Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: Kolka-czy chusta może ją powodować?

Mieszany widok

Chustonówka
    Miejscowość
    Wrocław(okolice)

Domyślnie Kolka-czy chusta może ją powodować?

Jestem mamą Gai,która ma 5 tygodni. Od kiedy zaczęłam z nią wychodzić na spacery trwające po 1 godzinie, pojawił się problem z kolkami( zawsze po południu po powrocie ze spaceru) Czy może to mieć związek z chustę i zatrzymywaniem gazów w skulonej pozycji żabki?Na spacerze śpi w najlepsze, a po powrocie zaczyna się akcja-skręty, wrzaski i ogólna rozpacz. Proszę o poradę.

Chusteryczka

Domyślnie

Kolki zwykle występują po południu właśnie. Może u was zwyczajnie się pojawiły, bo przecież nie muszą być od urodzenia, a noszenie w chuście raczej nie ma z tym nic wspólnego. Mojej Adzie noszenie na kolki właśnie pomagało, robiła się spokojniejsza. Ale zawsze możesz sprawdzić na sobie - raz nie idź na spacer i zobacz, czy kolka się pojawi (obstawiam, że tak; i życzę, żeby jak najszybciej przeszły).

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Kolki od chust? Wprost przeciwnie! Chusta jest jedynym skutecznym lekarstwem na kolki!
    A 5 tyg to w sam raz początek brzuszkowych problemów, też przez to przeszliśmy - dzięki chustom było nam lżej przeczekać, gdy żadne chemiczne trutki na kolki nie pomagały.
    Chustuj cierpliwie, kolki mijają - Chińczycy mówią o "stu dniach płaczu", ale może będzie mniej.
    http://corallovo.blogspot.com/
    08.2005 06.2010 01.06.2014

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez metis1 Zobacz posta
    Kolki od chust? Wprost przeciwnie! Chusta jest jedynym skutecznym lekarstwem na kolki!
    Niestety, nie moge sie zgodzic - chusty nie sa lekiem na kolki. Pomagaja zlagodzic objawy...
    Nie mowiac juz o tym, ze tak naprawde to na kolke jako taka nie ma lekarstwa, poniewaz sami lekarze nie sa zgodni co do zrodla dolegliwosci.

Cytat Zamieszczone przez metis1 Zobacz posta
    Chustuj cierpliwie, kolki mijają - Chińczycy mówią o "stu dniach płaczu", ale może będzie mniej.
    Madrzy Chinczycy Dzieki, ze to przytoczylas Mnie zawsze ciekawi to, dlaczego w niektorych kulturach kolkowe epizody nie sa w ogole znane ale to OT zupelny.

Krymko, pisze Ci priva!
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustoholiczka

Domyślnie

ja wierze w to, ze noszenie w chuscie moze (nie musi) lagodzic objawy kolki
    natomiast to, ze od chusty dziecko moze miec kolki zupelnie do mnie nie przemawia (nie wierzę)

Chustomanka Awatar Tehanu
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Ja tylko wiem, że jak Alek miał kolki (a zaczęły się właśnie tak około 5-6 tygodnia) - a wtedy się jeszcze nie chustowaliśmy - za radą położnej środowiskowej uprawialiśmy "brzuszkowanie". Polegało to na tym, że ja leżałam na plecach, z poduchą dużą pod głową i plecami, a Alek na mnie, brzuchem do brzucha. I miałam go mocno przyciskać, żeby ruchy mojej przepony masowały brzuszek. A po jakimś czasie dziecko na plecki i kolanka wysoko do brzuszka - bączki się sypały jak marzenie!
    Tylko ten płacz w międzyczasie... Trzeba wytrzymać

No i właśnie noszenie w chuście kojarzy mi się z brzuszkowaniem - ta sama zasada.
    Ostatnio edytowane przez Tehanu ; 02-03-2011 o 16:06

Chustomanka Awatar zanna
    Miejscowość
    Warszawa/Bemowo

Domyślnie

to tak jakby od noszenia można było kolek dostać...
    , ,

Uprawnienia umieszczania postów