i ze w ogole jest be.
    To czy chusta elastyczna jest prostsza czy trudniejsza w opanowaniu niż tkana, to jest kwestia dyskusyjna. Dla mnie dużo łatwiejsza jest tkana i z tego co czytałam na forum, to jest sporo dziewczyn, dla których elastyk jest trudny. Różne są gusta i guściki. Ja się z elastykiem nie dogadałam.

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasia Zobacz posta

obie mają swoje trudności do pokonania.
    natomiast elastyk ma znacznie więcej wad niż tkana. co pozwala mi przypuszczać, że dodatkowy wydatek na niego po prostu nie ma sensu.
    po co wybierać rozwiązanie gorsze skoro można lepsze? (gorsze nie znaczy złe - jeśli miałabym wybór: nauczyć nosić w elastyku albo dziecko nie będzie w ogóle noszone - to oczywiście robię wszystko, żeby dziecko w tym elastyku było dobrze noszone)

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mart Zobacz posta
    natomiast elastyk ma znacznie więcej wad niż tkana. co pozwala mi przypuszczać, że dodatkowy wydatek na niego po prostu nie ma sensu.
    po co wybierać rozwiązanie gorsze skoro można lepsze?
    Chetnie poznam, Marto, liczne wady elastyka, o ktorych mowisz. Moglabys napisac cos wiecej na ten temat?
    Kasia z Chustomanii *

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mart Zobacz posta
    obie mają swoje trudności do pokonania.
    po co wybierać rozwiązanie gorsze skoro można lepsze? (gorsze nie znaczy złe - jeśli miałabym wybór: nauczyć nosić w elastyku albo dziecko nie będzie w ogóle noszone - to oczywiście robię wszystko, żeby dziecko w tym elastyku było dobrze noszone)
    w takim razie po co wątek się tak rozrasta, skoro Mama ta ma elastyka i w sumie lubi i chce w nim nosić? po co docinki typu 'no tak nic dziwnego że beznadziejnie skoro to ELASTYK'? to tylko zniecheca. Już był podobny wątek tylko dotyczył innej pomocy do noszenia.....

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wieliczka

Domyślnie

eee, ale tu przecież chodziło o to, że 2X się nie wiąże w elastyku. Elastyk się nadaje jak najbardziej, ale do odwrotnej kieszonki z tego co kojarzę.
    Nie chodziło mi o to, że elastyk w ogóle jest beznadziejny, tylko, że nie dociągniesz wiązania 2X w elastyku, bo elastyk raczej nie jest stworzony do dociągania.

Miejscowość
    sielsko pod Krakowem

Domyślnie

Jak będę miała do czynienia z tkaną to się sama przekonam, ale póki co dalej wiążemy się w elastyczną i bynajmniej nie narzekamy, gdyby nie formu w ogóle nie wiedziałabym, że jest rozróżnienie na tkane i elastycze (ale wiedziałam, że sż jeszcze kołowe - to i tak dużo ) A tak serio to każdy ma swoje upodobania, a o gustach się ponoć nie dyskutuje.
    Wczoraj poczytałam nieco (a nawet troche więcej) i aż mi się w głowie zakręciło od rodzajów, składu i przede wszystkim od cen różnych chust tkanych - za niektóre to można fortunę dać...... A piękne są - to fakt Ja się chyba zdecyduję na NATI, tylko żałuję, że w sprzedaży jest perła (z bambusem) ale tylko czerwona póki co....

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Ja się chyba zdecyduję na NATI, tylko żałuję, że w sprzedaży jest perła (z bambusem) ale tylko czerwona póki co....
    I więcej w sklepie nie będzie (tzn na razie - kto wie co Natalia wymyśli )
    Jak chcesz szarą albo lawendową to musisz szukać używanej na bazarku... DObry wybór btw, powodzenia w polowaniu
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Uprawnienia umieszczania postów